Τελευταίες ειδήσεις

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Διαμαρτυρία έξω από τη Κυπριακή Βουλή τη Πέμπτη 27/2/2014- ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ


ΠΕΜΠΤΗ 27/2 ΩΡΑ 5μμ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ!

Διακήρυξη Συνδικαλιστικών και Κοινωνικών Οργανώσεων ενόψει της νέας κοινωνικής κινητοποίησης για αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων

Οι οργανώσεις οι οποίες έχουν συνδιοργανώσει τις δυο πρόσφατες μεγάλες κοινωνικές κινητοποιήσεις κάτω από το σύνθημα «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί» έχουν αποφασίσει την συνδιοργάνωση ακόμα μιας μεγάλης κινητοποίησης με αντικείμενο αυτή την φορά, τον αγώνα για την αποτροπή κάθε μορφής ιδιωτικοποιήσεων.

Οι ιδιωτικοποιήσεις στους τρεις κερδοφόρους στρατηγικής σημασίας Οργανισμούς κοινής ωφέλειας - τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρισμός και λιμάνια – επιβάλλονται μονομερώς και χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα.
Με ένα ακραίο και εξοργιστικό αυταρχισμό από πλευράς Τρόικας, κυβέρνησης και δανειστών της ΚΔ, μπαίνει και πάλι η Βουλή και η κοινωνία μπροστά στον εκβιασμό, ή δέχεστε το ξεπούλημα ή δεν εκταμιεύεται η επόμενη δόση.

Απορρίπτουμε την εκποίηση δημόσιου πλούτου μέσα από διαδικασίες που όχι μόνο δεν υπηρετούν το κοινωνικό αίτημα για πραγματικό εκσυγχρονισμό των Ημικρατικών Οργανισμών, αλλά οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση που θυμίζει ξεπούλημα, με τραγικές συνέπειες για την Κύπρο και τον κύπριο καταναλωτή.

Η παράδοση αυτών των οργανισμών στο ιδιωτικό κεφάλαιο - κατά πάσα πιθανότητα ξένο – όχι μόνο δεν θα εξασφαλίσει φτηνότερες τιμές ή καλύτερες υπηρεσίες, αλλά το αντίθετο. Θα μετατρέψει τα αγαθά δημόσιας ωφέλειας σε πεδίο κερδοσκοπίας και μονοπωλιακής εκμετάλλευσης με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και τους πολίτες. Ταυτόχρονα θα θέσει σε κίνδυνο ακόμα και θέματα που αφορούν την κρατική ασφάλεια.

Ως Οργανώσεις και φορείς που εκφράζουμε ευρύτερα την κοινωνία, καλούμε τους πολίτες να λάβουν μαζικά μέρος σε αυτή τη νέα κοινωνική κινητοποίηση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου ώρα 5 μ.μ. έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

- Για να διαδηλώσουμε την αντίθεση μας στο νομοσχέδιο και να απαιτήσουμε την απόρριψη του.

- Για να επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά ότι ο Κύπριος έχει αξιοπρέπεια και δικαιούται σεβασμού

- Για να διεκδικήσουμε αλλαγή πορείας που να οδηγεί σε πρόοδο και ανάκαμψη, έξω από τις λογικές της σκληρής λιτότητα, της υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους και της αναπαραγωγής των αδιεξόδων.

Οι οργανώσεις:
ΠΕΟ – ΔΕΟΚ – ΠΟΕΔ – ΠΟΑΣ – ΠΟΦΕΝ – ΠΟΒΕΚ – ΕΚΥΣΥ – ΠΟΠΟ – Κίνημα κατά των Ιδιωτικοποιήσεων – Κίνηση Πολιτισμού – Κίνημα κατά Εκποιήσεων – ΕΚΑ – Νέα Αγροτική Κίνηση – Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης – ΠΣΕΜ – ΣΥΤΕΠΑΚ – Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων και η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και ποιότητας Ζωής.

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΧΑΤΖΗΛΟΗ ΚΑΤΣΩΝΗ «ΛΑΠΗΘΟΣ ΜΟΥ …»



Οι Επιτροπές Πολιτισμού και Εκδόσεων του Δήμου Αραδίππου,  διοργανώνουν  εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της 
 Αναστασίας Χατζηλοή Κατσώνη 
με τίτλο 
«Λάπηθός μου…».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου  2014 και ώρα 7.30 μ.μ.
 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αραδίππου .
Το βιβλίο θα παρουσιάσει
 ο Δρ  Κώστας Κατσώνης,
φιλόλογος – συγγραφέας,   
και στην εκδήλωση θα  συμμετάσχουν ηθοποιοί του Θεάτρου ΣΚΑΛΑ, οι οποίοι θα απαγγείλουν ποιήματα. Θα ακουστούν επίσης μελοποιημένα τραγούδια από την ποιητική συλλογή.    

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Υπουργέ Παιδείας παραιτήσου

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών καλεί τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Κενεβέζο μετά τις διαπιστώσεις της Γενικής Ελέγκτριας για το σκάνδαλο «Αριστοτέλης» να υποβάλει την παραίτησή του ελάχιστη προσφορά στην παιδεία του τόπου.
Μετά και την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας όπου δεν αφήνεται πλέον καμία αμφιβολία για τις ασήκωτες ευθύνες του Υπουργού Παιδείας σε σχέση με το πολύκροτο θέμα «Αριστοτέλης», τα συγκυβερνώντα κόμματα θα πρέπει να υποδείξουν στον Υπουργό τους τη πόρτα εξόδου.
Παρόλ’ αυτά, έχουν κιόλας παρέλθει αρκετά 24ωρα και:
  • Ο Υπουργός Παιδείας αμφισβητεί και τη Γενική Ελέγκτρια προσπαθώντας να εξεύρει νομικίστικα σημεία, ενώ αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας.
  • Τα συγκυβερνώντα κόμματα τελούν υπό αμηχανία, αφού προηγήθηκαν δηλώσεις τους ότι αναμένουν πρώτα την Έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας και μετά να τοποθετηθούν.
  • Δεν έχουν αποσταλεί ακόμα τα στοιχεία, που καίνε τον Υπουργό, στη Γενική Εισαγγελία για χειρισμό.
Θα αναμέναμε σίγουρα περισσότερη ευαισθησία από τον Υπουργό της Παιδείας και του Πολιτισμού.  Ο ίδιος, μαζί με τους υπόλοιπους Υπουργούς, υπέγραψε την πολυδιαφημιζόμενη χάρτα δεοντολογίας, κάτω από το «αυστηρό» βλέμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος αρνείται να πάρει θέση, σφυρίζοντας αδιάφορα.
Η αξιοπιστία, το κύρος και η αξιοπρέπεια του Υπουργού έχουν καταρρακωθεί.  Ας μην παρασύρει μαζί του και το υπόλοιπο Υπουργείο. Το mea culpa αποτελεί ίδιον του πολιτικού ανδρός.  Η παραίτηση του θα είναι ελάχιστη προσφορά στην παιδεία του τόπου, την οποία με τις πράξεις του πλήγωσε ανεπανόρθωτα.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Μετά τον «Αριστοτέλη» τα …γαλατάκια

 Μετά τον «Αριστοτέλη» τα …γαλατάκια

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*  
Ένας πασάς έρχεται κι’ άλλος πασάς διαβαίνει!  Και το πλιάτσικο συνεχίζεται. Την ώρα που το σκάνδαλο «Αριστοτέλης» βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα καινούργιο έρχεται να προστεθεί στο Υπουργείο Παιδείας. Ο λόγος για τα γαλατάκια τα οποία μοιράστηκαν, αφού αγοράστηκαν από το Υπουργείο, στα άπορα παιδιά των σχολείων. Και εδώ, φαίνεται, να μην ακολουθήθηκε καμιά νενομισμένη διαδικασία. Έχει συμβληθεί το Υπουργείο με συγκεκριμένη εταιρεία. Της αρεσκείας του!   Αγνοώντας ΟΛΟΥΣ και ΟΛΑ. Σαν να λέμε: «Το κράτος είμαι εγώ».
Σαν να μην υπάρχει ο νόμος περί προσφορών. Τίθενται, λοιπόν, τα εξής ερωτήματα:
  • Γιατί ο Υπουργός Παιδείας, και πάλι δεν ρώτησε κανένα;
  • Γνώριζε τις διαδικασίες;
  • Συνδέονται τα πιο πάνω με την απομάκρυνση της Γενικής Διευθύντριας από το Υπουργείο;
  • Παρενέβη, όντως, η Γεν. Διευθύντρια και υπέδειξε στον Υπουργό τις διαδικασίες που έπρεπε ν’ ακολουθήσει, τη στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο θα κατέβαλλε και κονδύλι αρκετών χιλιάδων ευρώ;
  • Αν δεν έγιναν τα πιο πάνω, συνιστούν διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.
  • Μετά την απομάκρυνση της Γενικής Διευθύντριας, στάληκε, όντως, ερευνών λειτουργός από τη Γενική Λογίστρια και αν ναι, ποιο ήταν το πόρισμά του;
  • Ήταν ή δεν ήταν, η κατά νόμου υπεύθυνη η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου να χειριστεί το όλο θέμα;
Υπάρχουν ακόμα και ζητήματα που αφορούν τους μηχανισμούς διοχέτευσης, αν δόθηκαν σαφείς οδηγίες, αν ακολουθήθηκαν οι καλύτεροι όροι διαπραγμάτευσης, αλλά όλ’ αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Αναμένουμε, λοιπόν, ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Υπουργό Παιδείας και γι’ αυτό το ζήτημα, το οποίο θεωρούμε εξίσου σοβαρό, τη στιγμή μάλιστα που έγινε διαχείριση χρημάτων με αδιαφανείς διαδικασίες.  Σε αντίθετη περίπτωση είναι υπόλογος απέναντι σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, στην κοινωνία ολόκληρη. Μη μας πείτε πάλι, κ. Υπουργέ, πως ότι κάνατε το κάνατε για το καλό των παιδιών, ή ότι προσφέρατε γαλατάκια που είναι ωφέλιμα για τα παιδιά, γιατί θα είστε και πάλι εκτός θέματος.
Θα μείνετε και πάλι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος. Θα χαρούμε, ειλικρινά, να μας διαψεύσετε.
*Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

(Ενόψει της μαζική κινητοποίησης του Σαββάτου) - Η ΟΕΛΜΕΚ απέναντι

 (αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο)
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ βυθίζεται στη φτώχεια και στην ανεργία, το κοινωνικό κράτος αποδομείται, η δημόσια παιδεία υπονομεύεται, οι μισθωτοί - μαζί και οι εκπαιδευτικοί -  πλήττονται βάναυσα απ’ τη λιτότητα, οι άποροι μαθητές μας πολλαπλασιάζονται και η κοινωνία προσπαθεί να οργανώσει την αντίστασή της στις απάνθρωπες αυτές συνταγές και η ΟΕΛΜΕΚ τοποθετείται απέναντι.

Η ηγεσία, στην προηγούμενη πανσυνδικαλιστική κινητοποίηση στις 14 Δεκέμβρη, αποφάσισε την τελευταία στιγμή να αποσυρθεί, χωρίς καμιά δικαιολογία. Πρόκειται για μια κατάπτυστη, τυχοδιωκτική και ρεφορμιστική απόφαση. Διότι δεν περιορίστηκε μόνο στην απόσυρση της συμμετοχής της, αλλά και κάλεσε τους καθηγητές να απέχουν! Λειτούργησε δηλαδή διασπαστικά και υπονομευτικά προς το υπόλοιπο συνδικαλιστικό και μαζικό κίνημα. Αυτή και μόνο η πράξη έστειλε το μήνυμα ότι η ΟΕΛΜΕΚ τάσσεται με τις εχθρικές προς την κοινωνία δυνάμεις, και αυτό βέβαια την καθιστά έκπτωτη και στη συνείδηση των καθηγητών, που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει.

Για την κινητοποίηση του Σαββάτου συνεδριάζει την Πέμπτη! Δεν ευκαίρησε φαίνεται να συνεδριάσει νωρίτερα ή και εκτάκτως. Κι αν ακόμη οι πλειοψηφούσες κομματικές ηγεσίες πάρουν θετική απόφαση για συμμετοχή, θα είναι απλώς για το θεαθήναι. (Πλησιάζουν και εκλογές της Οργάνωσης.) Μια ετικέτα θα ’ναι, που θα προστεθεί στον κατάλογο των μετεχόντων φορέων. Ούτε μια ανακοίνωση, ούτε περιοδείες στα σχολεία για κινητοποίηση των καθηγητών. Έτσι, για τα μάτια... Αν, λέμε, οι κομματικοί ινστρούχτορες το επιτρέψουν...

Σε μια εποχή όπου ο ρόλος των συνδικάτων και του μαζικού κινήματος καθίσταται κρίσιμος, αφού μόνο με τη συνεπή υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων μπορεί να αναχαιτιστεί η έφοδος ενάντια στις κατακτήσεις, όπου μόνο η ενότητα και η αλληλεγγύη μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα, η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ επέλεξε να τοποθετηθεί απέναντι, ως δεκανίκι των καταστροφικών πολιτικών της τρόικας και των ντόπιων εκφραστών τους. Δεν μας εκπλήττει αυτό. Παραμένει συνεπής στον εαυτό της: κλασικό ρεφορμιστικό όργανο του κυβερνητικού συνδικαλισμού, βραχίονας προώθησης των εκάστοτε συντηρητικών  πολιτικών για την παιδεία- με εξαίρεση την προηγούμενη πενταετία όπου, μαζί και πάλι με το κατεστημένο, βρέθηκε απέναντι στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Στις σημερινές μνημονιακές συνθήκες, στην κατανομή των ρόλων για όσο το δυνατό πιο ομαλή επιβολή των ληστρικών πολιτικών, η ΟΕΛΜΕΚ θα κριθεί αν έχει αναλάβει να γίνει ιμάντας για να περάσει η διάλυση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας παιδείας, οι περικοπές κονδυλίων και το φόρτωμα του κόστους της παιδείας στους ώμους των πολιτών-γονιών, οι απολύσεις εκπαιδευτικών, το νέο σύστημα διορισμών, οι περαιτέρω μειώσεις μισθών, η αύξηση των μαθητών στα τμήματα σε βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών, η κατάργηση σχολείων, η περαιτέρω υποταγή της παιδείας στις επιταγές της αγοράς...

Ας βγουν οι εργατοπατέρες απ’ τα γραφεία μια βόλτα στα σχολεία και ας δουν την απόγνωση και την πίκρα των μάχιμων εκπαιδευτικών που αντικρίζουν στις τάξεις στα μάτια τα παιδιά των ανέργων, των φτωχών και χρεωμένων οικογενειών, που με αξιοπρέπεια δίνουν το δύσκολο αγώνα της επιβίωσης, ο οποίος κάνει τον αγώνα για τα γράμματα δύσβατο και αβέβαιο. Ίσως συγκινηθούν λίγο και νιώσουν πως η φιλανθρωπία, η προσφορά χρημάτων ή τροφίμων είναι υποκριτική και κίβδηλη, όταν στον κρίσιμο αγώνα της κοινωνίας αυτοί επιλέγουν τη θέση απέναντι...

Ας μην αγνοεί η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ πως την κρίνουν οι εκπαιδευτικοί αλλά και η κοινωνία ολόκληρη, η οποία άλλα προσδοκά απ’ τους εκπαιδευτικούς, σε αυτό το ζοφερό για τον τόπο και νεολαία μέλλον. Και ας μην μας κάνει να ντρεπόμαστε, με τη λύση που τελικά θα επιλέξει στο αδυσώπητο δίλημμα της μνημονιακής εποχής μας «με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις». Αν θα πάει, δηλαδή, με την τρόικα και τις δυνάμεις καταλήστευσης και καταστροφής αυτού του τόπου ή με τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς, τους νέους και την κοινωνία!

Εμείς πάντως το Σαββάτο θα είμαστε εκεί! Με την κοινωνία, με τους άλλους εργαζόμενους, με τους μαθητές και τους γονείς, με τους συνταξιούχους γονείς μας, με τους άνεργους.  Εσείς, η κομματική πλειοψηφία της ηγεσίας, ευχόμαστε να μην επιλέξετε απέναντι, με την τρόικα, το ΔΝΤ, τους τραπεζίτες, τους πλουτοκράτες και τους αετονύχηδες των εκατομμυρίων. Εμείς εκεί, όπου θα είναι όλοι! Όλοι, πλην Λακεδαιμονίων, ίσως...

( Υπενθύμιση: έρχονται και εκλογές στην ΟΕΛΜΕΚ. Η Βελκουλέσκου, η Λαγκάρντ, η Μέρκελ, δεν είναι μέλη, δεν ψηφίζουν  νομίζω...)

* Η Μαρία Χατζημιχαήλ είναι εκπαιδευτικός.
 

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ!!!



Συμμετοχή στην κινητοποίηση του Σαββάτου
 8  Φεβρουαρίου 2014


Οι τρείς κινήσεις της ΟΕΛΜΕΚ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΝΕΑ ΠΝΟΗ και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ διαφοροποιώντας τη θέση τους από τις τρεις άλλες κινήσεις (ΑΛΛΑΓΗ, ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ, ΔΗΚΙ) δηλώνουν συμμετοχή στην κινητοποίηση του Σαββάτου (8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014) και καλούν τους καθηγητές να δώσουν δυναμικά το παρόν τους.

Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας, με τις συνεχείς επιθέσεις κατά των εργαζομένων, την ώρα που η Τρόικα και το ΔΝΤ προσπαθούν να επιβάλουν και στον τόπο μας τις πολιτικές τους, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση και τον μαρασμό, πολιτικές που στοχοποιούν και την εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί δε μπορούν να παραμένουν αδρανείς.

Γι’ αυτό καλούμε ΟΛΟΥΣ τους εκπαιδευτικούς να δώσουν μαζικά το παρόν τους στη μεθαυριανή κινητοποίηση, διατρανώνοντας ταυτόχρονα τη θέλησή μας για προάσπιση των καλών νοούμενων συμφερόντων των εκπαιδευτικών και γενικά όλων των εργαζομένων.


Λευκωσία,  6  Φεβρουαρίου  2014