Τελευταίες ειδήσεις

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Διεθνείς διακρίσεις και για το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα των Αγγλικών.



Πέραν από το νέο Α.Π. της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, που συμπεριλήφθηκε από την UNESCO στον κατάλογο με τις καλύτερες πρακτικές προώθησης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, και πέραν από το νέο Α.Π. της Αγωγής Υγείας, για το οποίο απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), σειρά, για διεθνή διάκριση, πήρε και το νέο Α.Π. των Αγγλικών.

Συγκεκριμένα, στο 19ο Συνέδριο του Ελληνικού Συνδέσμου Καθηγητών Αγγλικής TESOL Macedonia Thrace που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το Σαββατοκυρίακο 10 - 11 Μαρτίου 2012, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, που παρουσίασαν το νέο Α.Π. των Αγγλικών και τον τρόπο που εφαρμόζεται στο Δημοτικό Σχολείο και ιδιαίτερα στις μικρότερες τάξεις (μέσω του Προγράμματος CLIL), απέσπασαν τα θερμά συγχαρητήρια τόσο των διοργανωτών όσο και των εκπροσώπων των υπόλοιπων χωρών που συμμετείχαν όπως της Ελβετίας, τη Ρουμανίας, τη Σερβίας, τη Βουλγαρίας, την Αγγλίας, κ.λπ.

Ήδη το πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, που συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ξεκίνησε από φέτος να εφαρμόζει πτυχές του κυπριακού Α.Π. και να δοκιμάζει τη προσέγγιση CLIL που υιοθετήθηκε από φέτος, μέσω της εφαρμογής του νέου Α.Π. Αγγλικών, σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Κύπρου.

Παράλληλα το περιοδικό για τους εκπαιδευτικούς της Σερβίας ετοιμάζει άρθρο για τον τρόπο εφαρμογής του CLIL στη Κύπρο ενώ η Ένωση Εκπαιδευτικών Οργανώσεων (για εκπαιδευτικούς Αγγλικών) της Βορειο-Ανατολικής Ευρώπης SEETA  (http://www.seeta.eu/), που αποτελείται από 12 εθνικές οργανώσεις εκπαιδευτικών της Αγγλικής, ζήτησε από τους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να παρουσιάσουν, σε διαδικτυακό σεμινάριο, τον τρόπο εισαγωγής του νέου Α.Π. των Αγγλικών και της προσέγγισης CLIL στην Κύπρο.

Σημειώνεται πως κατά την περσινή σχολική χρονιά οι αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείου, σε συνεργασία  με την ερευνητική ομάδα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών ( Vrije Universiteit Brussel), παρουσίασαν το νέο Α.Π. των Αγγλικών σε συνέδριο που διοργάνωσαν καθηγητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου αποσπώντας εγκωμιαστηκά σχόλια.

Συγχαρητήρια επιστολή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα της Αγωγής Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Συγχαρητήρια επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού απέστειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – Π.Ο.Υ. (World Health OrganizationWHO) για το περιεχόμενο και τις καινοτομίες που εισάγει στα κυπριακά σχολεία το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα της Αγωγής Υγείας το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης τα τελευταία δύο χρόνια σε όλα τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του νέου Αναλυτικού Προγράμματος της Αγωγής Υγείας είναι η αντιμετώπιση διαφόρων  κοινωνικών προβλημάτων,  όπως το κάπνισμα, o αλκοολισμός, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η έλλειψη οδικής συνείδησης, η παραβατικότητα, η έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, η παχυσαρκία, ο ρατσισμός κ.λπ., τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν με βάση κατασταλτικές λογικές αλλά μόνο με την ανάπτυξη και εφαρμογή επιστημονικά σχεδιασμένων και δομημένων προληπτικών προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.

Το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η Αγωγή Υγείας δεν μπορεί να προσφέρεται μόνο μέσα από κάποια παρεμβατικά προγράμματα, στο περιθώριο του επίσημου Αναλυτικού και Ωρολογίου Προγράμματος των σχολείων, προχώρησε, στο πλαίσιο της εισαγωγής των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, στην ένταξη της Αγωγής Υγείας ως ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο στο Σχολικό Πρόγραμμα των μαθητών όλων των βαθμίδων (Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης).

Στο μάθημα, τα παιδιά, δε έχουν απλά την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σωματικές συνέπειες ορισμένων συμπεριφορών αλλά κυρίως να κρίνουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους, να εξασκηθούν σε δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, διαχείρισης των συγκρούσεων και αντιμετώπισης της πίεσης των φίλων, να εντοπίζουν τα κοινωνικά στερεότυπα, να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, κ.λπ. Στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος περιλαμβάνονται θέματα όπως η ασφάλεια,η  αγωγή του καταναλωτή, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πολιτών, η χρήση και κατάχρηση ουσιών εξάρτησης, η σεξουαλική αγωγή κ.λπ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη συγχαρητήρια επιστολή του Π.Ο.Υ. (η οποία επισυνάπτεται αυτούσια):

«η μετάβαση από την παραδοσιακή προσέγγιση της Αγωγής Υγείας σε μια πιο ολιστική σχολική προσέγγιση, που αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει ευρύτερα το θέμα της υγείας, που πετύχατε στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Ο Οργανισμός θα σας δώσει πολλές ευκαιρίες, μέσα από διεθνή συνέδρια και δίκτυα, για παρουσίαση και συζήτηση του παραδείγματος της Κύπρου».

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Αιτήσεις για τα ΚΙΕ 2011-2012

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΚΙ ΕΣΥ ΣΤΟ: http://www.ipetitions.com/petition/oxi-sto-64o/

Τηλεοπτική συζήτηση Προοδευτική Vs Πρωτοπορία για 64ο

... γιατί ενύχτωσε κι ο Φούλης δεν ήρθε


Κι’ ας περιμέναμε έξω από τη Βουλή, οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές, οι μαθητές. Ήταν όλες οι Οργανώσεις εκεί. Με πανό και συνθήματα. Περιμέναμε ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των δυο κομμάτων (ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ) που κατάθεσαν την πρόταση για παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο. Κανείς δε φάνηκε. Ούτε από την μπροστινή είσοδο, ούτε από πλάι.
Ο κ. Αβέρωφ είπε την προηγούμενη φορά, όταν τα έβαλε και πάλι με τους εργαζόμενους, ότι δεν έμαθε να βγαίνει από τις πίσω πόρτες και προκλητικά πέρασε μπροστά από τους διαδηλωτές. Τώρα έμαθε… Και μπήκε και βγήκε από τις πίσω πόρτες. Το ίδιο και ο Νικόλας. Κρίμα! Εκεί ήταν και οι φοιτητές της ΝΕΔΗΚ (ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ). Περίμεναν εξηγήσεις. Μάταια. Τα συνθήματα έπαιρναν και έφερναν. Σε ώτα μη ακουόντων: «Έχουμε 29 ψήφους και θα το περάσουμε». Γιατί 29; ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – Κουλίας. Αναμένουν ίσως Περδίκη και Συλλούρη. Ο ένας (Περδίκης), άλλοτε λαλίστατος, πέρασε σκυφτός και μπήκε στη Βουλή. Κακό σημάδι. Η νεολαία των Οικολόγων όμως ήταν μαζί μας και στο Φορέα και έξω από τη Βουλή. Ο κ. Συλλούρης πέρασε πλάι – πλάι και μπήκε αθόρυβα. Ναι αθόρυβα! Ο Συλλούρης!
Ο κ. Αβέρωφ διατείνεται ότι ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Πισσαρίδης διατύπωσε την άποψη ότι όταν αυξάνεται το όριο αφυπηρέτησης μειώνεται η ανεργία!!!!! Σοβαρά; Τότε γιατί δεν πάμε μέχρι τα 70. Και είπε τέτοιο πράγμα ο Πισσαρίδης; Δεν λέω ότι ψεύδεται ή παραπλανεί ο Αβέρωφ. Αλλά και την άλλη φορά, όταν επισκέφτηκαν οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις τους κ. Αναστασιάδη και Αβέρωφ, και μας έδωσαν και γραπτώς τις θέσεις τους, όπου υπήρχε και το 64ο και μείς αντιδράσαμε άμεσα, μας είπε να μην ανησυχούμε και δεν πρόκειται να το καταθέσει στη Βουλή αν δεν προηγηθεί διάλογος κοινωνικός, με όλους τους εμπλεκόμενους, με όλες τις Οργανώσεις. Μας ξεγέλασε. Εκτός και αν «κοινωνικός διάλογος» και «άλλοι εμπλεκόμενοι» είναι μόνο οι βουλευτές του ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ.
Ήταν εκεί και η ΠΕΟ. Ακούστηκε αρκετές φορές και το σύνθημα: «Φοιτητές – Εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά». Μας συγκίνησε. Ίσως επειδή μας θύμισε και τα δικά μας φοιτητικά χρόνια. Στην Αθήνα. Πορείες φοιτητών και εργατών, να περνούμε από το Σύνταγμα….. Ήτανε και κάποιοι άλλοι φοιτητές που κάθονταν στις καφετέριες με το φραπεδάκι. Ίσως και να διερωτούνταν τι γυρεύουν οι μεν με τους δε. Ψιλά γράμματα. Αυτό που σκέφτομαι – συνειρμός τώρα – είναι ότι ίσως και οι εισηγητές της πρότασης για παράταση να ήταν απ’ αυτούς που κάθονταν στις καφετέριες.
Και σκέφτομαι πάλι. Είναι δυνατόν κάποιοι που ποτέ δεν πεινάσανε, δεν δουλέψανε, δεν έμειναν άνεργοι, που τα έβρισκαν ΟΛΑ έτοιμα, που δε δούλευαν ταυτόχρονα και σπούδαζαν (συμβαίνουν κι' αυτά) να ήταν αλλού; Στις καφετέριες θα ήταν. Ναι και θα διερωτούνταν ίσως:
Που πάνε όλοι αυτοί που σηκώνουν το πανό και ξεκινάνε; Οι αριθμοί του Νικόλα λένε ότι ανέβηκε το προσδόκιμο όριο ζωής. Αλήθεια; Έτσι λεν οι αριθμοί; Τις προάλλες δεν έλεγες κ. Νικόλα ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί; Και αν ανέβηκε (αν πιστέψουμε τους αριθμούς σου), πρέπει να το δουλεύουμε; Η περίπτωση να απολαύσουμε το δεδουλευμένο μιας ζωής για ακόμα λίγο, δεν περνά απ’ το μυαλό σου. Γιατί εμείς μια ζωή δουλεύουμε. Από τα παιδικά μας χρόνια. Με τα δυο μας χέρια. Όχι με τα χίλια δυο των άλλων. Δεν βρήκαμε τίποτα έτοιμο. Ούτε στημένη δουλειά, περιουσίες, κτήματα, λεφτά. Ξέρετε κ. Αβέρωφ και Νικόλα, σε όλο τον κόσμο η παράταση του ορίου είναι επιλογή της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν, διαμαρτύρονται, βγαίνουν στους δρόμους. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κύπρο. Με μια ειδοποιό διαφορά: Η Κυπριακή Βουλή ετσιθελικά έρχεται και το επιβάλλει. Τώρα θα μου πείτε, τι να κάνετε και σεις, εξυπηρετείται το κεφάλαιο, είναι η δουλειά σας, πηγάζει από την ιδεολογία σας.
Βγείτε όμως και πέστε το καθαρά. Μην εμπαίζετε όλους μας, εννοώ τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους άνεργους, με ιδεολογήματα και αλχημείες που υποτιμούν την νοημοσύνη μας.
Φέτος, ο αριθμός στον Κατάλογο Διοριστέων έφτασε τις 40 χιλιάδες. Πίσω από κάθε αριθμό είναι μια ανθρώπινη ψυχή, ένας νέος επιστήμονας που αναζητεί μια δουλειά «ότι να’ ναι». Όταν ακούς το παιδί σου που σπούδασε, πήρε πτυχία, μπορεί και δοκτοράτα και σου λέει μια δουλειά «ότι να’ ναι», ας είναι και 400, 500 ευρώ το μήνα, γιατί ντρέπεται να του δίνεις εσύ χαρτζιλίκι, πώς μπορείς να παρατείνεις το όριο για να εξυπηρετήσεις μερικές εκατοντάδες υψηλόμισθους και φυσικά το μεγάλο κεφάλαιο. Μας είπατε μέχρι το 63ο και φτάνει. Πριν καλά - καλά εφαρμοστεί το 63ο πάτε για 64ο, μετά 65ο, 66ο, 70ο!
Και μάλιστα βιάζεστε. Με την ταχεία. Με συνοπτικές διαδικασίες. Το ίδιο κάνατε και με το 63ο. Και μάλιστα κατακαλόκαιρα, να αποφύγετε αντιδράσεις. Και τώρα καταθέσατε μια πρόταση από την οποία δε βγαίνει κανείς από μέσα. Τόσο πρόχειρα. Δεν σας νοιάζει ούτε καν αν είναι αντισυνταγματική όπως αποφάνθηκε η νομική υπηρεσία. Γιατί να σας νοιάζει, έχετε πλειοψηφία, λέτε. Από τους 56 έχετε τους 29. Περάστε το λοιπόν κι’ αυτό. Εμείς θα’ μαστε στους δρόμους και έξω από τη Βουλή. Με τους αδιόριστους, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, του δημόσιους υπαλλήλους, τους εργάτες, με όλους όσους δεν αντέχουν την αλαζονεία και την ύβρη που διαπράττετε, στην κοινωνία, στην παιδεία, στους θεσμούς, στα κινήματα αλλά ιδιαίτερα απέναντι στους νέους. Αυτοί να’ στε σίγουροι. Δεν πρόκειται ούτε να ξεχάσουν ούτε να σας δικαιολογήσουν.
Τους καταδικάσατε στην ανεργία. Του οδηγείτε στην ανέχεια. Όπως λέει όμως και ο ποιητής «….. θα λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση».

