Τελευταίες ειδήσεις

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ



·         Η ΟΕΛΜΕΚ διέρχεται μια βαθιά κρίση, η οποία θα είναι διαρκής και παρατεταμένη λόγω της φύσεως των προβλημάτων που την ταλανίζουν (δομικά, οργανωτικά, διοικητικά, εκπαιδευτικά, παραταξιακά κ.ά).
·         Η κρίση έχει οδηγήσει σε έναν πρωτοφανή διχασμό του κλάδου, τόσο σε επίπεδο σωμάτων της Οργάνωσης όσο και στη βάση των Καθηγητών.
·         Την κύρια ευθύνη για την κρίση της Οργάνωσης και για το διχασμό του κλάδου φέρει η παρούσα ηγεσία της Οργάνωσης (ΑΛΛΑΓΗ, ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ) και ο ίδιος ο Πρόεδρός της Δ. Ταλιαδώρος.
·         Η παρούσα ηγεσία και ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ έχουν παραδοθεί άνευ όρων στην εργοδοσία, σε σημείο που δεν είναι ευδιάκριτη η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ΟΕΛΜΕΚ και του ΥΠΠ.
·         Η παρούσα ηγεσία και ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ δεν μπορούν να εγγυηθούν την ενότητα του κλάδου, αφού στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκεται η εξυπηρέτηση του Υπουργείου και άλλων συμφερόντων και όχι η υπεράσπιση ΟΛΩΝ των καθηγητών.
·         Η παρούσα ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ αποδέχεται άκριτα τις προτάσεις του ΥΠΠ, αγνοώντας τις αρνητικές συνέπειες που θα έχουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για καθηγητές και δημόσιο σχολείο.
·         Η παρούσα ηγεσία και ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ αποδέχονται ως έχει τις προτάσεις του ΥΠΠ, παραβλέποντας τις αντιδράσεις πολλών κλάδων και μελών που πλήττονται από αυτές, τη στιγμή που άλλες οργανώσεις συνεχίζουν να διεκδικούν και να οδηγούν το ΥΠΠ σε υποχωρήσεις.
·         Η παρούσα ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, με πρώτο και καλύτερο τον Πρόεδρο της Οργάνωσης, επιδεικνύουν αντικαταστατική και αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά, καταπατώντας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση το Καταστατικό της Οργάνωσης. 
·         Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης από θεματοφύλακας του Καταστατικού έχει μετατραπεί σε καταπατητή των προνοιών του. Απόδειξη της παράτυπης εκτέλεσης των καθηκόντων του αποτελούν, μεταξύ άλλων: η συμμετοχή του σε Επιτροπές του ΥΠΠ χωρίς εξουσιοδότηση και ενημέρωση της Οργάνωσης, το γεγονός ότι συνυπέγραψαν πρόταση για τα Ωρολόγια Προγράμματα με την οποία εκατοντάδες συνάδελφοι έχαναν τη δουλειά τους, η άρνησή του να υπογράφει αποφάσεις της πλειοψηφίας, η συμμετοχή του σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με ΥΠΠ.
·         Η σύνθεση του ΚΔΣ και της Γραμματείας είναι ήδη παράτυπη και παράνομη, αφού αυτή είναι αποτέλεσμα αντικαταστατικών αποφάσεων που λήφθηκαν στο πλαίσιο της τελευταίας ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ, στις 10 Ιουνίου 2015.
·         Αποτέλεσμα όλων των πιο πάνω είναι η πρωτοφανής απαξίωση της Οργάνωσης στον κλάδο.
·         Η μόνη αξιοπρεπής διέξοδος αυτή τη στιγμή είναι η προσφυγή στις κάλπες, για το καλό της ΟΕΛΜΕΚ και την αποκατάσταση της ενότητάς της. Με την άμεση προσφυγή στις κάλπες:
  1. Τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ θα έχουν την ευθύνη, χωρίς υπεκφυγές, να εκλέξουν τη νέα ηγεσία τους που θα αναλάβει το πολύ δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης μιας Οργάνωσης διασπασμένης και ευρισκόμενης σε ανυποληψία τόσο από τα ίδια της τα μέλη όσο και από το ευρύτερο κοινωνικό σώμα.
  2. Οι Κινήσεις θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και να ενημερώσουν τον κλάδο για τα πολλά και σοβαρά ζητήματα που είναι ανοικτά ή που πρόκειται σύντομα να αναφυούν.
  3. Αποφεύγεται το πολύ ορατό ενδεχόμενο της διάσπασης του εκπαιδευτικού κόσμου και του συνδικαλιστικού τους φορέα, με τη δημιουργία ενδεχομένως μια νέας Εκπαιδευτικής Οργάνωσης.
  4. Αποφεύγονται οι αρνητικές παρενέργειες της αντικαταστατικής ενέργειας των Κινήσεων ΑΛΛΑΓΗ και ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ για παύση του Γ.Γ. της Οργάνωσης.
  5. Η νέα ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ θα έχει την ευκαιρία να αποσείσει τα πολλά βαρίδια και το άχθος των ενεργειών, των πράξεων, των δεσμεύσεων και των παραλείψεων των απερχόμενων μελών του ΚΔΣ. Συνεπώς θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να διαχειριστεί τα πολύ σοβαρά ζητήματα που θα βρίσκονται ενώπιον μας, σε πολύ πιο οξεία μορφή, από τον ερχόμενο  Σεπτέμβριο και μετά.
  6. Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν όλο αυτό το διάστημα είναι μια ευκαιρία όλες οι Κινήσεις να υποστηρίξουν και να δεσμευτούν για καταστατικές αλλαγές τέτοιες, που θα θωρακίζουν την Οργάνωση και θα την καθιστούν μιαν πραγματικά  σύγχρονη και δημοκρατική συνδικαλιστική Οργάνωση.
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο της εκλογικής αναμέτρησης, προτείνουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου 2015.