Τελευταίες ειδήσεις

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Τo μενού του ΔΝΤ για την Παιδεία


Ερώτηση ξένης δημοσιογράφου προς Υπουργό Οικονομικών 
πριν από το τελευταίο Eurogroup στο Δουβλίνο
«Θα εφαρμόσετε οποιαδήποτε πολιτική σας ζητήσει η Τρόικα 
προκειμένου να παραμείνει η Κύπρος στη Ζώνη του Ευρώ;»

                        Απάντηση Χάρη Γεωργιάδη: «Ναι, αυτό είναι μονόδρομος…»


Ο πιο πάνω διάλογος μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και  ξένης δημοσιογράφου, όπως εκτυλίχθηκε στο Δουβλίνο την προηγούμενη Παρασκευή και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, αποτυπώνει με τον πλέον ωμό και ξεκάθαρο τρόπο τη στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη απέναντι στην Τρόικα, αποδεχόμενη ότι της ζητήσουν οι «δανειστές» μας.

Εξάλλου, όπως φαίνεται από το πιο κάτω απόσπασμα του εγγράφου που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ίδια συνεδρίαση του Eurogroup, η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος    

«In the event of underperformance of revenues or higher social spending needs, the Cypriot government has committed to stand ready to take additional measures to preserve the programme objectives, including by reducing discretionary spending, taking into account adverse macroeconomic effects».

Δε θα πρέπει να υπάρχει καμία ψευδαίσθηση ότι θα αποφύγουμε τη λήψη  πρόσθετων μέτρων, αφού ήδη σήμερα παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος. Πρόσθετα μέτρα, τα οποία αφορούν διάφορους τομείς πολιτικής, μη εξαιρουμένης και της Παιδείας.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, ποια θα είναι τα πιθανά πρόσθετα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν στην πορεία εφαρμογής του μνημονίου, ως αποτέλεσμα των τριμηνιαίων αξιολογήσεων που θα διενεργεί η Τρόικα;

Η απάντηση σ’ ό,τι αφορά στην Παιδεία είναι εύκολη, αφού ο ένας από τους τρεις πυλώνες της Τρόικα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κατέθεσε ένα ολόκληρο μενού μέτρων στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη, από το οποίο θα επιλέγονται, κατά παραγγελία των Τροϊκανών, εκείνα τα μέτρα που θα κρίνονται αναγκαία για να καλύπτουν τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν.




Τι περιλαμβάνει το μενού του ΔΝΤ για την Παιδεία;


  • Κατάργηση του 13ου μισθού και αντικατάστασή του με ενιαίο 13ο μισθό ύψους 500 ευρώ

  • Αύξηση διδακτικού χρόνου ώστε να μειωθεί ο αριθμός των κατά 2.000 άτομα

  • Αύξηση αριθμού μαθητών στην τάξη

  • Συγχώνευση και κλείσιμο σχολείων

  • Επέκταση σχολικού χρόνου ώστε να εργάζονται οι εκπαιδευτικοί και το απόγευμα

  • Προσαρμογή των μισθών των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε δημόσια σχολεία στους μισθούς των ιδιωτικών σχολείων

  • Εισαγωγή διδάκτρων στα δημόσια Πανεπιστήμια   



Τι συνέπειες θα έχει το μενού του ΔΝΤ για την Παιδεία μας;

  • Δραστική μείωση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης.

  • Κατάργηση οργανικών θέσεων και απολύσεις εκπαιδευτικών

  • Κατάργηση εκατοντάδων τμημάτων και κλείσιμο δεκάδων σχολείων

  • Μόνιμη αδιοριστία για χιλιάδες απόφοιτους πανεπιστημίων

  • Μαζικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών


Αυτή τη βδομάδα είδαμε να υλοποιείται ήδη ένα κομμάτι αυτού του μενού, με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ και ψήφισε η Βουλή, η οποία απαγορεύει τις μονιμοποιήσεις και τις προαγωγές εκπαιδευτικών, προφανώς για να προετοιμάσει το έδαφος και να διευκολύνει την υλοποίηση των προτάσεων του ΔΝΤ, όταν αυτές υλοποιηθούν.

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών καλεί ΟΛΟΥΣ σε συστράτευση και αγώνα, για την αποτροπή των σχεδίων του ΔΝΤ και της Τρόικα. Ας πάρουμε επιτέλους την τύχη μας στα δικά μας χέρια, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι οι Κυβερνώντες δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν ότι μας μαγειρεύει το ΔΝΤ και η Τρόικα.

Ας απαντήσουμε με ΕΝΟΤΗΤΑ και ΑΓΩΝΑ, ενάντια σε ότι μας μαγειρεύουν.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ - ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ !!!

Τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ κωφεύοντας στις εκκλήσεις για να προστατεύσουν τη Δημόσια Παιδεία, ενήργησαν κατά τρόπο αλαζονικό και απαξιωτικό, ψήφισαν τις παγοποιήσεις των προαγωγών αφήνοντας ακέφαλα δεκάδες σχολεία, υποστελεχώνοντας τις διευθυντικές του ομάδες.
Αγνόησαν ακόμα και πρόταση που είχε κατατεθεί από το ΑΚΕΛ για ολοκλήρωση της διαδικασίας των προαγωγών που βρίσκονταν σε εξέλιξη χωρίς να καταβληθεί η μισθοδοτική διαφορά.
Από το γεγονός αυτό διαφαίνεται ότι στις προθέσεις των κυβερνώντων δεν είναι απλά η εξοικονόμηση κάποιων χρημάτων τώρα, αλλά ο ακρωτηριασμός της εκπαίδευσης, η αλλοίωση του εργασιακού πλαισίου των εκπαιδευτικών μακροπρόθεσμα, η σταδιακή μείωση θέσεων εργασίας και εν τέλει ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τις ευθύνες αυτών που μας οδήγησαν στη γενικότερη κρίση.
Οι προεκλογικές δεσμεύσεις των σημερινών κυβερνώντων ότι η Παιδεία και η Υγεία θα έμεναν εκτός κρίσης, όχι μόνο αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, αλλά, αντίθετα, στοχοποιούνται και πλήττονται όσο ποτέ.
Ο εκπαιδευτικός κόσμος ξεγελάστηκε και δικαίως αισθάνεται οργή και αγανάκτηση γιατί, ενώ έχουν συνεισφέρει μέχρι τώρα πέραν του 30% του μισθού τους, ενώ πριν δυο βδομάδες μειώθηκε ο μισθός τους ακόμα περισσότερο, ώστε να μην χάσουν τη δουλειά τους οι έκτακτοι και οι συμβασιούχοι, ενώ πάρθηκαν και άλλα παράλληλα μέτρα αποκοπών, με την πρόσφατη απόφαση των κυβερνώντων βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή, αν όχι σε χειρότερη κατάσταση. Κινδυνεύουν και πάλι να βρεθούν στο δρόμο οι συμβασιούχοι, ενώ ταυτόχρονα συντελείται και η υποστελέχωση των σχολείων με την αποδόμηση των διευθυντικών ομάδων. Γιατί άραγε δεν δέχτηκαν την πρόταση της Αντιπολίτευσης να γίνουν οι προαγωγές και να μην δοθούν οι προσαυξήσεις, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίες και να μπορέσουν να στελεχωθούν σωστά τα σχολεία;
Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών καλεί ΟΛΟΥΣ σε συστράτευση και αγώνα. Ας πάρουμε επιτέλους την τύχη μας στα δικά μας χέρια. Η ΤΡΟΪΚΑ και οι κυβερνώντες δοκιμάζουν τις αντοχές μας. Ας απαντήσουμε με ΕΝΟΤΗΤΑ και ΑΓΩΝΑ.

Λευκωσία, 19 Απριλίου 2013

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΑΠΟΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ



Η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει την πατρίδα μας, έχει οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και στην ανέχεια. Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ και συνεργαζόμενοι εθελοντές καθηγητές, θεωρούμε ότι η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση επιβίωσης όσων πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε κανένα μόνο του στη δίνη της  κρίσης.
Γι’ αυτό το λόγο, ως πρώτη μεταξύ πολλών άλλων πρωτοβουλιών μας που θα ακολουθήσουν, αποφασίσαμε να προσφέρουμε δωρεάν διδακτική στήριξη για τις Παγκύπριες Εξετάσεις σε τελειόφοιτους μαθητές, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. 
Η δωρεάν διδακτική στήριξη για τις Παγκύπριες Εξετάσεις θα προσφέρεται σε όλες τις Επαρχίες από καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης, που έχουν δηλώσει ή που πρόκειται να  δηλώσουν αφιλοκερδώς συμμετοχή στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. 
Στόχος να στηρίξουμε τα παιδιά άπορων οικογενειών, που με την οικονομική κρίση αδυνατούν να καλύψουν με άλλο τρόπο τις συγκεκριμένες ανάγκες των παιδιών τους.
Υπογραμμίζουμε ότι οι πόρτες της δωρεάν στήριξης για τις Παγκύπριες Εξετάσεις είναι ανοιχτές σε όλους τους τελειόφοιτους μαθητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση.
Καλούμε όσους τελειόφοιτους/γονείς/κηδεμόνες ενδιαφέρονται για την παρακολούθηση της δωρεάν στήριξης για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, καθώς επίσης και όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να προσφέρουν  εθελοντικά και αφιλοκερδώς στην όλη προσπάθεια να αποταθούν στα πιο κάτω τηλέφωνα:
Λευκωσία
Τηλέφωνο
Σωτήρης Χαραλάμπους
99383907
Σωτήρης Κανίκλης
99586265
Λεμεσός

Ελευθερία Θεοδώρου
99687577
Λάκης Γαβριήλ
99484672
Λάρνακα / Αμμόχωστος

Κυριάκος Ματθαίου
99699689
Πάφος

Γιώργος Γιαλλούρης
99850479


18 Απριλίου 2013

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Το Αλ Τσαντίρι κόπηκε στο «Σ» κατόπιν «άνωθεν εντολών»

Αναδημοσίευση από το http://offsite.com.cy.

Στην εκπομπή του χθες βράδυ ο Λάκης Λαζόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της προηγούμενης εκπομπής του Αλ Τσαντίρι το οποίο κόπηκε από το κυπριακό κανάλι «Σίγμα» στα σημεία όπου αναφερόταν επικριτικά στον πρόεδρο Αναστασιάδη (δες το σχετικό βίντεο εδώ). Ο κ. Λαζόπουλος ανέφερε ότι έλαβε email από υπάλληλο του καναλιού ο οποίος τον ενημέρωσε πως η εκπομπή στην οποία γινόταν ειρωνική αναφορά στον κ. Αναστασιάδη και τους χειρισμούς του στο Eurogroup κόπηκε «κατόπιν άνωθεν οδηγιών». Στη χθεσινή εκπομπή ο Λάκης Λαζόπουλος μίλησε και για την κόρη του προέδρου που διασκέδαζε στην Αθήνα το βράδυ του Eurogroup.
Δείτε τις χθεσινές, νέες απαξιωτικές αναφορές για τον πρόεδρο Αναστασιάδη
Ο κ. Λαζόπουλος ανέφερε ότι ο υπάλληλος που τον ενημέρωσε για τις άνωθεν εντολές για το κόψιμο της εκπομπής, του ανέφερε πως «έφεραν μάλιστα κάποιον μέσα στο σταθμό για να αποφασίσει τα σημεία που θα κοπεί η εκπομπή...
Στη συνέχεια ο Λάκης Λαζόπουλος αναφέρθηκε και στην κόρη του προέδρου Αναστασιάδη λέγοντας ότι θα έπρεπε να γνώριζε τι δουλειά κάνει ο πατέρας της, για να κλείσει το σχόλιο του λέγοντας ότι εύχεται οι Κύπριοι να αντιληφθούν πιο σύντομα ποιοι τους κυβερνούν από ότι οι ελλαδίτες...
Το σχόλιο του «Πίκρη»
Εκείνο που θα πρέπει ωστόσο να απαντηθεί ως θέμα αρχής είναι το ποιος επενέβηκε στο κανάλι και έκοψε αρχικά τις σκηνές που προφανώς θεωρήθηκαν «αρνητικές» για τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Γιατί ενόχλησε το σχόλιο του Λαζόπουλου όταν σε παρόμοια εκπομπή όπως οι «Πατάτες Αντιναχτές» γίνονται παρόμοια σχόλια με τη μορφή σάτυρας; Πού και ποιος τραβάει τη γραμμή της «λογοκρισίας»; Υπό ποιο καθεστώς ζούμε;