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Φορέας κατά της επέκτασης του Ορίου αφυπηρέτησης


ΠΡΟΣ: Αξιότιμο κ. Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου
ΑΠΟ: Φορέας κατά της επέκτασης του ορίου  αφυπηρέτησης
ΘΕΜΑ: Επέκταση Ορίου Αφυπηρέτησης στο 64ο  Έτος
Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2012
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης, με την πρόταση νόμου για επέκταση στο 64 έτος θα έχουν τραγικές κοινωνικές συνέπειες. Οι αρνητικές αυτές συνέπειες αποκτούν εκρηκτικό χαρακτήρα, από τη στιγμή που επιχειρείται η εφαρμογή του μέτρου αυτού, ειδικά και σε μια περίοδο όπου η ανεργία βρίσκεται στο 9,5% και στους νέους στο 20%. Παράλληλα, θεωρούμε το γεγονός ότι τα οικονομικά μέτρα τα οποία πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στοχοποίησαν τη νέα γενιά, και η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος ηλικίας θα την οδηγήσει σε πραγματικό αδιέξοδο.

Ο Φορέας Κατά της αύξησης του Ορίου αφυπηρέτησης, που εκπροσωπεί χιλιάδες κόσμου θεωρεί ότι αντικειμενικά μια πιθανή αύξηση περαιτέρω του ορίου θα έχει τις πιο κάτω συνέπειες:

1.Θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους και θα καταδικάσει η Βουλή χιλιάδες από αυτούς σε μακροχρόνια ανεργία.
2.Η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης θα οδηγήσει σε συνολική αύξηση της ανεργίας με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις όπως για παράδειγμα η αύξηση της εγκληματικότητας.
3.Η αύξηση της ανεργίας θα οδηγήσει σε πίεση των μισθών των υφιστάμενων προς τα κάτω και καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων αφού η ανεργία θα αξιοποιηθεί πλήρως από τους εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα.
4.Η αύξηση της προσφοράς εργασίας - αύξηση ανεργίας, με βάση το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, θα οδηγήσει σε μείωση των μισθών των νεοεισερχομένων ειδικά στον ιδιωτικό τομέα.
5.Η όποια αύξηση του ορίου θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά και σε καμία των περιπτώσεων δε θα βοηθήσει στην διόρθωσή τους.

