Τελευταίες ειδήσεις

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Οι καταστροφικές προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας έγιναν πλέον συμφωνία Κυβέρνησης-Τρόικα



Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος για τα μέτρα της επιπλέον φορολόγησης του εφάπαξ και της μονιμοποίησης των έκτακτων εισφορών, για τα οποία η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ ανέστειλε με αντικαταστατικό τρόπο τα απεργιακά μέτρα που είχε εξαγγείλει αποδεχόμενη να μπει σε ένα διάλογο εφ’ όλης της ύλης «για την εξεύρεση τρόπων (...) να διασφαλιστεί και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών» (όπως διατυπώθηκε στη συμφωνία Κυβέρνησης-Οργανώσεων), ήρθαν στο φως το συνολικό πλαίσιο των καταστροφικών αλλαγών που σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τον δημόσιο τομέα και την εκπαίδευση.

Αλλαγές που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση των μισθών, την κατάργηση θέσεων προαγωγών, την κατάργηση των συνδυασμένων κλιμάκων, τη διασύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση, την επέκταση του ωραρίου εργασίας και τη διαφοροποίηση του συστήματος πρόσληψης, οι οποίες, με βάση τη δέσμευση που υπάρχει στο Μνημόνιο, θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή εντός του πρώτου τριμήνου του 2015.

Ως Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών προειδοποιούσαμε εδώ και καιρό για αυτές τις αλλαγές, αφού πρόκειται για εκείνες ακριβώς που περιλαμβάνονταν στις Εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το δημόσιο και την εκπαίδευση. Σήμερα, δυστυχώς, δε μιλάμε πια για εισηγήσεις ενός ξένου οργανισμού, αλλά για μέτρα που υιοθετήθηκαν πλήρως από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικα, έχοντας πλέον ενσωματωθεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών ζήτησε σήμερα την άμεση σύγκληση της Γραμματείας και του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ για αξιολόγηση των εξελίξεων και λήψη αποφάσεων. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δ. Ταλιαδώρος δε θεώρησε τις εξελίξεις αρκούντος σοβαρές και, ως εκ τούτου, δε συμφώνησε με την ανάγκη άμεσης σύγκληση των σωμάτων της οργάνωσης.

Φαίνεται, δυστυχώς, ότι εχθρός μας δεν είναι μόνο οι καταστροφικές πολιτικές της Κυβέρνησης και της Τρόικα αλλά και η κάλυψη που τους προσφέρει η πλειοψηφία της ΟΕΛΜΕΚ και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της οργάνωσης Δ. Ταλιαδώρος. Ως Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών δηλώνουμε ότι δε θα ανεχτούμε άλλες υποχωρήσεις εκ μέρους της ηγεσίας μας, όπως επίσης και συμπεριφορές που υποσκάπτουν τα δικαιώματα των καθηγητών.

Φτάνει πια με την κοροϊδία! Προειδοποιούμε ότι είμαστε πανέτοιμοι για δυναμική αντίδραση, αποκάλυψη και αντιμετώπιση όσων σχεδιάζονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο σε βάρος μας.

Στο στόχαστρο μισθοί, χρόνος εργασίας, άδειες απουσίας και ασθενείας, αργίες και προαγωγές στο δημόσιο



H ΠPOOΔEYTIKH K.K. ZHTΗΣΕ  ΣYΓKΛHΣH ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΛΜΕΚ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ TOY KΔΣ THΝ ΠEMΠTH 2 OKTΩBPIOY 2014 ΓIA ENHMEPΩΣH/ΣYZHTHΣH TOY ΘEMATOΣ ΠOY ΣYZHTHΘHKE ΣTHN EΠ. EPΓAΣIAΣ THΣ BOYΛHΣ KAI AΦOPOYΝ TO EPΓAΣIAKO KAΘEΣTΩΣ TΩN ΔHMOΣIΩN YΠAΛΛHΛΩN.

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΟΛΤΕΚ)



