Τελευταίες ειδήσεις

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Χαιρετισμός για την έναρξη της Σχολικής Χρονιας


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών σας εύχεται καλή και δημιουργική χρονιά, καλή δύναμη και κουράγιο.

Ιδιαίτερα καλωσορίζουμε τους νεοεισερχόμενους συναδέλφους που εντάσσονται στην εκπαιδευτική μας οικογένεια σε μια δύσκολη περίοδο και τους διαβεβαιώνουμε ότι η Προοδευτική θα είναι δίπλα τους, όπως πάντα, για να τους στηρίξει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά τους.

Η φετινή σχολική χρονιά δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς.  Δεκατρείς συνάνθρωποι μας χάθηκαν άδικα από τη φονική έκρηξη στο Μαρί.  Η κίνησή μας, μαζί με τα ειλικρινή συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων, όπως και όλη η κυπριακή κοινωνία, απαιτεί την τιμωρία όσων ευθύνονται για την τραγωδία.

Δυστυχώς, η κρίση στην οικονομία έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους να στοχοποιήσουν τους εργαζόμενους (μαζί και τους εκπαιδευτικούς) με πρόδηλο σκοπό: την κατάργηση των κεκτημένων μας και τη μεταφορά του βάρους της οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, ενώ την ίδια ώρα επιδιώκουν την προστασία του πλούτου.

Στην πρώτη γραμμή ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νικόλας Παπαδόπουλος.  Εμφανίζονται μάλιστα προκλητικοί απέναντι στους εκπαιδευτικούς, απειλώντας τους ότι δεν θα ψηφίσουν αυτά που συμφωνούν κυβέρνηση και συντεχνίες ή ότι θα προσθέσουν νέες πρόνοιες στο δεύτερο πακέτο, πιο σκληρές για τους εργαζόμενους, όπως είναι η παγοποίηση του 13ου μισθού, κατάργηση της Α.Τ.Α., των προσαυξήσεων, μείωση των κλιμάκων εισδοχής, παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο, φορολόγηση του εφάπαξ και άλλα.

Και ενώ συντελούνται όλ’ αυτά, συνάδελφοι, η ΟΕΛΜΕΚ παραμένει αδρανής και ουραγός των εξελίξεων.  Αρκείται μόνο σε μια γενικόλογη κριτική και μεμψιμοιρία, κύρια προς την ΠΑΣΥΔΥ, αλλά και την κυβέρνηση, ότι η πρώτη δεν την ενημερώνει συχνά ενώ η δεύτερη την άφησε έξω από το διάλογο με τις συντεχνίες.

Και έτσι να είναι ακόμη, δε μπορεί να τυρβάζει περί άλλων.  Αρνήθηκε ακόμα και να υλοποιήσει ομόφωνη απόφαση του Κ.Δ.Σ. για τα μέτρα στην οποία μάλιστα καταγγέλλονταν ονομαστικά οι Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως και τα κόμματα που εκπροσωπούν.

Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες ενός πρωτόγνωρου φαινομένου:
Η αντιπολίτευση να απειλεί και να πιέζει την κυβέρνηση να επιβάλλει αντεργατικά μέτρα και όπου δεν τα καταφέρνει να λειτουργεί ως «κυβερνώσα βουλή» και να τα εφαρμόζει ετσιθελικά.  

Η ΟΕΛΜΕΚ να σιωπά.

Δυστυχώς επικράτησε ο κομματικός συνδικαλισμός!!!

Στη δεκαετία 1990 – 2000 όταν η τότε κυβέρνηση περιέκοπτε την ΑΤΑ η «ΑΛΛΑΓΗ» όχι μόνο συμφωνούσε, αλλά ήταν και απεργοσπάστες, όταν όλοι εμείς οι άλλοι βγήκαμε στους δρόμους για να την υπερασπιστούμε.

Κλασική περίπτωση κυβερνητικού συνδικαλισμού!!

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με το ενδεχόμενο αρκετοί συνάδελφοι (έκτακτοι και συμβασιούχοι) να μείνουν εκτός εργασίας.  Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από: τη μείωση μαθητών κατά 1300, την περισυλλογή του Υπουργείου Παιδείας, και τη μείωση των ενδιάμεσων μη αποδοχών λόγω του 63ου.

Το Υπουργείο Παιδείας πήρε άμεσα μέτρα (επέκταση - ολοκλήρωση από φέτος του Υπευθύνου στη Β’ τάξη, κατάργηση ωραρίου Διευθυντών Γυμνασίων, επέκταση εργαστηριοποίησης, αποσπάσεις για τα Αναλυτικά), που περιορίζουν σημαντικά τον αριθμό των συναδέλφων που θα μείνουν αδιόριστοι.  Καλούμε το ΥΠΠ να επεξεργαστεί και άλλα μέτρα έτσι που να εκμηδενιστεί ο αριθμός αυτών που δε θα διοριστούν.

Σημαντική είναι η φετινή χρονιά και για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, αφού προχωρεί η εφαρμογή των νέων Αναλυτικά και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.  Ακόμα αναμένεται να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στη Βουλή το νέο σχέδιο Αξιολόγησης.

Συνάδελφοι
Για μας τα προβλήματα, είτε είναι οικονομικά, είτε εκπαιδευτικά, δεν έχουν χρώμα.
Γι’ αυτό θ’ αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, σ’ αυτούς που θέλουν να καταργήσουν τον κοινωνικό διάλογο και να ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις μέσα σε κομματικά γραφεία, εκμεταλλευόμενοι περιστασιακές πλειοψηφίες στην «κυβερνώσα» βουλή.


Λευκωσία,  8  Σεπτεμβρίου  2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου