Τελευταίες ειδήσεις

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Συνάντηση Γραφείου Παιδείας ΑΚΕΛ - ΟΕΛΜΕΚ

ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος 21/7/2010 3:11:01 μμ
________________________________________
Η επιτάχυνση των διαδικασιών της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, η συνέχιση της υπηρεσίας των εκτάκτων εκπαιδευτικών και η αναπομπή του νόμου που ψήφισε η Βουλή για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών στη Μέση Εκπαίδευση ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν αντιπροσωπεία του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ με την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ.

Μετά τη συνάντηση, που χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές εποικοδομητική, ο Υπεύθυνος Γραφείου Παιδείας της ΚΕ ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα εργαστεί σκληρά ώστε ουδείς εκπαιδευτικός που εργαζόταν πέρσι να μην μείνει χωρίς δουλειά φέτος

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας, την οποία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα το ΑΚΕΛ με στόχο την ανταλλαγή απόψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εκπαιδευτικούς για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η νέα σχολική χρονιά να αρχίσει χωρίς κανένα πρόβλημα και με τους καλύτερους οιωνούς και την προσπάθεια να υπάρξουν κοινές απόψεις για τα νέα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, ώστε, όπως είπε, «να μπορέσουμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στον ένα εκ των εθνικών στόχων του λαού και της κοινωνία την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

Πρόσθεσε ότι το δημόσιο σχολείο παρά τις αδυναμίες του είναι πολύ καλό, προσφέρει πάρα πολλά στους μαθητές και η σωστή και έγκαιρη στελέχωση του μπορεί να στείλει αυτό το μήνυμα σε όλη την κοινωνία.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε πως φαίνεται ότι εντός του καλοκαιριού η επιτροπή αναλυτικών προγραμμάτων θα παραδώσει τα τελικά αναλυτικά προγράμματα και την εισήγηση για τα νέα ωρολόγια προγράμματα στο Υπουργείο Παιδείας. Το Υπουργείο Παιδείας ως δομή θα πρέπει να αναλάβει τη διεκπεραίωση βασικών στόχων για τη νέα χρονιά, όπως η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση επί των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, η αξιολόγηση του υφιστάμενου εκπαιδευτικού υλικού και ο εμπλουτισμός του όπου κριθεί απαραίτητο και η πειραματική εφαρμογή και αξιολόγηση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων και να προβεί στην όλη προετοιμασία για την εφαρμογή από 1η Σεπτεμβρίου 2011 των νέων ωρολογίων προγραμμάτων.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε πως διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων με την ΟΕΛΜΕΚ όπως και με την ΠΟΕΔ ότι όλοι πρέπει να εργαστούμε σαν μελίσσι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με τους καλύτερους οιωνούς και την τάχιστη προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Χαιρέτισε επίσης την ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει το νόμο για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στη Μέση Εκπαίδευση, προσθέτοντας ότι «νιώθουμε πως είναι μια πράξη ηθικής δικαίωσης της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων του τόπου και της πλειοψηφίας του τόπου».

Πρόσθεσε ότι «θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αναπομπή θα λειτουργήσει κατά τρόπον ώστε να γίνουν από όλους μας σοφότερες σκέψεις, να διεξαχθεί σε βάθος προβληματισμός» και ανέφερε ότι ο νόμος ψηφίστηκε χωρίς αναλογιστική μελέτη από το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιπτώσεις στην οικονομία και κυρίως χωρίς να προσμετρηθούν οι επιπτώσεις οι κοινωνικές επιπτώσεις του μέτρου αυτού.

Αναφέροντας ότι οι απόψεις της ΟΕΛΜΕΚ και οι όποιες αντίθετες απόψεις είναι σεβαστές, είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει την έντονη άποψη ότι κοινωνίες, οι οποίες φορτώνουν υπαρκτά προβλήματα, παραλείψεις και αδυναμίες στις νεότερες γενιές, δεν έχουν ευοίωνο μέλλον.

Ο ΓΓ της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας ανέφερε ότι είμαστε οι πρώτοι που εναγωνίως αναμένουμε την υλοποίηση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με το Υπουργείο Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να χάσουν τη δουλειά τους κάποιοι έκτακτοι καθηγητές, παρατήρησε ότι ένας μη διορισμός συναδέλφου σημαίνει θυματοποίηση της οικογένειας του, προσθέτοντας ότι τη Δευτέρα η ΟΕΛΜΕΚ θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και θα συζητήσει το συγκεκριμένο και άλλα αιτήματα της οργάνωσης για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Για την αναπομπή του νόμου για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι η θέση της οργάνωσης παραμένει υπέρ της προαιρετικής αφυπηρέτησης και αναμένουμε ότι και αυτή τη φορά τα κόμματα που υποστήριξαν το αίτημα της οργάνωσης θα το υποστηρίξουν όταν θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο ΓΓ της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι κατά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τον υπεύθυνο τμήματος Β΄ Γυμνασίου, εργαστηριοποίηση μαθημάτων, επέκταση του προγράμματος αλλόγλωσσων μαθητών, επέκταση του θεσμού των ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας και άλλα αιτήματα και θέματα που αφορούν τη νομοθεσία του εκπαιδευτικού συστήματος, εκφράζοντας ικανοποίηση για τα αποτελέσματα που αναμένεται να υπάρξουν σε σχέση με τα αιτήματα που τέθηκαν από την ΟΕΛΜΕΚ.

Στην αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συμμετείχε και η βουλευτής του κόμματος και μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Στέλλα Μισιαούλη.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου