Τελευταίες ειδήσεις

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ απέτρεξε τις ενδιάμεσες εξετάσεις στο τέλος του τετραμήνου

Το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ σε χθεσινή συνεδρία άναψε το πράσινο φως για εφαρμογή της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή των τετραμήνων. Η ΟΕΛΜΕΚ υιοθέτησε την πρόταση και απομένει απλά η συζήτηση με τοΥΠΠ για κάποια επιμέρους σημεία που χρήζουν περαιτέρω εμβάθυνσης.

Η απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ πάρθηκε ωστόσο μετά από συζήτηση και ψηφοφορία αφού οι οργανώσεις ΑΛΛΑΓΗ, ΔΗΚΚΙ, Συνεργασία και Νέα Πνοή κατέθεσαν πρόταση για ενδιάμεσες εξετάσεις στο τέλος του πρώτου τετραμήνου! Μια πρόταση που ουσιαστικά θα άλλαζε ολόκληρη τη φιλοσοφία των τετραμήνων. Η εισήγηση των τεσσάρων οργανώσεων απερρίφθη με οριακή πλειοψηφία αφού η πρόταση του ΥΠΠ ψηφίστηκε ως είχε με 9 ψήφους της Προοδευτικής και της Νέας Κίνησης, ενώ η πρόταση για ενδιάμεσες εξετάσεις πήρε 8 ψήφους.

Σημειωτέο ότι η πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Ελένη Σεμελίδου τήρησε αποχή καθορίζοντας ουσιαστικά και το αποτέλεσμα. Εάν η κ. Σεμελίδου ψήφιζε την πρόταση των τεσσάρων οργανώσεων, τότε με τη νικώσα ψήφο της, θα περνούσε η πρόταση και θα είχαμε ανατροπή του σκηνικού.

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 28-2-2010

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 28-2-2010

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΝΕΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ

26.2.2010

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ

Η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με το άρθρο28Β(10) των περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμων του 1969 έως 2008, στις 26 Φεβρουαρίου 2010, αναρτήθηκαν στο Γραφείο της Επιτροπής (Σύμπλεγμα Νέων Κυβερνητικών Γραφείων, Οδός Μιχαλάκη Καραολή, 1408 Λευκωσία) αναθεωρημένοι πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών, κατά ειδικότητα, στους οποίους περιελήφθησαν και όσοι υπέβαλαν αίτηση μέχρι τις 31.12.2009 και η αίτησή τους έχει εγκριθεί.

Σύμφωνα με το άρθρο 28Β(11) των περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμων, ενστάσεις για τους πιο πάνω πίνακες μπορούν να υποβληθούν στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών από την ημέρα ανάρτησής τους, δηλαδή από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι τις 14 Μαρτίου, 2010.

Οι ενστάσεις να υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, με τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού εντύπου ΕΕΥ16, στη διεύθυνση http://www.eey.gov.cy

Εκπρόθεσμες ενστάσεις δεν θα ληφθούν υπόψη.


ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΠΙΟ ΚΑΤΩ


Αγγλικών

Βιολογίας

Γαλλικών

Γερμανικών

Γεωγραφίας

Γεωλογίας

Γεωπονίας

Εμπορικών Οικονομικών

Θεατρολογίας

Θρησκευτικών

Ισπανικών

Ιταλικών

Μαθηματικών

Μουσικής

Οικιακής Οικονομίας

Πληροφορικής Επιστήμης Η.Υ.

Ρωσσικών

Συμβουλευτικής Αγωγής

Τέχνης

Τεχνολογίας

Τεχνολογίας (Χωρίς Μαθήματα)

Τουρκικών

Φιλολογικών

Φυσικής

Φυσικής Αγωγής

Φωτογραφικής Τέχνης

Χημείας

Ψυχολογίας


Πρόταση για Νεα δομή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Νεα δομή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης


Η πιο πάνω πρόταση έχει δoθεί για να αρχίσει ο διάλογος στην Επιτροπή των Αναλυτικών Προγραμματων στην οποία συμμετέχει και η ΟΕΛΜΕΚ. Τα ενδιαφερόμενα μέλη καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους για την τελική διαμόρφωση της πρότασης στα πλαίσια της Επιτροπής.

Αναδημοσιεύουμε αυτή την πρόταση όπως έχει δημοσιευτεί και στον ημερήσιο τύπο.

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ27-2-2010

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ27-2-2010

Συγχαρητήρια στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως Λεμεσού




Μέσα στα πλαίσια συνέχισης και προώθησης του στόχου της χρονιάς "Καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης Ε/Κ και Τ/Κ" το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως στη Λεμεσό διοργάνωσε την Πέμπτη(25-2-2010) 2ωρη εκδήλωση με τίτλο "Πορευόμαστε μαζί για ένα ειρηνικό μέλλον".

Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση του βιβλίου "ΑΓΝΟΗΘΕΝΤΕΣ 1974" του Πανίκου Νεοκλέους από τον ίδιο το συγγραφέα,καθώς επίσης και από τους Γιάννη Μαραθεύτη και Φετχί Ακιντζί.Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης συζήτηση και καλλιτεχνικό μέρος.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά με την Φιλόλογό τους, Εύα Νεοκλέους στη διεύθυνση
Τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν ελπίδα και δύναμη σε όλους μας! Συγχαρητήρια και πάλι!

Αναδημοσίευση από το Blog http://platformaenomenikipros.blogspot.com/

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Σύσκεψη των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των κρατικών υπαλλήλων και της ΕΤΥΚ

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των Κρατικών Υπαλλήλων, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, Σύνδεσμοι Αστυνομίας, Σύνδεσμοι Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Στρατού και η ΕΤΥΚ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2010, στα γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ αντάλλαξαν απόψεις για τα τρέχοντα θέματα της οικονομίας και ειδικότερα για τις διάφορες προτάσεις που διατυπώνονται για αντιμετώπιση των προβλημάτων, που δημιουργούνται λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Η σύσκεψη ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις εισηγήσεις κυρίως από τις εργοδοτικές Οργανώσεις και από μερίδα πολιτικών κομμάτων για αναζήτηση λύσεων σε περικοπές των κρατικών δαπανών, με κύριο στόχο δικαιώματα των κρατικών υπαλλήλων και γενικότερα των εργαζομένων.

Οι Οργανώσεις επανέλαβαν την πάγια θέση τους ότι οι λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας και γενικά η δημοσιονομική εξισορρόπηση, θα πρέπει να αναζητηθούν στο σκέλος των κρατικών εσόδων στο οποίο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για εξασφάλιση πρόσθετων πόρων για το κράτος και ισοσκέλιση των εσόδων και των εξόδων του κράτους.

Οι Οργανώσεις επισημαίνουν ότι η παραοικονομία, η τεράστια φοροδιαφυγή – φοροκλοπή και η μεγάλη ανισότητα στην κατανομή του φορολογικού βάρους, αποτελούν στο σύνολό τους θεμελιακή αιτία δημοσιονομικής ανισορροπίας και αποκαλύπτουν την κοινωνική βάση της δημοσιονομικής κρίσης που εντοπίζεται στις μη μισθωτές ομάδες του πληθυσμού.

Οι Οργανώσεις κατηγορηματικά απορρίπτουν προτάσεις που στοχεύουν στην κατάργηση ή επηρεασμό εργατικών δικαιωμάτων και στη μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Οι Οργανώσεις σημείωσαν με ικανοποίηση τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι τα βάρη δεν θα τα επωμισθούν οι εργαζόμενοι και αποφάσισαν να παρακολουθούν στενά τις συναφείς εξελίξεις παραμένοντας σε εγρήγορση ώστε να αντιδράσουν δυναμικά σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων.

Οι Οργανώσεις αναγνωρίζουν ότι η διεθνής οικονομική κρίση επηρεάζει και την Κυπριακή οικονομία και καλούν την Κυβέρνηση και γενικότερα το κράτος να αναζητήσει τις λύσεις στην ορθή κατεύθυνση χωρίς πρόσθετα βάρη στους εργαζόμενους, οι οποίοι εκπληρώνουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους προς το κοινωνικό σύνολο ενώ άλλοι διαχρονικά παρανομούν και φοροδιαφεύγουν αποστερούντες το κράτος από τους πόρους που χρειάζεται για τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες.

Βενζινάδικα που είναι ανοικτά

ΠΟΛΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

AGIP

Λεωφ. Λάρνακας 125, Παλλουριώτισσα

ΕΚΟ

Λεωφ. Τσερίου 127, Λευκωσία

ΕΚΟ

Λεωφ. Αγλαντζιάς 35

ΕΚΟ

Λεωφ. Αθαλάσσας 152

ΕΚΟ

Λεωφ. Λεμεσού 7, Αγλαντζιά

ΕΚΟ

Λεωφ. Διγενή Ακρίτα 7-9

ΕΚΟ

Λεωφ. Σπύρου Χριστοδούλου 47, Παλλουριώτισσα

ΕΚΟ

Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού 75, Στρόβολος

ΕΚΟ

Λεωφ. Στροβόλου 98, Λακατάμια

ΕΚΟ

Γρηγόρη Αυξεντίου 67, Αγία Βαρβάρα

ΕΚΟ

Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου

ΕΚΟ

Λεωφ. Λεμεσού 341, Πέρα Χωρίο Νήσου

ΕΚΟ

Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ, 61 2660 Κοκκινοτριμιθιά

ΕΚΟ

Γρίβα Διγενή, Αρεδιού

ESSO

Γρίβα Διγενή, Δρόμος Λευκωσία Παλαιχωρίου, Αρδιού

ESSO

Λεωφ. Λεμεσού 73

LUKOIL

Πουλίου και Καποτά 6, Παλλουριώτισσα

LUKOIL

Λεωφ. Κυριάκου Μάτση 2-3, 1521 Λευκωσία

LUKOIL

Λεωφ. Τσερίου 228, Στρόβολος

LUKOIL

Λεωφ. Τσερίου 36, Νήσου

LUKOIL

Αρχ. Μακαρίου, 2827 Γαλάτα

LUKOIL

Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ, 2800 Κακοπετριά

LUKOIL

Λεωφ. Λευκωσίας 74, Περιστερώνα

ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ

Λεωφ. Λεμεσού 9,

ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ

Λεωφ. Λεμεσού 69

ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ

Αρχ. Μακαρίου 17, Κακοπετρία

ΛΕΜΕΣΟΣ

AGIP

Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού 60

ΕΚΟ

Μακαρίου ΙΙΙ, 162

ΕΚΟ

Σπύρου Κυπριανού 28, Κάτω Πολεμίδια

ΕΚΟ

Σπύρου Κυπριανού 5, Μέσα Γειτονιά

ΕΚΟ

Λεωφ. Πάφου 11

ΕΚΟ

Φραγκλίνου Ρούσβελτ 29

ΕΚΟ

Μακεδονίας 28

ΕΚΟ

Πελένδρι

ΕΣΣΟ (Μόνο Πετρέλαιο Κίνησης)

Τζελάλ Μπαγιάρ 4

LUKOIL

Λεωφ. Ομονίας 4-6, 3601 Λεμεσός

LUKOIL

Σπύρου Κυπριανού 135, Αγία Φύλα

LUKOIL

Πάφου 37

ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ (Μόνο Πετρέλαιο Κίνησης)

Λεωφ. Πάφου 33

ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ

Δρόμος Αμιάντου – Καρβουνά, Κυπερούντα

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ

Οδός Κυλκίς 1, Πετρολίνα ΗQ

ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ (Καύσιμα Πλοίων μόνο)

Σταθμός Μαρίνας, Μαρίνα Λάρνακας

ΕΚΟ

Ορόκλινη

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Γρίβα Διγενή 4

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ

Γραφεία Συνεργατισμού, Δασάκι ΄Αχνας



Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΔΗ.Κ.Φ.Α ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ-Πρώτοι στους αγώνες, πρώτοι στις διεκδικήσεις, πρώτοι και στις συνειδήσεις

Στις φοιτητικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Προοδευτική αναδείχθηκε πρώτη δύναμη για δεύτερη συνεχή χρονιά με 1062 ψήφους και το ιστορικό ποσοστό 34,29%, έχοντας άνοδο 0.5%. Από την άλλη τα συνολικά ποσοστά της δεξιάς και ακροδεξιάς Πρωτοπορίας και Μετώπου συρρικνώθηκαν. Η μεγαλειώδης αυτή νίκη αποδεικνύει την απήχηση που έχει η παράταξη της αριστεράς στο φοιτητικό κίνημα του Ηνωμένου Βασιλείου, στέλλοντας μηνύματα ότι η νεολαία δεν συμβιβάζεται με την κατοχή και τη διχοτόμηση, στηρίζει τον αγώνα του προέδρου της Δημοκρατίας για απελευθέρωση κι επανένωση, αντιτάσσεται την αδράνεια και το σκοταδισμό και αντιμάχεται την υποταγή της πατρίδας και του Λαού μας στις προσπάθειες ένταξης μας στο Νατοϊκό Συνεταιρισμό για την «Ειρήνη». Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην μεγάλη νίκη της παράταξης μας, ήταν καθοριστική η στήριξη από τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες του αντί-ΑΚΕΛικού και ακροδεξιού μένους της Συναγερμικής Πρωτοπορίας και του δίδυμου αδερφού της του Μετώπου. Τα φασιστικά συνθήματα «Τούρκοι θα πεθάνεται σε χώμα Ελληνικό», «Η Κύπρος είναι Ελληνική», «Ζει, ζει και μας καθοδηγεί, Γεώργιος Γρίβας Διγενής» που τραγουδούσαν εν χορώ Πρωτοπόροι και Μετωπίτες αποδεικνύουν για άλλη μιά φορά ότι, όσα προσωπεία κι αν φορέσουν, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Ήταν, είναι και θα παραμείνουν αδέρφια δίδυμα.

Ούτως ή άλλως στην αριστερά εναπόκειται η ελπίδα! Η μεγαλειώδης νίκη και η άνοδος των ποσοστών της Προοδευτικής και η πτώση των ποσοστών της Συναγερμικής Πρωτοπορίας (-1.15%) στέλλουν το μήνυμα ότι οι φοιτητές έχουν αντίληψη, έχουν άποψη, δεν συμβιβάζονται και υψώνουν τα λάβαρα της ελπίδας, της επανένωσης και της διεκδίκησης. Για άλλη μια χρονιά υψώσαμε το τείχος, όπου έφαγε τα μούτρα του ο εθνικισμός, η αδράνεια και οι προσπάθειες υποταγής της πατρίδας και του Λαού μας στα Ιμπεριαλιστικά σχέδια. Για εμάς η πρώτη θέση αποτελεί ευθύνη. Αποτελεί επιβεβαίωση της στήριξης των φοιτητών, αλλά και ώθηση για αγώνες και διεκδικήσεις για το αύριο. Έτσι κι αλλιώς, οι αγώνες δίνονται καθημερινά, στους δρόμους, στους χώρους σπουδών, στους χώρους εργασίας. Συνεχίζουμε από εκεί που δεν σταματήσαμε ποτέ!

ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΨΗΦΟΙ

ΠΟΣΟΣΤΟ

ΑΝΟΔΟΣ/ΠΤΩΣΗ

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

1062

34.29%

+0.49

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

977

31.55%

-1.15

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

551

17.79%

-1.01

ΜΕΤΩΠΟ

391

12.62%

+0,92

ΑΓΩΝΑΣ

116

3.75%

+0,85

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

"Τεχνολογία και εκπαίδευση" Παρουσιάσεις Εκπαιδευτικού Συνεδρίου ΠΟΕΔ-ΟΕΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚ Λευκωσίας

  1. "Ενσωμάτωση της Τεχνολογίας-Βασικές Αρχές και Προϋποθέσεις" - Μαίρη Κουτσελίνη
  2. "Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Γλώσσα"-Γιάννης Χριστοδούλου
  3. "Η τεχνολογία συμβάλλει στην ανάπτυξη της Μαθηματικής σκέψης;" - Κωνσταντίνος Χρήστου
  4. "Ένταξη των Τεχνολογιών Πληροφρίας και Επικοινωνιών στο Εκπαιδευτικό Σύστημα της Κύπρου" - Δημήτρης Εγγλεζάκης

Tι αλλάζει στην εκπαίδευση

ο Γ.Τσιάκαλος αποκαλύπτει στον ΑΣΤΡΑ τι αλλάζει στην εκπαίδευση

Ημερομηνία: 20.02.2010 | 13:42

Σημαντικές αλλαγές στην δημοτική και μέση εκπαίδευση ανήγγειλε από τα μικρόφωνα του ΑΣΤΡΑ ο επικεφαλής της επιτροπής για τα νέα αναλυτικά προγράμματα Γιώργος Τσιάκαλος.