Τονίζουμε για ακόμη μια φορά την αντίθεσή μας στο αντινεανικό αυτό μέτρο, που θα έχει αλυσιδωτές κοινωνικές επιπτώσεις και θα πλήξει το σύνολο της νεολαίας του τόπου μας. Καλούμε τη Βουλή να απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση νόμου για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης και θεωρούμε ότι, από τη στιγμή που οι άμεσα επηρεαζόμενοι από το μέτρο αυτό, διαφωνούν, τότε θα έπρεπε οι βουλευτές οι οποίοι το προωθούν να αντιμετωπίσουν με περισσότερη σοβαρότητα και ευθύνη το μαθητικό, φοιτητικό, νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα.

Δηλώνουμε την έντονη αντίθεση μας για την εν λόγω συζήτηση στη Βουλή και απαιτούμε τον άμεσο τερματισμός της. Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στο φορέα δε πρόκειται να συναινέσουμε στην όποια προσπάθεια για αύξηση του ορίου.

1. ΠΟΦΕΝ που αποτελείται από τη Φοιτητική Ένωση:

1.ΑΞΙΚ
2.Μ. ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ
3.FREDERICK
4.ΟΥΓΓΑΡΙΑ
5.ΤΕΠΑΚ
6.ΛΑΡΙΣΑ
7.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΚΥΠΡΟΥ

8.ΡΕΘΥΜΝΟ
9.ΙΩΑΝΝΙΝΑ
10.ΒΟΛΟΣ
11.ΚΟΜΟΤΗΝΗ
12.ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
14.ΤΣΕΧΙΑ
15.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
16.ΑΘΗΝΑ
17.ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 18. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

19.ΧΑΛΚΙΔΑ
20.ΜΟΣΧΑ
21.ΗΡΑΚΛΕΙΟ
22.ΛΑΜΙΑ
23.ΚΑΛΑΜΑΤΑ
13. ΠΑΤΡΑ
2.Κίνηση Αδιόριστων Καθηγητών
3.Σύνδεσμος Συμβασιούχων και Εκτάκτων Μέσης Εκπαίδευσης
4.Οργανώσεις Νεολαίας
1.ΕΔΟΝ
2.ΝΕΔΗΚ
3.ΝΕΟΛΑΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ
5.Φοιτητικές παρατάξεις
1.Προοδευτική Κ.Φ
2.ΔΗ.ΠΑ.Κ.Φ Αναγέννηση
6.Συνδικαλιστικές Οργανώσεις

1. Π.Ε.Ο

7.Εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης

Ο.Ε.Λ.Μ.ΕΚ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Ο.Λ.Τ.Ε.Κ)
ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΠΑΣΥΠΕΦΑΑ)

8.Εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης

Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων
Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων - Νηπιαγωγών
Δημοκρατική Κίνηση Δασκάλων-Νηπιαγωγών
Αγώνας Δασκάλων

9.Επαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών

Λευκωσίας-Κερύνειας, Λεμεσού 

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Διακήρυξη επανασύστασης του «Φορέα κατά της Αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης»


Ο Φορέας αυτός όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα δημιουργήθηκε με σκοπό την αποτροπή της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης. Εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία  μας, με τις προσπάθειες βουλευτών και κομμάτων για περαιτέρω επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος ηλικίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτή η προσπάθεια παραγνωρίζει τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και της νέας γενιάς και παράλληλα καταδικάζει τη νέα γενιά στην ανεργία.