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Σοκ στη δημόσια παιδεία: Πρόταση Νόμου ΔΗΣΥ απαγορεύει όλες τις προσλήψεις και προαγωγές


Νέα αναταραχή και αναστάτωση προκαλεί Πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ χθες στη Βουλή, η οποία προβλέπει την απαγόρευση και παγοποίηση κάθε διαδικασίας για πλήρωση οποιασδήποτε κενής θέσης στον δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης.   

Στην πρόταση αναφέρεται πως η απαγόρευση αφορά και τις διαδικασίες προσλήψεων ή προαγωγών που δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά είναι σε εξέλιξη, καθώς επίσης και ότι η απαγόρευση θα ισχύει για όσο χρόνο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες της κρίσης.

Συγκεκριμένα, η Πρόταση Νόμου αναφέρει τα εξής:

«Ανεξαρτήτως των διατάξεων οποιουδήποτε σε ισχύ νόμου ή κανονισμών (...), απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο πλήρωση κάθε θέσης πρώτου διορισμού και κάθε θέσης πρώτου διορισμού και προαγωγής και κάθε θέσης προαγωγής, η οποία προνοείται σε οποιοδήποτε νόμο και η οποία κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος νόμου είναι κενή ή πρόκειται να κενωθεί κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2013», προσθέτοντας:

«Νοείται ότι οποιαδήποτε διαδικασία πλήρωσης τέτοιας θέσης έχει αρχίσει και συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του εν λόγω έτους, αναστέλλεται ανεξαρτήτως του εάν η διαδικασία έχει αρχίσει πριν από την ημερομηνία έναρξης του παρόντος νόμου και ανεξαρτήτως του εάν έχουν οριστεί οι συνεντεύξεις των υποψηφίων από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ή από την αρμόδια αρχή προκειμένου περί θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Τι θα σημαίνει η ψήφιση της συγκεκριμένης Πρότασης Νόμου για το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς;

·         Δεν ξεκινά καμία νέα διαδικασία για προαγωγές και σταματούν όλες όσες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, έστω και αν έχουν οριστεί ήδη ημερομηνίες για τις συνεντεύξεις

·         Δε θα γίνουν και φέτος μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών

·         Πολλοί έκτακτοι και συμβασιούχοι κινδυνεύουν να μη διοριστούν

·         Πολλά σχολεία δε θα καλυφθούν με τον προβλεπόμενο αριθμό διευθυντικών στελεχών
·         Θα καθυστερήσουν οι διαδικασίες στελέχωσης των σχολικών μονάδων και θα ξεκινήσει με πολλά προβλήματα και κενά η επόμενη σχολική χρονιά

Η Πρόταση Νόμου περιλαμβάνει πρόνοια για εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί γραπτή συγκατάθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία.

