Τελευταίες ειδήσεις

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Απάντηση στις δηλώσεις Ταλιαδώρου: Τις πταίει;



Κανονικά δεν έπρεπε να απαντήσω στο φίλο Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ. Δυστυχώς, αναγκάζομαι να το πράξω, διότι παραποιεί θέσεις και γεγονότα στην τελευταία του δήλωση σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ημερ. 24.8.2012.
1.       Υποστηρίζει ότι «Φέτος τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών συμφώνησαν και έδωσαν 533 θέσεις συμβασιούχων, σε σύγκριση με 649 που δόθηκαν πέρσι. Άρα φέτος έχουμε μια μείωση 116 θέσεων ή ποσοστό 18%.» Σύμφωνα, λοιπόν με τον ΠΡΟΕΔΡΟ της ΟΕΛΜΕΚ όλα τα υπόλοιπα δεδομένα είναι τα ίδια. Άρα ούτε και ΜΕΙΩΣΗ μαθητών υπάρχει… ενώ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Ως Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ όφειλε να ζητήσει ενημέρωση από τον ΥΠΠ πόσες θέσεις ζήτησε το υπουργείο με ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ για τη στελέχωση των σχολείων και πόσες θέσεις τελικά εγκρίθηκαν… Αυτή έπρεπε να ήταν η ΠΡΩΤΗ του ΕΓΝΟΙΑ. Επομένως, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ας παρουσιάζει ολοκληρωμένη την εικόνα… Διαφορετικά ο καθείς μπορεί να του καταλογίζει αλλότρια κίνητρα…
2.       Με βάση τα λεχθέντα του Πρόεδρου οι καθηγητές που αφυπηρετούν το κάνουν λόγω της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης και όχι για άλλους λόγους!!! Άρα γιατί «αγωνιζόταν» στο πρόσφατο παρελθόν να ικανοποιήσει ένα «δίκαιο» αίτημα πολλών συναδέλφων για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης;
3.      Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ φίλε Πρόεδρε ΠΑΝΤΟΤΕ ασκεί πιέσεις στους ΕΚΑΣΤΟΤΕ κυβερνώντες για επίλυση του προβλήματος του  διορισμού συναδέλφων. Άλλοι είναι που τους «ΠΟΥΛΗΣΑΝ» με την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης και μάλιστα παραγράφοντας ολόκληρη απόφαση του κλάδου που λήφθηκε σε δημοψήφισμα. Αλήθεια, εάν δεν υπήρχε αυτό το μαζικό κύμα ΠΡΟΩΡΩΝ αφυπηρετήσεων (φόβοι περί απώλειας κεκτημένων των συναδέλφων-εφάπαξ-13ος μισθός) τι θα ΕΦΕΥΡΙΣΚΕ ο φίλος Πρόεδρος για να υποστηρίξει τη διάτρητη θέση του; Σκέφτηκε άραγε ποια θα ήταν η θέση του έναντι αυτών των συναδέλφων;
4.       Μόλις πρόσφατα η Κίνηση του Προέδρου μαζί με τη ΔΗΚΙ απέρριψαν την πρόταση του ΥΠΠ για εφαρμογή των νέων ωρολογίων προγραμμάτων. Μια πρόταση που θα δημιουργούσε ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, θα βελτίωνε την παρεχόμενη εκπαίδευση και θα ΕΝΙΣΧΥΕ την πορεία υλοποίησης της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Γιατί φίλε Πρόεδρε δε σκεφτήκατε τους αδιόριστους συναδέλφους; Φταίει και γι’ αυτό μήπως η «κυβερνητική» ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ; Ή μήπως φταίει η «αντιπολιτευόμενη» ΑΛΛΑΓΗ; Στη συγκεκριμένη περίπτωση ποιους αντιπολιτεύτηκε η ΑΛΛΑΓΗ και ποιους υπερασπίστηκε η «κυβερνητική» ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ; Εμείς πάντως υπερασπιστήκαμε τους αδιόριστους συνάδελφους. Εσείς;;;
5.       Τα βέλη σας φαίνεται να «πιάνουν» και τη συνεργαζόμενη μαζί σας ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ η οποία υποστήριξε την πρόταση του ΥΠΠ για τα νέα ωρολόγια, καθώς και τη ΝΕΑ ΠΝΟΗ. Φαίνεται ότι είναι κι αυτές οι Κινήσεις «κυβερνητικές» με βάση το συλλογισμό σας.
6.       Όσον αφορά τη χυδαιότητα περί GCE (μόνο ως τέτοια χαρακτηρίζεται και λυπούμαι που χρησιμοποιώ χαρακτηρισμό) μπορεί ο φίλος Πρόεδρος να διαβάσει στην εφημερίδα μας, έκδοσης Δεκεμβρίου 2008, νο. 15, σελ. 2 το άρθρο της πολύ καλής συναδέλφου και τότε μέλους της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ Μάρως Ροΐδη με τίτλο «Δημόσια Παιδεία ή GCE και Ιδιωτικοποίηση;» Μπορεί, επίσης, να διαβάσει τη θέση μας, όπως εκφράστηκε σε ανακοινώσεις και προτάσεις μας στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ στους παρακάτω συνδέσμους: http://proodeftikikath.blogspot.com/2009/06/blog-post_8967.html, http://proodeftikikath.blogspot.com/2009/10/blog-post_08.html, http://proodeftikikath.blogspot.com/2009/07/blog-post_03.html.
7.       Σου υπενθυμίζω φίλε Πρόεδρε ότι η θέση της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ για τα GCE όπως κατατέθηκε στη συνεδρία του ΚΔΣ, ημερ. 3-7-09 έλαβε τη στήριξη της Νέας Κίνησης και της Νέας Πνοής. Ενώ εγκρίθηκε το ψήφισμα που κατέθεσαν ΑΛΛΑΓΗ - ΔΗΚΙ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τη νικώσα ψήφο της τότε Προέδρου (9-9). Είναι μήπως η συνεργαζόμενη μαζί σας ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ «κυβερνητική» ή είναι μήπως η ΝΕΑ ΠΝΟΗ; Επομένως ο φίλος Πρόεδρος όταν αποδίδει χαρακτηρισμούς πρέπει να το πράττει με φειδώ, γιατί τελικά τα επιχειρήματά του καθίστανται έωλα και στρέφονται εναντίον του.
8.       Τελειώνοντας, αντί ο φίλος Πρόεδρος να αναζητεί υπευθύνους για να τους φορτώσει τις δικές του ευθύνες, ας αναλογιστεί τι μπορούσε να πράξει για να αποτρέψει αυτό που όλοι γνωρίζαμε και ως ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ προειδοποιούσε όσον αφορά τον κίνδυνο να παραμείνουν αδιόριστοι συνάδελφοι.
9.       Ελπίζω ο Πρόεδρος να κατανοεί ότι μόνο μέσα από τον αλληλοσεβασμό και την ενότητα στόχων μπορούμε ως ΟΕΛΜΕΚ να προχωρήσουμε και όχι μέσα από την παραποίηση ή διαστρέβλωση θέσεων.
Συναδελφικά,
Γιώργος Γιαλλούρης
Μέλος ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ

Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και… τις πταίει;



Δύσκολη προβλέπεται η φετινή χρονιά, όχι μόνο για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, αλλά ακόμα και για τους συμβασιούχους και έκτακτους, αφού αρκετοί απ’ αυτούς - ίσως - να μην επαναδιοριστούν. Επισημαίνουμε τους πιο κάτω λόγους που οδήγησαν στο φαινόμενο αυτό:

1.   Φέτος υλοποιείται η απόφαση για παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο. Την ευθύνη φέρει η πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής που το ψήφισαν (ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ – ΕΥΡΩΚΟ), αλλά και η ΟΕΛΜΕΚ η οποία το ζήτησε από τη Βουλή, παρά την απόρριψη από τον κλάδο. Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ είχε έντονα διαφωνήσει. Η μη εφαρμογή των Νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων που θα οδηγούσε σε διορισμό μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών (κάτι για το οποίο προειδοποιούσαμε στην ανακοίνωση μας 26ης Ιουνίου 2012, όπου η πλειοψηφία της ΟΕΛΜΕΚ -ΑΛΛΑΓΗ, ΔΗΚΙ- απέρριψε την πρόταση του ΥΠΠ για εφαρμογή του νέου ωρολογίου προγράμματος) ήταν ταφόπλακα στον επαναδιορισμό των συναδέλφων. Λέγαμε τότε: «Η μη εφαρμογή των Ωρολογίων Προγραμμάτων, στην πράξη, σημαίνει: Ανακοπή της πορείας υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στέρηση από τα παιδιά των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και των σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας. Μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών (συμβασιούχοι και έκτακτοι) δε θα επαναδιοριστούν.

2.   Την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ η οποία απέρριψε την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για καθολική εφαρμογή, αδιαφορώντας ακόμα και για τις εκπαιδευτικές / παιδαγωγικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Με την άποψη αυτή συμφώνησαν στη Βουλή και τα κόμματα ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ.

3.   Η μείωση των μαθητών και κατά τη φετινή σχολική χρονιά στη Μέση Εκπαίδευση. Ο τρίτος και αντικειμενικός αυτός λόγος δε θα επηρέαζε, αν δεν υφίσταντο οι δυο προηγούμενοι.

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών καταγγέλλει τόσο τη στάση των κομμάτων ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ – ΕΥΡΩΚΟ για τα αντινεανικά μέτρα που ψηφίζουν καταδικάζοντας πολλούς νέους στην αδιοριστία ή και την απώλεια εργασίας, αλλά και την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, που γίνεται συνοδοιπόρος, μακριά από την εκφρασμένη βούληση της βάσης των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, λαμβάνοντας εκείνα τα μέτρα που θα οδηγήσουν στον επαναδιορισμό όσων κινδυνεύουν να μείνουν εκτός εργασίας, κατά τη φετινή χρονιά.

Γραφείο Τύπου
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ Κίνησης Καθηγητών
Λευκωσία, 24 Αυγούστου 2012