Όσον αφορά στην δημοτική εκπαίδευση θα υπάρξει μείωση στις διδακτικές ώρες από 35 θα γίνουν 28, χωρίς να μειώνονται όμως οι ώρες παραμονής των μαθητών στο σχολείο.

Όπως εξήγησε, με βάση το νέο πρόγραμμα, μεγαλώνουν το δεύτερο και το τρίτο διάλειμμα, και όλα τα διαλλείματα γίνονται πλέον 20λεπτά. Παράλληλα την τελευταία ώρα θα γίνεται αποκλειστικά η κατ’ οίκον εργασία και αυτό ίσως να ισχύσει μέχρι την 3η δημοτικού.

Όσον αφορά στις αλλαγές στην Μέση Εκπαίδευση, ο κύριος Τσιάκαλος σημείωσε ότι δεν θα υπάρχουν τεχνικές σχολές αλλά θα υπάρχουν μόνο λύκεια.

Όπως εξήγησε μέχρι την 1η λυκείου οι μαθητές θα έχουν όλοι το ίδιο πρόγραμμα.

Για την 2α και 3η λυκείου ο κύριος Τσιάκαλος παρουσίασε την δική του πρόταση σύμφωνα με την οποία εισηγείται για αρχή, κοινό πρόγραμμα με 18 διδακτικές περιόδους την εβδομάδα με στόχο να δοθεί στα παιδιά μια ανθρωπιστική και κοινωνική παιδεία αποκτώντας ικανότητες-κλειδιά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι στόχος είναι να υπάρξουν βιωματικές μορφές μάθησης, δηλαδή σχέδια εργασίας, τα οποία θα γίνονται υπό την επίβλεψη των καθηγητών.

Ακολούθως τα παιδιά θα κάνουν επιλογές προγραμμάτων και όχι μαθημάτων. Αυτά τα προγράμματα ανέρχονται στα 14 και έτσι θα υπάρχουν μόνο λύκεια και όχι τεχνικές σχολές.

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 21.2

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 21.2

«Γίνε και συ δημιουργός της Guernica»

Διευθυντές/Διευθύντριες
Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων

Θέμα: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου
«Γίνε και συ δημιουργός της Guernica»

Αναφερόμαστε στο πιο πάνω θέμα και σας πληροφορούμε ότι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου συνδιοργανώνει με το Ίδρυμα ARTos και σε συνεργασία με την Ισπανική Πρεσβεία στην Κύπρο την έκθεση «Guernica: Η ιστορία ενός πίνακα» η οποία περιλαμβάνει μια αναπαραγωγή του πίνακα (3.40 m Χ 1.60 m) και μια επιλογή λεπτομερειών που συνοδεύονται από κείμενα στην αγγλική γλώσσα. Μέσα από την έκθεση, το αντιπολεμικό
μήνυμα του πίνακα ακούγεται ηχηρά ακόμη και σήμερα σε όλα τα μέρη του κόσμου.

2. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης (16 Φεβρουαρίου έως 19 Μαρτίου 2010) θαπραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Γίνε και συ δημιουργός της Guernica». Το πρόγραμμα, το οποίο διαρκεί συνολικά μία ώρα και απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ - Στ΄ τάξεων δημοτικού και Α΄ - Β΄ τάξεων γυμνασίου, συνοδεύεται από τετράδιο
εργασίας με φωτογραφίες και ασκήσεις.

3. Όσα σχολεία ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την έκθεση και να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, στο τηλέφωνο 22128157 (κα Λουΐζα Τραχωνίτου), για διευθέτηση της ημέρας και ώρας της επίσκεψής τους.