Επειδή θυμόμαστε καλά την περσινή εμπειρία και την αρνητική στάση της πλειοψηφίας των κομμάτων στην Επιτροπή Οικονομικών και στη Βουλή, καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους άλλους φορείς της Παιδείας να αντιδράσουν δυναμικά στις νέες μεθοδεύσεις, που πλήττουν καίρια και υπονομεύουν το δημόσιο σχολείο.

Τέλος, καλούμε όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου, λαμβάνοντας υπόψη τη ζημιά που θα προκαλέσουν οι πρόνοιες του Νόμου στο δημόσιο σχολείο και στα παιδιά μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ 

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Συνάδελφε Συμβασιούχε, Έκτακτε, Αντικαταστάτη μην ξεγελιέσαι… Συνεχίζεις να Κινδυνεύεις !!!


Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ δήλωνε ξεκάθαρα, από την έλευση ήδη των «δανειστών» μας στην Κύπρο το περσινό καλοκαίρι και πριν από την κατάληξη ακόμα σε οποιαδήποτε «συμφωνία», ότι απορρίπτει τη λογική και τη φιλοσοφία των προγραμμάτων οικονομικής εξυγίανσης και δημοσιονομικής αναπροσαρμογής που επιβάλλει η Τρόικα, μέσω μνημονίων, στα κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες για το δανεισμό τους.

Συνεπείς με την πιο πάνω θέση μας, αντιταχθήκαμε στην αύξηση του διδακτικού χρόνου κατά μια περίοδο που κακώς είχε συμπεριληφθεί στην κατ’ αρχήν συμφωνία του μνημονίου, γιατί θα οδηγούσε στη μείωση των αναγκών για διορισμό στη θέση συμβασιούχου, έκτακτου και αντικαταστάτη κατά 400 περίπου άτομα, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός σχολείου συνάδελφοι που δουλεύουν για χρόνια και να καταδικαστούν σε μόνιμη αδιοριστία.

Ως ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ εκφράσαμε τότε την ετοιμότητά μας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο, ακόμα και με περαιτέρω θυσίες, το δικαίωμα στην εργασία των συναδέλφων μας που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Παράλληλα αποδείξαμε έμπρακτα την ετοιμότητά μας να κατέβουμε στους δρόμους, να κλείσουμε τα σχολεία, να απεργήσουμε, για να μη μείνουν άνεργοι οι συνάδελφοί μας.

Την ίδια άποψη εκφράζουμε και σήμερα και δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ δεν πρόκειται ούτε να αποδεχτεί ούτε να ανεχτεί να μείνει στο δρόμο ούτε ένας συνάδελφός μας.

Η προσθήκη της μιας διδακτικής περιόδου δε συμπεριλήφθηκε στο τελικό μνημόνιο και αντικαταστάθηκε με άλλα μέτρα. Ο στόχος όμως που είχαμε θέσει να μη μείνει ούτε ένας έκτακτος, συμβασιούχος και αντικαταστάτης συνάδελφός μας στο δρόμο δυστυχώς δεν επιτυγχάνεται.

Γι’ αυτό λέμε στους έκτακτους, συμβασιούχους και αντικαταστάτες συναδέλφους μας να μην ξεγελιούνται και να μην εφησυχάζουν, γιατί συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος για το διορισμό τους.

Η κλιμακωτή συνεισφορά από τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν είναι αρκετή για να διασωθούν οι θέσεις των έκτακτων, συμβασιούχων και αντικαταστατών εκπαιδευτικών όπως θέλουν να προβάλλουν επικοινωνιακά κάποιοι.

