Τελευταίες ειδήσεις

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Δικαίωση Προοδευτικής - Εκτεθειμένη η ΟΕΛΜΕΚ και ο ΔΗΣΥ


Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών καταγγέλλει την ετσιθελική και αλαζονική ενέργεια της ηγεσίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, να προχωρήσει μονομερώς στη διαδικασία εγγραφής φοιτητών με διεθνή πιστοποιητικά ( GCE κ.ά.)

Ταυτόχρονα όμως στηλιτεύει και τη στάση της ΟΕΛΜΕΚ και του ΔΗΣΥ, οι οποίοι μεθόδευσαν την πορεία ναυαγίου της ψήφισης κανονισμών από την Βουλή, που θα έθεταν τέρμα στις επιβουλές οποιουδήποτε να πράττει κατά το δοκούν, όσον αφορά την εισδοχή φοιτητών με άλλα κριτήρια, πέραν των Παγκύπριων εξετάσεων.

Δυστυχώς η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ αρνείτο πεισματικά να αποδεχτεί και να συζητήσει κανονισμούς και για ένα χρόνο παρέμεινε στην απραξία χωρίς να πάρει κανένα μέτρο. Απέρριψε ακόμα και σειρά μέτρων που πρότεινε η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ. Όταν τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο, η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, σε κατάσταση πανικού, θα κρατήσει όμηρους τους γονείς και τους μαθητές με την αποχή από τις Παγκύπριες. Αλλά και τότε ακόμα δεν απαιτούσε την ψήφιση κανονισμών, με μηδενικό συντελεστή εισαγωγής με διεθνή πιστοποιητικά, όπως η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ εισηγοείτο.

Ο ΔΗΣΥ, θιασώτης της εισαγωγής με GCE, μόλις το Υπουργικό Συμβούλιο κατάθεσε τους κανονισμούς για ψήφιση, οι οποίοι δεν προέβλεπαν εισαγωγή φοιτητών με GCE, από φέτος, αλλά του χρόνου και αφού γίνει και ολοκληρωθεί διάλογος, θα αρνηθεί να τους συζητήσει, επικαλούμενος τα μέτρα της ΟΕΛΜΕΚ για τις Παγκύπριες. Με αυτό το πρόσχημα, έδωσε το πράσινο φως στη ηγεσία του Πανεπιστημίου για να πάρουν φοιτητές με ποσοστό έστω 3%, με διεθνή πιστοποιητικά.

Και το παράδοξο! Η ΟΕΛΜΕΚ θα χαιρετίσει τη στάση αυτή του ΔΗΣΥ, το θεώρησε μάλιστα και νίκη δική της, ενώ ήταν ολοφάνερο ότι προσχεδιάστηκε έτσι που να ανοίξει τις πόρτες του πανεπιστημίου στα GCE (πάγια θέση του ΔΗΣΥ). Η πορεία των πραγμάτων επιβεβαίωσε τη θέση αυτή, ενώ αφήνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη την ΟΕΛΜΕΚ, πέραν από την απουσία θέσεων, διάθεση για αγώνα και σωστό προγραμματισμό, προέβη και σε κακούς χειρισμούς.

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ προειδοποιούσε ότι τόσο η στάση της ΟΕΛΜΕΚ που αποπροσανατόλισε την κοινή γνώμη, αποψιλώθηκε από συμμάχους και ουδέποτε ασχολήθηκε με την ουσία, που είναι η ψήφιση κανονισμών, κρατώντας ομήρους τους μαθητές, όσο και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες του ΔΗΣΥ, θα οδηγούσαν στη σημερινή κατάσταση που εξηπηρετεί μόνο τους στόχους του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η μόνη λύση είναι, και εδώ θα πρέπει να στρέψουμε όλοι την προσοχή μας, η άμεση ψήφιση κανονισμών, με μηδενικό συντελεστή εισαγωγής φοιτητών με άλλα κριτήρια. Αυτή ήταν και η αρχική θέση της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ, που δυστυχώς η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ δεν υιοθέτησε.

Λευκωσία, 25/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου