Τελευταίες ειδήσεις

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

To Συμβούλιο Δημοτικής, Μέσης και Ανώτατης Εκπαίδευσης επιβεβαίωσε την ανάγκη λήψης δυναμικών μέτρων



Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 29/11/13, νέα σύσκεψη των Συμβουλίων Δημοτικής, Μέσης και Ανώτατης Εκπαίδευσης με αντικείμενο συζήτησης την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για ένα νέο σύστημα διορισμού. Ο Υπουργός Παιδείας, για μια ακόμα φορά και αντίθετα με τις δικές του εξαγγελίες, δεν κατέθεσε γραπτώς νέα πρόταση. Αντίθετα, περιορίστηκε στην κατάθεση διαφόρων σκέψεων για αλλαγές που γίνονται από την πλευρά του Υπουργείου μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική πρόταση.
Στο σημαντικότερο όμως θέμα για μας, τη διασφάλιση όλων των συμβασιούχων, εκτάκτων και αντικαταστατών πριν από την αλλαγή του συστήματος, ο Υπουργός παρέμεινε αμετακίνητος, λέγοντας ένα μεγάλο όχι. Ως Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, όπως ίσως συνέβαινε με άλλους. Αντίθετα, εισηγήθηκε μια μικρή μοριοδότηση (5 στις 100 μονάδες) για το Πιστοποιητικό Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης.
Τα περισσότερα κόμματα (πλην του ΑΚΕΛ) αντίθετα με τα όσα ανέφεραν στις συναντήσεις που πραγματοποίησαν με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, κατέθεσαν στη συνεδρίαση ασαφείς θέσεις για τη διασφάλιση των συναδέλφων μας. Κάποιοι, μάλιστα, όπως οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ Ε. Δίπλαρος και Γ. Τάσου έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την αλλαγή του συστήματος και τις προτάσεις του Υπουργού.
Κατά συνέπεια, η συνεδρίαση των Συμβουλίων δε διαφοροποίησε τα δεδομένα. Από τη στιγμή που δε διασφαλίζεται η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, έκτακτων και αντικαταστατών συναδέλφων που εργάζονται σε πολλές περιπτώσεις για χρόνια στα σχολεία και στις πλείστες περιπτώσεις ολοκλήρωσαν το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Επιμόρφωσης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η όποια πρόταση του Υπουργείου, ούτε και ακόμα και η συμμετοχή μας στο διάλογο.
Αυτό, όμως, που επιβάλλεται να αλλάξει αμέσως είναι η στάση της οργάνωσής μας. Μετά και τις αποφάσεις της ΠΟΕΔ για λήψη δυναμικών μέτρων, πρέπει επιτέλους η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ να ενστερνιστεί τις θέσεις μας και να μπει σε τροχιά αγώνα για την αποτροπή των σχεδίων του Υπουργού, ενόψει μάλιστα της σύγκλησης του Συμβουλίου Παιδείας στις 11/12/13. Τώρα είναι η ώρα να αγωνιστούμε για τη διασφάλιση όλων των συναδέλφων μας.
Ως ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ επαναλαμβάνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να πουλήσουμε τους συμβασιούχους, έκτακτους και αντικαταστάτες συναδέλφους μας, ούτε και να κοροϊδεύουμε τη νέα γενιά.

Τυπώστε την Ανακοίνωση πατώντας εδώ

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Κοινωνική ευαισθησία με ξένα κόλλυβα