Αυτό οφείλεται από τη μια στην κατάργηση ορισμένων κατακτήσεων του κλάδου που συμπληρώνουν τη μείωση του μισθού, οι οποίες βαπτίστηκαν στο μνημόνιο «μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα», που είναι η μείωση του αριθμού των αποσπασμένων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, η κατάργηση της αναλογίας  1:1,5 του διδακτικού χρόνου σε εσπερινά σχολεία της Γενικής και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η κατάργηση παραχώρησης διδακτικού χρόνου στους εκπαιδευτικούς για να μετακινούνται σε δύο ή περισσότερες εκπαιδευτικές επαρχίες, η κατάργηση της καθοδήγησης (μέντορας) για την προϋπηρεσιακή και ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση για νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς και η μείωση του κόστους των απογευματινών και  βραδινών προγραμμάτων. Τα μέτρα αυτά από μόνα τους οδηγούν στη μείωση των αναγκών για διορισμό στη θέση συμβασιούχου, έκτακτου και αντικαταστάτη κατά 140-160 περίπου άτομα.

Ταυτόχρονα, οι ανάγκες για διορισμούς αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω λόγω της μείωσης του μαθητικού πληθυσμού στη Μέση Εκπαίδευση, της μαζικής φυγής των αλλόγλωσσων μαθητών, της δραστικής μείωσης των περιόδων που παραχωρούνται για τη στήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες, του τερματισμού της πιλοτικής εφαρμογής των νέων ωρολογίων προγραμμάτων στα Γυμνάσια και του προγράμματος επιμόρφωσης για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα.

Τα πιο πάνω ανεβάζουν τη μείωση των αναγκών για διορισμούς έκτακτων, συμβασιούχων και αντικαταστατών σε περισσότερα από 300 άτομα. Ενώ δηλαδή στόχος μας ήταν να προστατέψουμε από την ανεργία τους 400 εκπαιδευτικούς που θα έμεναν στο δρόμο λόγω της αύξησης της μιας διδακτικής περιόδου, συμφωνήθηκαν μέτρα στο μνημόνιο και δρομολογούνται άλλα από το Υπουργείο Παιδείας που μπορεί να αφήσουν στο δρόμο περίπου τον ίδιο αριθμό εκπαιδευτικών.

Συνάδελφοι Συμβασιούχοι, Έκτακτοι και Αντικαταστάτες

Είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθείτε εκτός σχολείου και με τα νέα μέτρα. Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών σας καλεί να συνταχθείτε στον κοινό μας αγώνα για να μη μείνει στο δρόμο ούτε ένας συνάδελφός μας, καθώς και για να αποτρέψουμε τις επιθέσεις και τα μέτρα που στρέφονται εναντίον των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου που αναμένονται στο μέλλον.

Απέναντί μας είναι η πολιτική της παρατεταμένης λιτότητας, της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, των περικοπών. Μην τους κάνεις το χατίρι να παραιτηθείς, να δειλιάσεις.

Είναι η ώρα της συλλογικής ευθύνης και δράσης. Ή όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό ρεύμα που θα μας βγάλει από τη δίνη που μας έχουν ρίξει ή θα βουλιάξουμε στις παγίδες και τα ψεύτικα διλήμματα της Τρόικας και στο βάλτο της ηττοπάθειας. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν έγινε ακόμα. Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ είναι ΕΔΩ…


Λευκωσία, Απρίλης 2013

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Η Τρόικα μας εκβιάζει… Το Υπουργείο μας ξεπουλά