Λευκωσία,
Σεπτέμβριος  2014

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ,

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Καθηγητών ΜΤΕΕ σας εύχεται καλή και δημιουργική χρονιά, καλή δύναμη και κουράγιο. Ιδιαίτερα καλωσορίζουμε τους νεοεισερχόμενους συναδέλφους που εντάσσονται στην εκπαιδευτική μας οικογένεια σε μια δύσκολη περίοδο και τους διαβεβαιώνουμε ότι η Προοδευτική θα είναι δίπλα τους, όπως πάντα, για να τους στηρίξει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά τους.
H φετινή σχολική χρονιά 2014-2015 ξεκινά, δυστυχώς και αυτή, με κακούς οιωνούς και κάτω από τη βαριά σκιά του Μνημονίου, της Τρόικα, των εκθέσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς και των αντιμεταρρυθμιστικών δυνάμεων εντός Κύπρου που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία, για να χτυπήσουν πισώπλατα το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς.
Η αρνητική επίδραση των πιο πάνω παραγόντων για το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Παρατηρούνται και φέτος κενά στη στελέχωση των σχολείων λόγω του ότι δεν έγιναν όλες οι αναγκαίες προαγωγές. Υπολείπονται ακόμη θέσεις ΒΔ και ΒΔΑ όπως επίσης και 2 θέσεις Επιθεωρητών στους κλάδους Ηλεκτρολογίας και Δομικών αντίστοιχα. Η αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης για την κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων δημιουργεί πολλά και αλυσιδωτά προβλήματα με τελικούς αποδέκτες τους συναδέλφους αλλά κατ’ επέκταση και τους μαθητές. Αξίζει να σας υπενθυμίσουμε ότι ακόμη και αυτές οι λίγες προαγωγές που έγιναν ήταν αποτέλεσμα της υποχώρησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων να δεχτούν να γίνουν οι προαγωγές χωρίς μισθολογικές αυξήσεις για χάρη της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων μας.
Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα σε ότι αφορά τα χρόνια προβλήματα που έχουμε με τα τεχνολογικά μαθήματα που διδάσκονται στα Λύκεια. Σαν αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων αρκετοί συνάδελφοι της ειδικότητας των Γραφικών Τεχνών και της Αρχιτεκτονικής μένουν κάθε χρόνο χωρίς δουλειά. Τα δεδομένα αυτά ακυρώνουν ουσιαστικά τη μηνιαία αποκοπή μέχρι 2% από τους μισθούς όλων των εκπαιδευτικών που επιβλήθηκε για τη διάσωση αυτών των θέσεων εργασίας, διαψεύδοντας τα όσα διακήρυτταν πριν λίγους μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.
Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Καθηγητών ΜΤΕΕ δεν πρόκειται ούτε να ανεχτεί ούτε να αποδεχτεί να μείνει στο δρόμο έστω και ένας συμβασιούχος ή έκτακτος συνάδελφός μας.      
Ταυτόχρονα, η φετινή χρονιά ξεκινά με την κατάργηση ορισμένων σημαντικών κατακτήσεων του κλάδου, οι οποίες βαπτίστηκαν στο μνημόνιο «μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα». Ανάμεσα σε άλλα μειώθηκε ο αριθμός των αποσπασμένων, καταργήθηκε η αναλογία 1:1,5 του διδακτικού χρόνου για εργασία στα Εσπερινά Σχολεία της Γενικής και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, καταργήθηκε η παραχώρηση διδακτικού χρόνου στους εκπαιδευτικούς για να μετακινούνται σε δύο ή περισσότερες εκπαιδευτικές επαρχίες, καταργήθηκε η καθοδήγηση (μέντορας) για την προϋπηρεσιακή και ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση για νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς και μειώθηκαν δραστικά οι ώρες στήριξης που παραχωρούνται στα σχολεία.
Η αυξανόμενη ζήτηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε αρκετούς κλάδους των Τεχνικών Σχολών σε συνάρτηση με την έλλειψη υποδομών που χρειάζονται για κάλυψη των αναγκών, είχε σαν αποτέλεσμα φέτος να χάσουμε εκατοντάδες μαθητές. Είναι απαίτηση της κίνησής μας προς το αρμόδιο υπουργείο να δώσει λύσεις στο ζήτημα αυτό, έτσι που όλοι οι μαθητές να μπορούν να φοιτήσουν στους κλάδους της προτίμησής τους.
Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Δεν πρέπει να έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι οι πιο πάνω αρνητικές εξελίξεις που καταγράφονται κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς είναι οι τελευταίες που μας περιμένουν.
Αντίθετα, πολλά είναι αυτά που μεθοδεύονται αυτήν την περίοδο πίσω από τις πλάτες μας, τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ένας από τους βασικούς πυλώνες της Τρόικα, και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν ήδη καταθέσει μια σειρά εφιαλτικών νεοφιλελεύθερων εισηγήσεων για την Παιδεία μας και ειδικότερα για την Τεχνική Εκπαίδευση.  Τέτοιες εισηγήσεις και μέτρα, που αν τους επιτρέψουμε να τα υλοποιήσουν, είναι σίγουρο ότι θα επιφέρουν καταστροφή και ερείπια στη δημόσια εκπαίδευση της πατρίδας μας.
 Πέραν τούτου, οι κυβερνόντες μη έχοντας το θάρρος και την τόλμη να κυνηγήσουν τους λίγους που κατέκλεψαν και κατέστρεψαν την οικονομία αυτού του τόπου, έχουν το θράσος να ζητούν ξανά και ξανά από του εκπαιδευτικούς να συνεισφέρουν ακόμη περισσότερο. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για φορολόγηση του εφάπαξ και μετατροπή των έκτακτων εισφορών μας σε μόνιμες αποκοπές δείχνει του λόγου το αληθές.
                
Ως ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Καθηγητών θ’ αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στην πολιτική της παρατεταμένης λιτότητας, των περικοπών και της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Καθηγητών σας καλεί όλους να συνταχθείτε στον κοινό μας αγώνα, και αν παραστεί ανάγκη ακόμη και με δυναμικές κινητοποιήσεις, να διεκδικήσουμε:
·         Διασφάλιση της εργασίας ΟΛΩΝ των συμβασιούχων και εκτάκτων συναδέλφων μας για να μην πάει χαμένη η δική μας συνεισφορά για τη διάσωση αυτών των θέσεων εργασίας
·         Να μην εφαρμοστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της άκρατης λιτότητας και των περικοπών στον τομέα της εκπαίδευσης
·         Συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και να τεθεί φραγμός στα σχέδια των αντιμεταρρυθμιστικών δυνάμεων
·         Διατήρηση του κοινωνικού διαλόγου και της διαβούλευσης για θέματα εργασιακών σχέσεων
·         Ανατροπή των απαράδεκτων αποφάσεων για το συνταξιοδοτικό, που δημιούργησε καθηγητές τεσσάρων ταχυτήτων
·         Δημιουργία επαγγελματικού σχεδίου συντάξεως και εφάπαξ (ταμείου προνοίας) για όλους τους νεοεισερχομένους εκπαιδευτικούς
·         Να σταματήσει η κομματικοποίηση της παιδείας και το βόλεμα των ημετέρων
·         Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων
·         Συνεχή και συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών
·         Λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την παραβατικότητα


17 Σεπτεμβρίου 2014