Τελευταίες ειδήσεις

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Επίτροπος Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας η Αντρούλα Βασιλείου



Βρυξέλλες: Το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, ανέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζε Μανούελ Μπαρόζο, στην Επίτροπο της Κύπρου, Ανδρούλλα Βασιλείου.
Στην Επίτροπο της Ελλάδας, Μαρία Δαμανάκη, ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλιακής Πολιτικής και της Αλιείας.
Επίτροπος για τη Διεύρυνση, ορίστηκε ο Τσέχος Στέφαν Φούλε και για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, ο Φινλανδος, Ολι Ρεν.


Πηγή: ΚΥΠΕ
27 Νοεμβρίου 2009

Δεν δικαιολογείται πρόωρο κλείσιμο των σχολείων συμφωνούν οι υπουργοί Παιδείας - Υγείας



Λευκωσία: Δεν δικαιολογείται επί του παρόντος κλείσιμο σχολείων, αποφάσισαν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας, που εξέτασαν την κατάσταση με τη γρίπη Α.  Ανδρέας Δημητρίου και Χρίστος Πατσαλίδης ανέφεραν ότι αναλόγως των εξελίξεων και του αριθμού των κρουσμάτων, θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

Οι δυο υπουργοί πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να συνεκτιμηθεί η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για περιορισμό της μετάδοσης της νέας γρίπης στα σχολεία.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο υπουργός Υγείας κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως οι αρμόδιοι των δυο Υπουργείων βρίσκονται σε επικοινωνία, αναφέροντας ότι καθημερινά το Υπουργείο Παιδείας καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, ενημερώνει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και από κοινού αποφασίζεται κάθε επόμενο βήμα.
Ανέφερε ακόμη πως καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο αύξησης των περιστατικών στα σχολεία, αποφασίστηκε όλες οι υπηρεσίες να λειτουργούν πιο αρμονικά και να γίνεται στενότερη παρακολούθηση όλων των περιστατικών.
«Τα στοιχεία συνεχώς επικαιροποιούνται και ανάλογα με τις εξελίξεις θα ληφθούν και τα μέτρα που πρέπει» είπε.
Ξεκαθάρισε δε πως επί του παρόντος δεν δικαιολογείται το κλείσιμο των σχολείων, υποδεικνύοντας πως το κλείσιμο των σχολείων δεν είναι μια απόφαση η οποία πρέπει να παίρνεται «με περισσή ευκολία», όπως είπε.
Πρόσθεσε πως σε περίπτωση που η σοβαρότητα της κατάστασης είναι τέτοια και «αν οι αριθμοί είναι τέτοιοι», τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί και αυτό το μέτρο.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας κ. Δημητρίου επεσήμανε ότι τα δυο υπουργεία ουσιαστικά παραμένουν στην πολιτική που είχαν από κοινού σχεδιάσει το καλοκαίρι.
Επανέλαβε πως για την ώρα δεν δικαιολογείται το κλείσιμο σχολείων, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Παιδείας καταγράφει το τι συμβαίνει σε κάθε σχολείο σε όλη την Κύπρο και πως η κατάσταση θα επανεξετάζεται εξειδικευμένα για κάθε τάξη και κάθε σχολείο.
Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο Παιδείας θα εξετάσει το θέμα που προκύπτει σε σχέση με τα κενά στη διαδικασία της μάθησης που μπορεί να παρατηρούνται σε διάφορες τάξεις.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το προηγούμενο Σάββατο τόσο οι καθηγητές όσο και οι δάσκαλοι είχαν κατηγορήσει το Υπουργείο Παιδείας πως δεν τους έχει ενημερώσει για το πως πρέπει να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις κατά τις οποίες εμφανιστούν πολλά κρούσματα, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το Σχέδιο Δράσης που έχει δοθεί στη δημοσιότητα από τον Αύγουστο, περιλαμβάνει τις σχετικές απαντήσεις.
«Επομένως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα έπρεπε να θυμούνται τι έχουμε πει» πρόσθεσε και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να ανατρέξουν στα έγγραφα που τους έχει στείλει το Υπουργείο Παιδείας «εδώ και πολλούς μήνες».
Είπε ότι κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων συναντήσεων που θα έχει τόσο αύριο με την ΠΟΕΔ όσο και σε μερικές μέρες με την ΟΕΛΜΕΚ, θα ενημερώσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας παράλληλα τις απόψεις τους ως προς τη διαχείριση των κενών στη μάθηση των παιδιών που απουσιάζουν.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο υπάρχει ενδεχόμενο τα σχολεία να κλείσουν νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων ο Υπουργός Παιδείας απάντησε αρνητικά, επαναλαμβάνοντας πως το φαινόμενο παρακολουθείται καθημερινά και πως στην παρούσα φάση δεν δικαιολογείται το κλείσιμο των σχολείων.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση και σχολιάζοντας σχετικό σημερινό δημοσίευμα, ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως αν υπάρξει μαζικότερη μετάδοση της γρίπης τότε είναι πιθανόν να αποφασιστούν επιπρόσθετα μέτρα.

Διευρύνεται η ομάδα ευπαθών πολιτών

Στο μεταξύ διευρύνεται από την Τετάρτη η ομάδα των πολιτών που μπορεί να προσέλθει για εμβολιασμό κατά της γρίπης.
Θα μπορούν να εμβολιάζονται άτομα από 6 μηνών και άνω, τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Η πρόεδρος της Επιτροπής διαχείρισης για τη γρίπη Α, Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου, κάλεσε όλους όσους πρέπει να εμβολιαστούν αν το πράξουν αμέσως, αφού το εμβόλιο για να επιδράσει και να αποκτήσει κανείς αντισώματα, χρειάζεται δυο με τρεις βδομάδες.
Η κ. Χατζηαναστασίου επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Μαζί για την Ειρήνη

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, Δασκάλων και Νηπιαγωγών, σας προσκαλούν στην


3η Δικοινοτική Συνάντηση Ποδοσφαίρου Κυπρίων Εκπαιδευτικών,

την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009, ώρα 5:30 μ.μ. στο γήπεδο του ΟΡΦΕΑ στη Λευκωσία.



ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ-KTOS

Vs

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-KTOEOS





Μετά τον αγώνα θα ακολουθήσει δεξίωση στο σωματείο ΟΡΦΕΑΣ Λευκωσίας απέναντι από το πάρκο της Χρυσαλινιώτισσας (7:00-9:00)

3η Δικοινοτική Συνάντηση Ποδοσφαίρου Κυπρίων Εκπαιδευτικών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών και οι τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις δασκάλων (KTOS) και καθηγητών (KTOEOS) διοργανώνουν την 3η Ποδοσφαιρική Συνάντηση Κυπρίων Εκπαιδευτικών.

Αντιμέτωπες θα βρεθούν οι ομάδες των δασκάλων και των καθηγητών, οι οποίες θα αποτελούνται από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εκπαιδευτικούς.

Η ποδοσφαιρική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009, στις 5:30 μ.μ. στο γήπεδο του ΟΡΦΕΑ στη Λευκωσία. Μετά τη διεξαγωγή του αγώνα θα ακολουθήσει δεξίωση στο σωματείο ΟΡΦΕΑΣ Λευκωσίας απέναντι από το πάρκο της Χρυσαλινιώτισσας (7:00-9:00).

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια μιας σειράς εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν οι πιο πάνω οργανώσεις και θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας των εκπαιδευτικών της Κύπρου, ώστε να ενισχυθεί ο αγώνας του κυπριακού λαού για επανένωση της πατρίδας μας και για εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού.


Από την οργανωτική επιτροπή

Κυριάκος Κυριάκου   Τηλ.99309635
Απόστολος Σκουραπάτης, Τηλ.99431467
Σάββας Βαρνάβα Τηλ.99414629
Χριστόφορος Θεοφάνους Τηλ. 99688880
Γεωργία Ζήνωνος, Τηλ. 99589945
Μίκης Κωστέας, Τηλ.99648212
Σοφία Ιωάννου, Τηλ.99535148

"Η παιδεία δεν είναι για πούλημα"




Ημέρα αναβρασμού στον τομέα της παιδείας σε Γερμανία και Γαλλία η χθεσινή. "Η παιδεία δεν είναι για πούλημα", γράφει το πανό των φοιτητών στη Λειψία, όπου συνεχίζεται η κατάληψη του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται κατά των πανεπιστημιακών διδάκτρων και κατά της διαδικασίας της Μπολόνιας. Παράλληλα χθες στη Γαλλία απήργησαν οι εκπαιδευτικοί διαμαρτυρόμενοι κατά των περικοπών χιλιάδων θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση, που "απογυμνώνουν" τα σχολεία.