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συμπεριφερόμενος ως κομιστής των θέσεων της Τρόικας, μέσα σε 48 ώρες, μάζεψε δυο φορές τις εκπαιδευτικές οργανώσεις όχι για να συζητήσει μαζί τους, αλλά για να τους παγιδέψει και να τους οδηγήσει σε ψευδοδιλήμματα.
Τη μια προφασίστηκε ότι έπρεπε άρον – άρον να καταθέσει στο Υπουργικό τη θέση για αύξηση στο διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών μιας ώρας. Χωρίς διαπραγμάτευση. Απλή ανακοίνωση. Αυτό σήμαινε ότι 450 περίπου εκπαιδευτικοί θα χάσουν τη δουλειά τους. Πριν περάσουν 48 ώρες, η ιστορία, επαναλαμβάνεται. Πανικοβλημένος -τάχα- από την Τρόικα (αφού την προηγούμενη διαβουλεύτηκε μαζί της) μας μεταφέρει την εισήγηση για μείωση του μισθού των εκπαιδευτικών και μια σειρά περικοπών στην εκπαίδευση προκειμένου να μην εφαρμοστεί η αύξηση της μιας διδακτικής ώρας στο ωράριο των εκπαιδευτικών. Και πάλι χωρίς διάλογο. Η ώρα ήταν 9.00π.μ. Η Τρόικα του έδωσε περιθώριο μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Ή το δέχεστε ή οι 450 εκπαιδευτικοί θα χάσουν τη δουλειά τους. Αυτή είναι η Τρόικα. Αυτό και το Υπουργείο;;;
Κι όμως, δυο μέρες πριν, το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ απέρριπτε πρόταση της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ για δυναμικές κινητοποιήσεις του κλάδου, ώστε να μην εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα της Τρόικας. Δυστυχώς, η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΟΕΛΜΕΚ δεν αφουγκράζεται πλέον τα αισθήματα του κλάδου.
Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ δεν πρόκειται ούτε να αποδεκτεί ούτε να ανεχτεί να μείνει στο δρόμο ούτε ένας συνάδελφός μας. Είναι γι’ αυτό που πιέσαμε και την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία παγοποίησε την πρόνοια για τη μια ώρα αύξηση στο ωράριο και η οποία ενεργοποιήθηκε από τη νέα κυβέρνηση.
Παρότι, μετά τη συμφωνία Eurogroup - Αναστασιάδη, το πρόσφατο μνημόνιο και τις εισηγήσεις του Δ.Ν.Τ. ετοιμάζουν καταιγισμό νέων μέτρων, γενικότερων αλλά και ειδικότερων για την Παιδεία, ο υπουργός δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί για οτιδήποτε. Και ενώ οι φήμες για σοβαρή αποκοπή στους μισθούς ολοένα και φουντώνουν, κανείς πλέον δεν πιστεύει σε υποσχέσεις του τύπου: «Δεν θα υπάρξουν απολύσεις, δε θα γίνει άλλη περικοπή στους μισθούς» και άλλα.
Την ώρα που εκατοντάδες συνάδελφοί μας κινδυνεύουν να βρεθούν στους δρόμους, το υπουργείο αντί να ορθώσει ανάστημα, συμπεριφέρεται ως να είμαστε χώρα υπό κατοχή, μετακυλώντας τις ευθύνες του στις πλάτες των εκπαιδευτικών.
Η αλληλεγγύη μας προς τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς είναι δεδομένη. Έχουμε όμως κατά τραγικό τρόπο εγκλωβιστεί στη φιλοσοφία, την πολιτική και την ιδεολογία των διεθνών δανειστών μας. Η συνεχής παραμονή μας στις λογικές της Τρόικας οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο και κατήφορο χωρίς τέλος.
Ο λαός μας βιώνει δραματικές στιγμές. Κάποιοι, δυστυχώς, θέλουν να μας μετατρέψουν σε πεδίο άσκησης αυταρχικών πειραμάτων. Και αν το πείραμα πετύχει, να το μεταφέρουν και αλλού. Όμως αξίζουμε καλύτερης τύχης. Γι’ αυτό το λόγο παίρνουμε και τη μοίρα και τις ευθύνες που μας αναλογούν, στα χέρια μας. Κανένας δε μπορεί να μείνει πίσω μόνος και αβοήθητος. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται έρμαιο του αυταρχισμού των Ευρωπαίων -τάχα- εταίρων μας.
Είναι η ώρα της συλλογικής ευθύνης και δράσης. Ή όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό ρεύμα που θα μας βγάλει από τη δίνη που μας έχουν ρίξει ή θα βουλιάξουμε στις παγίδες και τα ψεύτικα διλήμματα της Τρόικας και στο βάλτο της ηττοπάθειας. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.
Λευκωσία, Απρίλης 2013