Τελευταίες ειδήσεις

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση από Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης « Ενωμένη Κύπρος»

Ο Ιανουάριος 2010 έχει οριστεί σαν ο μήνας έναρξης των εντατικών Συνομιλιών. Η όλη διαδικασία μπαίνει σταδιακά σε μια κρίσιμη φάση. Όλοι ανέμεναν ότι η διαδικασία αυτή θα είχε μέχρι τη στιγμή τούτη φθάσει σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο. Με δεδομένη όμως την υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων τώρα καθίσταται πιο επείγον παρά ποτέ το κίνημα πολιτών και στις δύο πλευρές να κινητοποιηθεί υπέρ μιας εντατικής προσπάθειας για σημαντικά βήματα προόδου στη διαδικασία των συνομιλιών. Το αρνητικό πολιτικό κλίμα που καλλιεργείται από τις δυνάμεις που αντιτίθενται στη λύση και στις δύο πλευρές εμφανίζεται πιο έντονα. Η κατάσταση αυτή, που τείνει να επισκιάζει τα οφέλη της λύσης και να καλλιεργεί τον φόβο, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για κοινή δράση των δυνάμεων της λύσης.

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης « Ενωμένη Κύπρος» έχει φέρει μαζί ενεργούς πολίτες, συντεχνίες, κόμματα και άλλες οργανώσεις, που έχουν συνενώσει τις δυνάμεις τους με στόχο την ενδυνάμωση του δικοινοτικού κινήματος στήριξης της λύσης. Μέσα σε αυτά πλαίσια το δικοινοτικό κίνημα επιθυμεί να υπογραμμίσει τα πιο κάτω ζητήματα τα οποία χρίζουν άμεσης προσοχής για να γίνει κατορθωτή η ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού:

1. Εργαζόμαστε και υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για

  • τη δημιουργία διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην Κύπρο και την περιοχή μας
  • τη οικοδόμηση μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου με μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια κυριαρχία, βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων, όπως ορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες των ηγετών των δυο κοινοτήτων.

2. Η συνεχιζόμενη αποτυχία των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού έχει επιδεινώσει το περιουσιακό και το πληθυσμιακό πρόβλημα, το οποίο βρίσκεται εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Αυτά τα δυο προβλήματα επηρεάζουν αρνητικά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και υπονομεύουν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Για αυτό το λόγο, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, έτσι ώστε τα ζητήματα αυτά να σταματήσουν να αποτελούν εμπόδιο για τη λύση.

3. Και οι δυο κοινότητες πρέπει να ενημερώνονται σε τακτική βάση για τις διεξαγόμενες συνομιλίες.

4. Η λύση και η διαρκής ειρήνη στο νησί μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την κοινή δράση των δυο κοινοτήτων και μέσα από τη συνεργασία τους στην κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και πολιτική ζωή.

5. Η προτεραιότητά μας είναι η καταπολέμηση των εθνικιστικών, διαχωριστικών, φασιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων που υπήρξαν εργαλείο της διαίρεσης του Κύπρου, του σοβινισμού και της μισαλλοδοξίας.

Μέσα σε αυτό το προαναφερόμενο πλαίσιο αρχών, δηλώνουμε ότι η οικοδόμηση της Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κάθε Κύπριου και του κάθε ανθρώπου που κατοικεί στην Κύπρο, και τονίζουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε και να αναλάβουμε δράση που να συμβάλλει στη οικοδόμηση της Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ

25 Γενάρη, 2010 στις 6:00 μμ στο Τέρμα της οδού Λήδρας

Παρέμβαση στο Δρόμο για τη Λύση !!!

26 Γενάρη, 2010 στίς 5:00 μμ Μουσική για τη Λύση !!!

Στίς 6:30μμ στην Αίθουσα του Δήμου Τέρμα οδού Λήδρας

Συζητούμε για την δυναμική για Λύση και το ρόλο του δικοινοτικού κινήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου