Τελευταίες ειδήσεις

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

ΜΕΤ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΑΠΟΠΑΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΩΝ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΔΗ.ΣΥ



Μετά από αρκετή ταλαιπωρία και αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος, που θα επηρεάσει την έγκαιρη και ολοκληρωμένη στελέχωση των Σχολείων, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποφάσισε την μερική αποπαγοποίηση αριθμού θέσεων προαγωγής.
Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής και με την τελική απόφαση διαφάνηκαν οι τεράστιες ευθύνες του κυβερνώντος κόμματος (ΔΗ.ΣΥ.), το οποίο και χτες ακόμη αρνήθηκε να συμπορευθεί με τα υπόλοιπα κόμματα στην ψήφιση της αποπαγοποίησης, αδιαφορώντας για τις σοβαρές επιπτώσεις στην Εκπαίδευση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Άμοιρος ευθυνών δεν είναι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο οποίος με την κωλυσιεργό τακτική του, αρνούμενος να συγκαλέσει έγκαιρα την Επιτροπή και να παρθεί απόφαση, συνέβαλε στην επιδείνωση της κατάστασης.
Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται πόσο λανθασμένη ήταν η απόφαση για παγοποίηση των θέσεων προαγωγής στην εκπαίδευση και πόσα προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν στις σχολικές μονάδες.
Καλούμε το κυβερνών κόμμα να συνεργαστεί και με τα υπόλοιπα κόμματα, αφήνοντας την εκπαίδευση έξω από επιλογές που την ακρωτηριάζουν με άμεσο αντίκτυπο στους μαθητές, τη μόρφωση τους και εν γένει το δημόσιο σχολείο.
Η κοινή πρόταση ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για πλήρη αποπαγοποίηση θα πρέπει να τύχει καθοριστικής στήριξης,  για να μην παρουσιαστούν ξανά προβλήματα αυτής της υφής και να κινδυνεύουν συμβασιούχοι και έκτακτοι να απολέσουν την εργασία τους.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Κακοί οι οιωνοί για τη νέα σχολική χρονιά



Δυστυχώς, με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι οιωνοί για τη νέα σχολική χρονιά 2014-2015 είναι κάκιστοι. Το δημόσιο σχολείο, οι καθηγητές και οι μαθητές αναμένεται να νιώσουν πιο έντονα όσο ποτέ τα αρνητικά αποτελέσματα που επιφέρουν στη δημόσια εκπαίδευση του τόπου μας οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Τρόικα, της Παγκόσμιας Τράπεζας, των αντι-εκπαιδευτικών δυνάμεων εντός της Βουλής και των μέτρων της Κυβέρνησης. 
Ταυτόχρονα, τις ανησυχίες μας εντείνει η πρωτοφανής έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δεν είναι καν σε θέση να παρουσιάσει αξιόπιστα στοιχεία για τα δεδομένα που αφορούν στη στελέχωση των σχολικών μονάδων. Το Υπουργείο Παιδείας εμφανίζει μια τεράστια αδυναμία στην άσκηση πολιτικής και στη λήψη μέτρων που να αναβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο, την οποία καλύπτει πίσω από την υποτιθέμενη προσπάθεια αξιολόγησης των υφιστάμενων πολιτικών. Από Υπουργείο Παιδείας δείχνει να έχει μετατραπεί σε Υπουργείο Έρευνας και Αξιολόγησης, όχι για να χρησιμοποιήσει την αξιολόγηση ως εργαλείο για τη βελτίωση της εκπαίδευσής μας αλλά ως άλλοθι για την επιβολή περικοπών και σκληρών πολιτικών λιτότητας στην Παιδεία.
Τα συγκεκριμένα δεδομένα που προμηνύουν τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν κατά τη νέα σχολική χρόνια έχουν ως εξής:
* Η διοικητική υποστελέχωση των σχολείων η οποία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μετά το καλοστημένο θέατρο με τη δήθεν αποπαγοποίηση των προαγωγών, τελικά τα σχολεία θα παραμείνουν σε επικίνδυνο βαθμό υποστελεχωμένα σε διευθυντικό προσωπικό, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των σχολείων και στην εκπαίδευση που παρέχεται στους μαθητές μας.
* Το πρόβλημα των αδιόριστων εκπαιδευτικών,το οποίο παρουσιάζεται φέτος οξύτερο παρά το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποκόπτονται από όλους μας μέχρι 2% του μισθού για τον επαναδιορισμό των συμβασιούχων, εκτάκτων και αντικαταστατών. Δυστυχώς, το Υπουργείο Παιδείας είτε είναι ανίκανο είτε δε θέλει να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα για το σκοπό που τα μαζεύει.
* Παρουσιάζεται μια πρωτόγνωρη αργοπορία στις μεταθέσεις, μετακινήσεις, τοποθετήσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών, που δημιουργούν τον κίνδυνο να παρουσιαστούν μεγάλα κενά στη στελέχωση των σχολικών μονάδων με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
* Επίσης, αβεβαιότητα προκαλεί η στάση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε σημαντικά εκπαιδευτικά θέματα (π.χ. Αναλυτικά και Ωρολόγια Προγράμματα, Αξιολόγηση, Κατάλογοι Διοριστέων, εισηγήσεις Παγκόσμιας Τράπεζας), στα οποία δεν ξεκαθαρίζει τις θέσεις του ως προς τον τρόπο που θα τα προχωρήσει.  
* Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε αναίτια και μονομερώς στην απόφασή του  για μετακίνηση του Νικολαϊδειου Γυμνασίου στις εγκαταστάσεις του Λυκείου Κύκκου Πάφου, τη συστέγαση των δύο σχολείων για μια διετία και την ακόλουθη κατάργηση του Λυκείου Κύκκου, αφού έχει ήδη καταργήσει το Γυμνάσιο Παναγίας, ακολουθώντας πιστά τις συνταγές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό σκηνικό, έρχονται να προστεθούν οι απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών εναντίον των δημόσιων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών, μέσα από τις οποίες διαφαίνεται η πρόθεση της Κυβέρνησης να επιβάλει πρόσθετα μέτρα εναντίον των εκπαιδευτικών.
Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ κ.κ., παρακαλουθώντας αυτές τις εξελίξεις, δηλώνει ξεκάθαρα ότι δε θα παραμείνει αδρανής, αλλά θα προτείνει τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την αποτροπή των όποιων αρνητικών εξελίξεων για το δημόσιο σχολείο, τους καθηγητές και τους μαθητές. Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ κ.κ., συνεργαζόμενη με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης, θα αντισταθεί σε κάθε μέτρο που θυματοποιεί έστω κι έναν συνάδελφο και αποδυναμώνει το δημόσιο σχολείο και την εκπαίδευση που παρέχεται στους μαθητές μας. 
Ως εκ τούτου η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ κ.κ. πρότεινε ΣΤΟ Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ τα ακόλουθα μέτρα/ενέργειες:
·          Δημοσιογραφική διάσκεψη για παρουσίαση των μέτρων. 
·          Συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα.
·          Συνάντηση με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων.
·          Πραγματοποίηση κινητοποίησης έξω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Σύνδεσμο των Συμβασιούχων/Εκτάκτων σε χρόνο που θα οριστεί.
·          Προειδοποίηση για μη άνοιγμα των σχολείων την 1η Σεπτεμβρίου και πραγματοποίησης δυναμικών κινητοποιήσεων.

Δυστυχώς η πρόταση μας καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες κινήσεις

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΚΚΟΥ ΠΑΦΟΥ



Ως Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για μετακίνηση του Νικολαϊδειου Γυμνασίου στις εγκαταστάσεις του Λυκείου Κύκκου Πάφου, τη συστέγαση των δύο σχολείων για μια διετία και την ακόλουθη κατάργηση του Λυκείου Κύκκου.
Παράλληλα, καταδικάζουμε τον εμπαιγμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων εκ μέρους του Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο διεξήγαγε έναν ψευδεπίγραφο διάλογο, κατά τον οποίο δεν έλαβε υπόψη καμία από τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν από τους φορείς και απλά δρομολόγησε αυτά που είχε από καιρό προαποφασίσει.
Ενδεικτικό της έλλειψης επιχειρημάτων που να στηρίζουν τις πιο πάνω αποφάσεις θεωρούμε το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας επικαλείται αποφάσεις που είχαν ληφθεί το 2005. Τονίζουμε ότι οι σημερινές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με βάση τις υφιστάμενες ανάγκες του 2014 και όχι με βάση τις πραγματικότητες που ίσχυαν πριν από μία περίπου δεκαετία.
Ταυτόχρονα, η πιο πάνω απόφαση τις Κυβέρνησης Αναστασιάδη αποδεικνύει την πλήρη  ευθυγράμμισή της με τις πολιτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, που προβλέπουν συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων, με αποκλειστικό στόχο τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία. Στην προκειμένη μάλιστα περίπτωση, θύμα της πιο πάνω πολιτικής είναι ένα από τα ιστορικότερα σχολεία όχι μόνο της Πάφου αλλά ολόκληρης της Κύπρου, το οποίο εγκαταλείπεται.
Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών δηλώνει ότι στα σταθεί στο πλευρό των εκπαιδευτικών φορέων της Πάφου για την ανατροπή της πιο πάνω απόφασης, αντιστεκόμενη σε κάθε μέτρο που αποδυναμώνει το δημόσιο σχολείο και την εκπαίδευση που παρέχεται στους μαθητές μας.