Η Διδασκαλία των Μαθηματικών στη Μέση Εκπαίδευση

Διευθυντές/ντριες
Σχολείων Μέσης Γενικής και
Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
Θέμα: Διοργάνωση Συνεδρίου με θέμα:
Η Διδασκαλία των Μαθηματικών στη Μέση Εκπαίδευση
Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στα πλαίσια των επιμορφωτικών του δραστηριοτήτων, διοργανώνει Συνέδριο με θέμα: «Η Διδασκαλία των Μαθηματικών στη Μέση Εκπαίδευση», την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010, από τις 8:30π.μ. μέχρι τις 6:30 μ.μ., στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στη Λευκωσία.
Το συνέδριο απευθύνεται στους καθηγητές των Μαθηματικών Μέσης Εκπαίδευσης και περιλαμβάνει εισηγήσεις σε θέματα που αφορούν στη διδασκαλία των Μαθηματικών με τη χρήση εξειδικευμένων λογισμικών.
Επιπλέον, το συνέδριο περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, όπου οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν ενεργά σε δραστηριότητες σχετικές με τα πιο πάνω θέματα και να γνωρίσουν τις δυνατότητες και τρόπους εφαρμογής των λογισμικών αυτών που ήδη υπάρχουν στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.
Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά τους καθηγητές Μαθηματικών του σχολείου σας, ώστε όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τη δήλωση συμμετοχής, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (http:www.pi.ac.cy), μέχρι την 1η Μαρτίου 2010. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου επισυνάπτεται.
Θα κληθούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου 100 καθηγητές Μαθηματικών, που υπηρετούν σε δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και θα καταβληθεί προσπάθεια όπως εκπροσωπηθούν όλα τα σχολεία των οποίων εκπαιδευτικοί θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Όσοι επιλεγούν θα έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν τους καθηγητές της ειδικότητας των Μαθηματικών, που υπηρετούν στο σχολείο τους, για το περιεχόμενο και τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο. Ο κατάλογος με τα ονόματα των συμμετεχόντων θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στις 8 Μαρτίου 2010.
Για απουσία από το σχολείο των εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο έχει δοθεί σχετική έγκριση από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Εξετάζοντας το Μέλλον: Μια σε βάθος μελέτη της Κοινής Γνώμης στην Κύπρο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ) και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο σας προσκαλούν σε εκδήλωση με θέμα:

Εξετάζοντας το Μέλλον: Μια σε βάθος μελέτη της Κοινής Γνώμης στην Κύπρο

Παρουσίαση Έρευνας και Ανάλυση:
Σπύρος Χρίστου - Διευθυντής Προγράμματος 'Κύπρος 2015'
Αλέξανδρος Λόρδος - Διευθυντής Έρευνας, Πρόγραμμα Interpeace 'Κύπρος 2015'

Ομιλητές:
Χρήστος Πουργουρίδης - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ
Γιάννος Λαμάρης - Βουλευτής ΑΚΕΛ
Αθηνά Κυριακίδου - Βουλευτής ΔΗΚΟ
Νίκος Νικολαΐδης - Τέως Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, ΕΔΕΚ

Χαιρετισμοί:
Ανδρούλλα Καμιναρά - Επικεφαλής Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο
καθ. Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού - Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΠΑΚ
Ζωή Χατζηβασιλείου - Μέλος ΟΠΕΚ

Συντονισμός:
Άννα Παπασάββα - Μέλος ΟΠΕΚ

Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010, 7:30μμ
Αμφιθέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης, ΤΕΠΑΚ (κτήριο παλαιού κτηματολογίου)

Μετά τις ομιλίες θα υπάρξει συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου

Επικοινωνία: 99636323, 99511436, 25002538
www.opek.org.cy, email: opekcy@gmail.com

Διοργάνωση Συνεδρίου στα πλαίσια των δράσεων του δεύτερου στόχου της σχολικής χρονιάς 2009-2010

Διευθυντές/ντριες
Σχολείων Δημοτικής,
Μέσης Γενικής, Μέσης Τεχνικής και
Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Θέμα: Διοργάνωση Συνεδρίου στα πλαίσια των δράσεων του δεύτερου στόχου της
σχολικής χρονιάς 2009-2010.
Σας πληροφορούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διοργανώνει συνέδριο
με θέμα:
«Καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με στόχο την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Προκλήσεις και Προοπτικές»