Σήμερα μετά και από συντονισμό που είχαν αρκετές οργανώσεις οι οποίες συμμετείχαν και παλιότερα στο Φορέα, αποφασίστηκε όπως επανασυσταθεί ο Φορέας κατά της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης και αναλάβει δράση για την άμεση αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας. Θέλουμε να θυμίσουμε πως στο παρελθόν ο Φορέας οργάνωσε μαζικές κινητοποιήσεις οι οποίες ανάγκασαν την απομάκρυνση της τότε κυβέρνησης από αυτή τη σκέψη. Θεωρούμε πως η μη αύξηση του ορίου είναι μια κατάκτηση του νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος της Κύπρου και είμαστε έτοιμοι να την υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα.

Θεωρούμε πως η συζήτηση στη Βουλή θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα και είναι με πραγματική λύπη που βλέπουμε συγκεκριμένους βουλευτές να επαναφέρουν το ζήτημα. Είναι αδιανόητο για εμάς να γίνεται συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τη νέα γενιά και παρ’ ολίγο να μην είχε καλεστεί η ΠΟΦΕΝ, η ΠΣΕΜ και οι οργανώσεις νεολαίας. Μετά από παρεμβάσεις και πιέσεις κατέστη δυνατόν να καλεστούν οι πιο πάνω οργανώσεις στη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών. Εκφράζουμε τη λύπη μας όμως για το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς δεν αφέθηκε να εκφράσουν την άποψη τους στην Επιτροπή Οικονομικών.

Στη χθεσινή συνάντηση των οργανώσεων που συμμετέχουν στο Φορέα  αποφασίστηκε όπως την Πέμπτη 22/3, ώρα 15:30, οργανώσουμε έξω από τη Βουλή μαζική κινητοποίηση κατά της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης στην οποία θα καλέσουμε την Ολομέλεια του σώματος να τερματίσει κάθε προσπάθεια για επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης στο 64ο έτος ηλικίας και θα καταθέσουμε κοινό ψήφισμα όλων των οργανώσεων που συμμετέχουν στο Φορέα.

·         Θα ζητήσουμε άμεσα συνάντηση με τον Υπ. Οικονομικών για να του μεταφέρουμε τη θέση μας και να ξεκαθαριστεί κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη από πλευράς υπουργείου να συμπεριληφθεί κάτι τέτοιο στα μέτρα που παίρνονται για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

·         Θα ζητήσουμε συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, για να μας μεταφερθούν οι επίσημες τους θέσεις και θα επιδιώξουμε να μεταπείσουμε τα κόμματα που στηρίζουν επέκταση του ορίου στο 64ο έτος.

·         Με πρωτοβουλία του Φορέα θα ξεκινήσει εκστρατεία διαφώτισης για τις επιπτώσεις που θα έχει στη νέα γενιά η επέκταση του ορίου στο 64ο.

·         Παράλληλα θα λειτουργήσει διαδικτυακός χώρος για τη συλλογή υπογραφών κατά της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης.

  
Στο Φορέα έχουν ενταχτεί μέχρι σήμερα οι ακόλουθες οργανώσεις:

1.    ΠΟΦΕΝ που αποτελείται από τη Φοιτητική Ένωση:


1.    ΑΞΙΚ
2.    Μ. ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ
3.    FREDERICK
4.    ΟΥΓΓΑΡΙΑ
5.    ΤΕΠΑΚ
6.    ΛΑΡΙΣΑ
7.    ΠΑΝΚΥΠ
8.    ΡΕΘΥΜΝΟ
9.    ΙΩΑΝΝΙΝΑ
10.  ΒΟΛΟΣ
11.  ΚΟΜΟΤΗΝΗ
12.  ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
13.  ΠΑΤΡΑ
14.  ΤΣΕΧΙΑ
15.  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
16.  ΑΘΗΝΑ
17.  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ
18.  ΠΑΝ. ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
19.  ΧΑΛΚΙΔΑ
20.  ΜΟΣΧΑ
21.  ΗΡΑΚΛΕΙΟ
22.  ΛΑΜΙΑ
23.  ΚΑΛΑΜΑΤΑ


Εκπροσωπώντας χιλιάδες φοιτητές.

2.    Κίνηση Αδιόριστων Καθηγητών

3.    Οργανώσεις Νεολαίας

1.    ΕΔΟΝ
2.    ΝΕΔΗΚ
3.    ΝΕΟΛΑΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

4.    Φοιτητικές παρατάξεις

1.    Προοδευτική Κ.Φ
2.    ΔΗ.ΠΑ.Κ.Φ Αναγέννηση

5.    Συνδικαλιστικές Οργανώσεις

1.    ΠΕΟ

6.     Εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης

·         Ο.Ε.Λ.Μ.ΕΚ που αποτελείται από:

1.    Αλλαγή Καθηγητών
2.    Προοδευτική Καθηγητών
3.    Νέα Κίνηση
4.    Δημοκρατική Κίνηση (ΔΗ.ΚΙ)
5.    Νέα Πνοή
6.    Συνεργασία Ανεξάρτητοι

·         ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Ο.Λ.Τ.Ε.Κ)
  
7.    Εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης

·         Π.Ο.Ε.Δ που αποτελείται από:

1.    Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων – Νηπιαγωγών
2.    ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία
3.    ΑΚΙΔΑ
4.    ΔΗ.ΚΙ
5.    ΑΓΩΝΑΣ

Αναμένεται και η συμμέτοχη άλλων οργανωμένων συνόλων μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΝΕΑΝΙΚΟ – ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΣΤΟ 64Ο ΕΤΟΣ


«Η λογική της παράτασης στο 63ο είναι μια λογική που επικαλείται, σε επίπεδο εργαζομένων, κοντόφθαλμες συμφεροντολογικές προσεγγίσεις. Πρώτα – πρώτα αναιρεί τις κατακτήσεις για ποιότητα ζωής, εισάγοντας την κοινωνία στη λογική «ο χρόνος παύσης της εργασίας πρέπει να συνδέεται με το χρόνο τερματισμού της ζωής». Αυτή η αντίληψη ίσχυε για πολλά χρόνια και ανατράπηκε μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων. Γι’ αυτό και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι από τη στιγμή που θα γίνει αποδεκτό το 63ο, σύντομα θα τεθεί στο τραπέζι το 65ο. Η εμπειρία άλλων χωρών είναι διαφωτιστική.
(Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, Ιούνιος 2010)»

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται. Όταν τα κόμματα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ψήφιζαν πριν ένα χρόνο την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο, εμείς προειδοποιούσαμε ότι αυτό θα ήταν μόνο η αρχή. Δυστυχώς, πριν καλά – καλά μπει σε εφαρμογή το 63ο, τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ καταθέτουν πρόταση για παράταση στο 64ο.

Σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα στο χώρο της νεολαίας, αυτοί που μέχρι χτες έχυναν κροκοδείλια δάκρυα, σήμερα κτυπούν πισώπλατα τους νέους.

Με ιδεοληψίες, ιδεολογήματα και παρωχημένη συνθηματολογία προσπαθούν να πείσουν ότι με το νεοφιλελεύθερο αυτό μέτρο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των δημόσιων οικονομικών. Αντίθετα, το μέτρο αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα, αφού εξυπηρετεί μια μικρή μερίδα υψηλόμισθων κλείνοντας ταυτόχρονα την πόρτα σε χιλιάδες νέους.

Από την άλλη οι προεκτάσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου θα είναι αλυσιδωτές. Θα επηρεαστεί άμεσα και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος θα επικαλείται και θα προφασίζεται τα όσα τεκταίνονται στο δημόσιο. Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών και αυτή τη φορά, θα ενώσει τις δυνάμεις της με όλους εκείνους και κύρια τους νέους, για να μην περάσει η νέα αυτή ρύθμιση.



Λευκωσία, 19 Μαρτίου 2012
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ή να τυπωσετε την ανκοίνωση