Απαράδεκτη η πρόταση του Προέδρου της Βουλής για τον 13ο μισθό


Για μας τους καθηγητές η στήριξη των ευπαθών ομάδων αποτελεί καθημερινή πρακτική. την οποία εφαρμόζουμε στα σχολεία διαχρονικά και διακριτικά. Ως εκ τούτου, δε χρειαζόμαστε κανέναν πολιτικό για να μας πείσει για την ανάγκη που υπάρχει να στηριχθούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Για μας τους καθηγητές, το θέμα αυτό δεν είναι ευκαιριακό και δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια. Δυστυχώς, με αυτόν ακριβώς τον τρόπο φαίνεται να το αντιμετωπίζουν κάποιοι πολιτικοί, οι οποίοι θυμήθηκαν αρκετό καιρό μετά τη στήριξη των τραπεζών, στην οποία αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο τους, την ανάγκη στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Το κοινό στοιχείο και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι για τις στηρίξεις που αποφασίζει η Κυβέρνηση ή/και ψηφίζει η Βουλή πληρώνουν άλλοι.
Το επαναλαμβάνουμε, για να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις. Θεωρούμε αδήριτη την ανάγκη να στηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από το κράτος. Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε απαράδεκτη την εισήγηση του Πρόεδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου για έκτακτη κλιμακωτή αποκοπή του 13ου μισθού για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας, όχι με το δικό του μισθό ή με την κατάργηση κάποιου ωφελήματος που απολαμβάνει ως Πρόεδρος της Βουλής, αλλά για επίδειξη φιλανθρωπίας στις πλάτες των δημοσίων υπαλλήλων. Φιλανθρωπία δηλαδή και ευαισθησίες με ξένα κόλλυβα. Κάποιοι έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό με την πρόταση του Προέδρου της Βουλής. Προφανώς, λόγω και της κυνηγετικής περιόδου, μυρίστηκαν ψόφιο. Έτσι, ο Βουλευτής Γιώργος Περδίκης εισηγήθηκε την αποκοπή ολόκληρου του 13ου μισθού.
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής και Βουλευτές που υποβάλλετε τέτοιες εισηγήσεις, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να κάνετε τους ευαίσθητους φιλάνθρωπους με τους δικούς μας μισθούς. Αν εννοείτε πραγματικά την ευαισθησία σας, να την κάνετε πράξη με τους δικούς σας μισθούς, τα δικά σας επιδόματα και τα δικά σας ωφελήματα ή/και τις χορηγίες των κομμάτων σας. Κύριε Πρόεδρε της Βουλής και Βουλευτές που υποβάλλετε τέτοιες εισηγήσεις, δε σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι τα χρήματα που θα μαζευτούν από ενδεχόμενη αποκοπή του 13ου μισθού μας θα καταλήξουν στους ανθρώπους που πρέπει. Πριν από λίγους μόλις μήνες ψηφίσατε την κλιμακωτή αποκοπή του μισθού μας μέχρι 2% για να επαναδιοριστούν όλοι οι συμβασιούχοι συνάδελφοί μας. Σε μια απίστευτη συμπαιγνία Κυβέρνησης και Βουλής, είδαμε το καλοκαίρι να μένουν αδιόριστοι δεκάδες συνάδελφοί μας και να χάνονται 210 θέσεις μόνο στη Μέση Εκπαίδευση. Ελέγξατε ποτέ αν η Κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της για επαναδιορισμό όλων των συμβασιούχων; Μπήκατε στον κόπο να ελέγξετε τι έγινε με τα λεφτά που αποκόπηκαν από όλους μας και αν αξιοποιήθηκαν για το σκοπό που προβλεπόταν ή μήπως για να κλείσουν άλλες τρύπες του προϋπολογισμού; Προφανώς όχι.
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής και Βουλευτές. Πριν κάνετε εισηγήσεις για νέες αποκοπές, ψάξετε τι απέγιναν τα χρήματα που αποκόπηκαν με τη δική σας ψήφο από όλους μας πριν από λίγους μήνες. Εμείς γνωρίζουμε ότι δεν αξιοποιήθηκαν για τη διάσωση των θέσεων, όπως είχατε υποσχεθεί και ψηφίσει. Τα χρήματα εκείνα είναι πολύ περισσότερα από μια ενδεχόμενη αποκοπή του 13ου μισθού. Εισηγηθείτε προς την Κυβέρνηση και πιέστε την να αξιοποιήσει μέρος μόνο εκείνων των χρημάτων για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και για τη στήριξη των μαθητών που έμειναν χωρίς χυμό!
Σε κάθε περίπτωση, όμως, σταματήστε να παρουσιάζετε τον 13ο μισθό ως περιττό εισόδημα που επιδέχεται αποκοπές. Σταματήστε τη στοχοποίηση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Σταματήσετε να κάνετε εισηγήσεις και να παίρνετε αποφάσεις χωρίς κανένα διάλογο. Σταματήστε να παριστάνετε τους εκπροσώπους του ΚΕΒΕ της ΟΕΒ, που από καιρό ζητούν την κατάργηση του 13ου μισθού και αναμένεται να επανέλθουν δριμύτεροι μετά από αυτές τις εισηγήσεις σας.
Αντίθετα, αν σας διακατέχει πραγματικά η κοινωνική ευαισθησία, μην υπερψηφίσετε τις μειώσεις των κοινωνικών παροχών και τη μη αύξηση του Ταμείου Μαθητικής Πρόνοιας που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε για το 2014. Παράλληλα, ψάξετε τους αναγκαίους πόρους για τα κοινωνικά μέτρα στα λεφτά που έχουν αποκοπεί ήδη από τους μισθούς μας, σε αυτά που παίρνετε εσείς από το κράτος, στους φοροφυγάδες που χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια στο κράτος, σε αυτούς που φυγάδευσαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό πριν και κατά τη διάρκεια των Eurogroup, στα golden boys των τραπεζών και σε αυτούς που φέσωσαν με τεράστια δάνεια τις τράπεζες για τα οποία πληρώνουμε όλοι εμείς!

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Ο ρόλος της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης σε περιόδους οικονομικής κρίσης






 Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-ΟΛΤΕΚ
Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών - ΟΛΤΕΚ σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στην ημερίδα

«Ο Ρόλος της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε Περιόδους Οικονομικής Κρίσης»



Εισηγητές
Αvδρούλλα Βασιλείου
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑiΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Βασίλης Πρωτοπαπάς
ΠΡΟΊ'ΣΤΑΜΕΝΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΕΠΑΚ
Ηλίας Μαρκάτζιης
ΔΙΕΥθΥΝΤΗΣ
ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑτΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013
10:00 π.μ .

Δnμοσιογραφική Εστία
Λευκωσία

Διοργανωτής
Προοδευτική Κίνηση
Καθηγητών ΟΛΤΕΚ

Π.Α. τηλ. 99 347067/ 99 672536 /99 490658
*Θα δοθεί και Πιστοποιητικό Συμμετοχής


Πρόσκληση και Αφίσα πατώντας εδώ