Το συνέδριο θα διεξαχθεί:
(α) στις 4 Μαρτίου 2010 στη Λευκωσία, στο ξενοδοχείο ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ από τις 9.00 μέχρι 13.30, για τους εκπαιδευτικούς που προέρχονται κυρίως από τις επαρχίες Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Λάρνακας και (β) στις 5 Μαρτίου 2010 στη Λεμεσό, στο ξενοδοχείο ATLANTICA από τις 9.00 μέχρι 13.30, για τους εκπαιδευτικούς που προέρχονται κυρίως από τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.
Κύριοι ομιλητές του συνεδρίου θα είναι οι κκ. Μιχαλίνος Ζεμπύλας, Επίκουρος Καθηγητής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Νίκος Περιστιάνης Κοινωνιολόγος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Μετά την ανάπτυξη του θεωρητικού πλαισίου του θέματος του συνεδρίου από τους εισηγητές θα ακολουθήσει συζήτηση σε εργαστηριακή μορφή και στη συνέχεια γενική συζήτηση στην ολομέλεια του συνεδρίου.
Η οργανωτική επιτροπή
(α) θα κατατάξει τους συνέδρους σε έξι ομάδες εργασίας
(β) θα ζητήσει από αυτούς να προβληματιστούν / προετοιμαστούν πάνω στο κοινό
θέμα και των έξι ομάδων που είναι «Η Φιλοσοφία του στόχου της Ειρηνικής Συμβίωσης σε σχέση με το «Δεν Ξεχνώ»: αναλυτικό πρόγραμμα και παιδαγωγικές
πρακτικές».

Κατά τη μέρα του συνεδρίου οι σύνεδροι θα συζητήσουν ελεύθερα με τους εισηγητές και τους συναδέλφους τους, καταθέτοντας τις απόψεις τους για το υπό επεξεργασία θέμα των εργαστηρίων. Αναμένεται επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί που θα λάβουν μέρος στο συνέδριο θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μεταφορά των πορισμάτων του συνεδρίου στα σχολεία τους ενημερώνοντας σχετικά τους συναδέλφους τους και ότι παράλληλα θα λειτουργήσουν ως επιμορφωτές δράσεων προεκτείνοντας αυτά τα πορίσματα.

Στο συνέδριο μπορούν να συμμετάσχουν με έναν εκπρόσωπό τους τα σχολεία Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης. Στην περίπτωση που ο αριθμός των δηλώσεων συμμετοχής είναι μεγαλύτερος των δυνατοτήτων του επιλεγμένου χώρου διοργάνωσης θα γίνει επιλογή των συμμετεχόντων με βάση κριτήρια που θα θέσει η οργανωτική επιτροπή. Κατάλογος με τα σχολεία που θα λάβουν μέρος με αντιπρόσωπό τους στο συνέδριο θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο σε προσεχή εγκύκλιο μαζί με το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Παρακαλούνται τα σχολεία να συμπληρώσουν το επισυναπτόμενο έντυπο και να το αποστείλουν με τηλεομοιότυπο (αρ.22800867), υπόψη κ. Κυπριανού Δ. Λούη, Ε.Μ.Ε. Φιλολογικών.

Τελευταία ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής είναι η Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Εκδήλωση μνήμης για τον Κώστα Μόντη



Παρουσίαση του βιβλίου

«Η “Ελευθέρα Φωνή”

του Κώστα Μόντη…

πώς και γιατί σίγησε»

Αγαπητοί φίλοι,

σας προσκαλούμε να τιμήσουμε μαζί τη μνήμη του μεγάλου λογοτέχνη της Κύπρου, Κώστα Μόντη, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 1η Μαρτίου 2010 και ώρα 7.30 μμ. στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία. Ταυτόχρονα θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Χρύσανθου Χρυσάνθου, διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τίτλο «Η Ελευθέρα Φωνή του Κώστα Μόντη… πώς και γιατί σίγησε».

Το βιβλίο αυτό, που εκδόθηκε με τη χορηγία του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης, καθώς και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αναφέρεται στη γένεση και τον πρόωρο τερματισμό της έκδοσης της εφημερίδας «Ελευθέρα Φωνή» που ο Κώστας Μόντης εξέδιδε την περίοδο όξυνσης του κομματικού φανατισμού, 1946-1947. Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης, ο Δήμος Λαπήθου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Ένωση Συντακτών Κύπρου και η οικογένεια Κώστα Μόντη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαρτυρίες από τους παλιούς φίλους και συνεργάτες του Κώστα Μόντη, Ανδρέα Γαβριηλίδη, Φοίβο Μουσουλίδη και Ευαγόρα Νικολούδη, καθώς και την προβολή αποσπάσματος από συνέντευξη του Κώστα Μόντη σε ντοκιμαντέρ παραγωγής ΡΙΚ, με σκηνοθέτη τον Ανδρέα Κωνσταντινίδη.