Όχι στις μεταρρυθμίσεις Σαρκοζί στην παιδεία 



Σε απεργία "για τα παιδιά μας" κατέβηκαν χθες οι Γάλλοι καθηγητές, καταγγέλλοντας την πολιτική παιδείας της κυβέρνησης Σαρκοζί - Φιγιόν. Διαδηλώσεις καθηγητών σημειώθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλης της χώρας, καθώς και στο Παρίσι. Σχεδόν οι μισοί καθηγητές του συστήματος εθνικής εκπαίδευσης δεν πήγαν χθες στις τάξεις. "Πρόκειται για σοβαρή προειδοποίηση τόνισε σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο Snes-FSU, το πρώτο συνδικάτο στον χώρο της εκπαίδευσης στη χώρα. "Αν ο υπουργός δεν θέλει σοβαρή και μακρόχρονη σύγκρουση, θα πρέπει να κάνει βαθιές αλλαγές στην πολιτική του", συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.
Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται κατά της συνέχισης των καταργήσεων θέσεων εργασίας, ζητούν αναθεώρηση των μεταρρυθμίσεων στο Λύκειο και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών, καθώς και επανεκτίμηση των μισθών. Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2010 προβλέπει κατάργηση 16.000 θέσεων εργασίας για τον επόμενο χρόνο - κάτι που ανεβάζει τον αριθμό των καταργήσεων θέσεων εργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης σε 50.000 μέσα σε διάστημα τριών ετών. Πάντως παρά την απεργία, ο υπουργός Παιδείας, Λικ Σατέρ παραμένει αδιάλλακτος, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης του προσανατολισμού της πολιτικής του, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν κι άλλες καταργήσεις θέσεων εργασίας το 2011. "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μου ζήτησε και δεν ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει την πολιτική του σχετικά με την μη αντικατάσταση ενός δημοσίου υπαλλήλου στους δύο", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κινητοποιήσεις φοιτητών στη Γερμανία
Εξάλλου και στη Γερμανία ο τομέας της παιδείας βρίσκεται σε αναβρασμό. Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν χθες στη Λειψία κατά των πανεπιστημιακών διδάκτρων και κατά της διαδικασίας της Μπολόνιας. Αφορμή των κινητοποιήσεων η σύνοδος των Γερμανών πρυτάνεων, η οποία ασχολήθηκε με την πορεία ενοποίησης των ευρωπαϊκών τίτλων σπουδών. Τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στη Γερμανία διαμαρτυρήθηκαν κατά της εισαγωγής των τίτλων μπάτσελορ και μάστερ που προωθεί η διαδικασία της Μπολόνια. Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου από την Αυστρία.


Συντάκτης: Τσερεζόλε Ε.
Αυγή: 25/11/2009

 


Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

7η -Δεκεμβρίου-Ημερά τιμης για τους αγωνιστές της Δημοκρατίας


 Βρείτε πιο κάτω υλικό για την 7η -Δεκεμβρίου-Ημερά τιμης για τους αγωνιστές της Δημοκρατίας.
Όσοι συνάδελφοι έχετε ανάλογο υλικό για την συγκεκριμένη ή άλλη επέτειο και θέλετε να το μοιραστείτε μαζί μας μη διστάσετε να το στείλετε στο proodeftikikath@gmail.com.





Δημιουργός : Μιχάλης Μάρκου


Δημιουργός : Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, για το σκοπό εκδήλωσης αφιερωμένης στην μνήνη των Αγωνιστών της Αντίστασης και της Ελευθερίας- 7 Δεκεμβρίου 2004, στο "Σκαλί" στην Αγλαντζιά


Δημιουργός : Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, για το σκοπό εκδήλωσης αφιερωμένης στην μνήνη των Αγωνιστών της Αντίστασης και της Ελευθερίας- 7 Δεκεμβρίου 2004, στο "Σκαλί" στην Αγλαντζιά


Ομιλία και πρόγραμμα Εκδήλωσης
Δημιουργός: Μάριος Ρήγας
Δημιουργός: Βασίλης Καφαντάρης

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (αναδημοσίευση)

Αναδημοσίευση από το Blog Παντος Καιρού
"Επειδή τελευταία κάποιοι έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν. 
Και επειδή προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο,

Κάθισα και ετοίμασα ένα βίντεο με τον ίδιο τον Τάσσο Παπαδόπουλο να απαντά σε όσους σήμερα κατηγορούν τον πρόεδρο Χριστόφια για πολλά και διάφορα αναφορικά με το κυπριακό.

Αρχίζοντας από την περιβόητη σύνοψη μέχρι το θέμα της παραμονής των εποίκων.

Δείτε το και θα εκπλαγείτε για το πόσα πράγματα ξεχάσαμε μέσα σε λίγο καιρό.

















Τα σχόλια δικά σας και ευπρόσδεκτα

Σημειώνω ότι μετά τον Χρύση Παντελίδη, την αποδοχή εποίκων από τον Τάσσο Παπαδόπουλο παραδέχθηκε σήμερα 13/11/2009 και ο Γ. Λιλλήκας στην εκπομπή του Λάζαρου Μαύρου
."




Το original post: 



ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


περιλαμβάνει και πολλά σχόλια αναγνωστών με μεγάλο ενδιαφέρον



Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Αναλυτικά προγράμματα: Εκσυγχρονίζουν την εκπαίδευση και τη ζωή μας


Του Σωτήρη Χαραλάμπους

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ παράμετρος της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Εξυπακούει αυτό που ονομάζουμε «περιεχόμενο της εκπαίδευσης». Αυτά θα διαμορφώσουν το σύγχρονο σχολείο, ένα σχολείο που θα έχει προοπτική στο μέλλον, ένα μέλλον το οποίο χαρακτηρίζουν οι συνεχείς μεταβολές και η ρευστότητα με άξονα την τεχνολογική και επιστημονική διάσταση.

Απέναντι, λοιπόν, στη σημερινή πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από βαθιά αλλοτρίωση της εργασίας, της ποιότητας ζωής, των ανθρωπίνων σχέσεων, το νέο σχολείο, τα νέα αναλυτικά προγράμματα θέτουν το πρόβλημα του νοήματος της ζωής, της χαράς, της δημιουργίας, της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού, της κοινωνικοποίησης, της συλλογικότητας. Προβάλλεται εντέλει, ο άνθρωπος και οι ανθρωπιστικές αξίες.

Το σύγχρονο σχολείο, ως δημόσιο σχολείο, που γεννιέται μέσα από τη μεταρρύθμιση, θα πρέπει να στέκεται αντιμέτωπο προς το ιδιωτικό και την ιδιωτική εκπαίδευση, που εκπληρώνουν τους σκοπούς τους πάντα υπό ελεγχόμενους όρους. Και τούτο, γιατί η ιδιωτική εκπαίδευση τις περισσότερες φορές ξεφεύγει από τα όποια πλαίσια, αφού κίνητρό της είναι το εμπορικό κέρδος.

Το σύγχρονο και μελλοντικό σχολείο οφείλει να συνδέεται διαρκώς με την κοινωνική πραγματικότητα στη βάση των οικουμενικών οραμάτων (ισότητα, δικαιοσύνη, ελευθερία, μόρφωση, ειρήνη, οικολογική ισορροπία), να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, να διαμορφώνει αντιλήψεις και ερμηνείες.

*Ο Σωτήρης Χαραλάμπους είναι πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Σημαντική δικοινοτική διάλεξη στην Πύλη Αμμοχώστου (Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών “ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ”)

Η Άννα Φραγκουδάκη και πάλι στην Κύπρο


Φίλοι και φίλες της Πλατφόρμας,

αναλαμβάνουμε μια νέα πρωτοβουλία τις επόμενες μέρες στην οποία πιστεύουμε θα χαρείτε να συμμετάσχετε.

Σε δημόσια, δικοινοτική συζήτηση θα μιλήσει η γνωστή Ελληνίδα ακαδημαϊκός Άννα Φραγκουδάκη μαζί με τον επίσης γνωστό Τ/κ ακαδημαϊκό Μπιρικίμ Οζκγιούρ. Θέμα των διαλέξεων: “Μύθοι και Προκαταλήψεις στην Παιδεία: αναζητώντας τις αλήθειες των άλλων”.

Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί μέρος της όλης δράσης της Πλατφόρμας να φέρει κοντά Τ/κ και Ε/κ κεπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, να προωθήσει την παιδεία της συμφιλίωσης και την ειρηνική λύση του Κυπριακού.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου στις 7 μέχρι τις 9 το βράδυ στην Πύλη Αμμοχώστου και θα υπάρχει αυτόματη διερμηνεία.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν μαζί με την Πλατφόρμα, το ΙΚΜΕ (Ίδρυμα Κοινωνικοπολιτικών Μελετών), το Friedrich – Ebert- Stiftung και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι της ΚΤΟΣ (Συντεχνία Τ/κ Εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης), της ΚΤΟΕΟΣ (Συντεχνία Τ/κ Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης), ο κ. Τ. Χατζηδημητρίου εκ μέρους του ΙΚΜΕ και η κα. Καμιναρά εκ μέρους της Aντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς από το συντονιστικό της Πλατφόρμας

Με τα βήματά μας ενώσαμε τη Λευκωσία- στο ΥouTube


Με τα βήματά τους ένωσαν την πρωτεύουσα 500 περίπου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου.


Η εκδήλωση όπως προβλήθηκε από το BIZ/ Εμείς υπάρχει τώρα και στο YouTube για να μπορείτε πιο έυκολα να την "κατεβάσετε" και να την αξιοποιήσετε. Θα την βρείτε σε 2 αποσπάσματα στα πιο κάτω links:


μέρος 1
μέρος 2

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Με τα βήματά μας ενώσαμε τη Λευκωσία- στο ΒΙΖ / ΕΜΕΙΣ

Με τα βήματά τους ένωσαν την πρωτεύουσα 500 περίπου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου.


Δείτε την πολύ πετυχυμένη εκδήλωση όπως προβληθηκε από την εκπομπή BIZ / ΕΜΕΙΣ.


Απλά επιλέξτε από την μπάρα δεξιά την ημερομηνία 09/11/2009






Η εκπομπή του ΡΙΚ 2BIZ/ΕΜΕΙΣ παρουσιάζει καθημερινά ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους δημιουργούς. Μπορεί λοιπόν να αξιοποιηθεί στα πλαίσια  των στόχων της χρονιάς. Όλες τις εκπομπές από το Σεπτέμβριο 2009 μπορείτε να τις βρείτε στο διαδίκτυο στη διεύθυνση:

Εάν μάλιστα έχετε εγκατεστημένο το Real Player ( το οποίο μπορείτε να βρείτε δωρεάν στο διαδίκτυο) τότε σας δίνεται η δυνατότητα να κατεβάσετε τις εκπομπές στον υπολογιστή σας και να τις αξιοποιήσετε.

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Ανοιξε θέμα για τις εικόνες στα σχολεία


Δικαστικό προηγούμενο για την αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες στις χώρες της ΕΕ

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ορίζει ότι πρέπει να απομακρυνθεί από τις ιταλικές σχολικές αίθουσες ο Εσταυρωμένος, θέτει εκ των πραγμάτων θέμα για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις οποίες υπάρχουν αναρτημένα θρησκευτικά σύμβολα στις αίθουσες των σχολείων. Αυτό ισχύει και για τη χώρα μας, όπου στις αίθουσες των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων υπάρχουν αναρτημένες θρησκευτικές εικόνες. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η παρουσία των σταυρών στις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας «αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας των γονέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους,καθώς και της ελευθερίας της θρησκευτικής επιλογής για τους μαθητές». Στο σκεπτικό της απόφασης- είναι η πρώτη που αφορά την παρουσία θρησκευτικών συμβόλων σε σχολικές αίθουσες- οι επτά δικαστές του Δικαστηρίου αναφέρουν ότι η ανάρτηση του Σταυρού στις σχολικές αίθουσες μπορεί να επηρεάσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μαθητών. Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν περιορίζεται μόνο στα ιταλικά σύνορα, αλλά αφορά όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε περίπτωση που το Δικαστήριο δεν αναγνωρίσει το δικαίωμα της ιταλικής κυβέρνησης να ασκήσει έφεση, τότε η απόφαση θα καταστεί τελεσίδικη και θα ισχύει πλέον για όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Δ. ΜΠΡΑΤΗΣ , πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος
«Σωστή απόφαση» 
«Πρέπει να γίνει είναι ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας και της πολιτείας σε σχέση τόσο με το μάθημα των Θρησκευτικών όσο και με τη χρήση των θρησκευτικών συμβόλων, με δεδομένο πλέον ότι ζούμε σε μια πολυπολιτισμική εκπαιδευτική πραγματικότητα. Οτιδήποτε λειτουργεί ως διαχωρισμός μεταξύ των παιδιών και τα κάνει να αισθάνονται μειονεκτικά θα πρέπει να εκλείψει, δεν έχει θέση στο ελληνικό σχολείο. Ολοι οι έλληνες μαθητές θα πρέπει να έχουν την αίσθηση ότιαντιμετωπίζονται στα ελληνικά σχολεία ως ίσοι μεταξύ ίσων. Αυτό είναι το σκεπτικό του Δικαστηρίου».


Διαβάστε το πλήρες κείμενο εδώ

Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΣ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα κριτική θεώρηση στο blog "Παντός Καιρού", με πολλά και διάφορα σχόλια (τα οποία προσθέτονται συνεχώς σε ένα ανοικτό βήμα διαλόγου) που αξίζει να την την παρακoλουθήσετε και να δώσετε το παρόν σας στο διάλογο που αναπτύσσεται. Πατήστε στο πιο κάτω link:
Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΣ

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Xοροεσπερίδα Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών Λάρνακας – Αμμοχώστου

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών Λάρνακας – Αμμοχώστου σε χοροεσπερίδα της που θα πραγματοποιηθεί στις 11/12/09 στις «Μουσικές Διαδρομές», ώρα 20:30, θα τιμήσει τον Κώστα Κατσώνη. 
Η τιμή εισόδου είναι 25 Ευρώ με φαγητό και ποτό.

Πατήστε πάνω στο διαφημιστικό - ενημερωτικό φυλλάδιο για να μπορέσετε να το εκτυπώσετε.




Σε ισχύ ο δικτυακός τόπος της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης

Μάθημα από το σπίτι



Αθήνα: Σε λειτουργία τέθηκε από την Τετάρτη ο δικτυακός τόπος της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης (www.edutv.ypepth.gr ή www.edutv.gr), που σκοπό έχει την άμεση πρόσβαση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στις εκπαιδευτικές ταινίες της διεύθυνσης Εκπαιδευτικής ΡαδιοΤηλεόρασης.
Παράλληλα, έχει εκπονηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο εβδομάδων, διάρκειας τριών ωρών καθημερινά, για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάζει εκπαιδευτικά θέματα ποικίλης ύλης, που σχετίζονται με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για παρακολούθησή τους σε περίπτωση υποχρεωτικής παραμονής μαθητών στο σπίτι, σύμφωνα με το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη νέα γρίπη.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Με τα βήματά μας ενώσαμε τη Λευκωσία

Με τα βήματά τους ένωσαν την πρωτεύουσα 500 περίπου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου.

Η εκδήλωση άρχισε στις 10.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στη 1.00 το μεσημέρι. Πριν την έναρξη των περιηγήσεων, η κα Ελένη Μαύρου, η κα Καμιναρά και εκπρόσωποι των διοργανωτών προσφώνησαν την εκδήλωση και μια ομάδα παιδιών του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας έπαιξαν και τραγούδησαν κυπριακά τραγούδια στα ελληνικά και στα τούρκικα.

Οι περισσότερες ομάδες επισκέφθηκαν μνημεία και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν φιλμάκια σχετικά με τη διαφορετικότητα και το ρατσισμό.

Όλοι όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία αυτής της δραστηριότητας και όλοι όσοι παρευρέθηκαν και απέδειξαν ότι το μέλλον της Κύπρου δεν μπορεί παρά να είναι η συνύπαρξη και η ειρήνη, ότι τα παιδιά και οι νέοι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί της Κύπρου μπορούν και πρέπει να είναι μπροστά στον αγώνα για την επανένωση της χώρας μας.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΕΛΜΕΚ (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΕΛΜΕΚ (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009)

Πώς φτιάχνεται ένα σχολείο δημοκρατικό και ανθρώπινο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2009 στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη
Η Κύπρος ζει μια μικρή επανάσταση στην Παιδεία. Η αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας: τα ΜΜΕ παρακολουθούν και αποτυπώνουν κάθε βήμα που γίνεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, οι σύνδεσμοι γονέων οργανώνουν τη μία ημερίδα μετά την άλλη, οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν με πρωτοφανή μαζικότητα στην κατάρτιση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, οι μαθητές αδημονούν. Σε ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα της Κύπρου έχει αναδειχτεί ο επικεφαλής της όλης προσπάθειας, ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσιάκαλος. Ο «αρχιτέκτονας του νέου σχολείου», όπως συχνά χαρακτηρίζεται στα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, φαίνεται ότι κατάφερε να εμφυσήσει ασυνήθιστη αισιοδοξία στην Κυπριακή κοινωνία: «Σε λίγα χρόνια το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο θα είναι πραγματικότητα και η Κύπρος θα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης» υποστηρίζουν πολλοί.
Μιλήσαμε με τον καθηγητή κ. Γιώργο Τσιάκαλο, ο οποίος δέχθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στην «Ελευθερία».

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