Τελευταίες ειδήσεις

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΔΟΝ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΟΡΙΟΥ ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ εκφράζει την κάθετη διαφωνία του, με τις προσπάθειες επαναφοράς από την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ της εισήγησης του καταστροφικού μέτρου της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης στην εκπαίδευση. Αυτή η προσπάθεια παραγνωρίζει τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των καθηγητών, έτσι όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα στις 2 Φεβρουαρίου 2006.
Η συντηρητική, νεοφιλελεύθερη προσέγγιση της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ, για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, θα οδηγήσει τη νέα γενιά, αλλά και το σύνολο της εκπαίδευσης, σε αρνητικές επιπτώσεις και θα δημιουργήσει μια σειρά από κοινωνικά προβλήματα.

Ως ΕΔΟΝ επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά, σταθεροί στις πάγιες μας θέσεις, ότι αυτό το αντινεανικό – αντεργατικό μέτρο θα έχει αρνητικές συνέπειες αφού:
• Θα οδηγηθούμε στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης.
• Θα πλήξει την αποδοτικότητα της δημόσιας εκπαίδευσης λόγω της γήρανσης του εργατικού δυναμικού η οποία θα παρουσιαστεί. Αυτό θα πλήξει βέβαια και την έλλειψη ανανέωσης και θα διευρύνει το ηλικιακό χάσμα ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
• Θα διατηρηθούν κάποιοι υψηλόβαθμοι στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας της εκπαίδευσης, εξυπηρετώντας έτσι τα ιδιοτελή συμφέροντα των λίγων προνομιούχων εκπαιδευτικών.
• Το χειρότερο δε αρνητικό συνεπακόλουθο μιας γενικευμένης εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου αφορά την ενίσχυση της πίεσης προς τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αφού το ίδιο εγχείρημα θα επιδιωχθεί και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η αυξημένη ανεργία θα σημαίνει με μαθηματική ακρίβεια αυξημένη δυνατότητα στην εργοδοσία για παραπέρα πίεση στα δικαιώματα και τα ωφελήματα των εργαζομένων και γενικότερα για παραπέρα απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
• Η νέα γενιά ως κοινωνική ομάδα είναι φυσικά πιο ευάλωτη με μεγαλύτερες ανάγκες, αφού βρίσκεται στα πρώτα στάδια δημιουργίας οικογένειας, απόκτησης στέγης κλπ.

Παρατηρούμε μετά λύπης μας, ότι η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, αλλά και άλλοι κύκλοι οι οποίοι φέρονται να ταυτίζονται με αυτές τις προτάσεις, δεν αναφέρονται σε καμία από τις κοινωνικές παρενέργειες οι οποίες θα υπάρξουν. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι δεν τους ενδιαφέρει η κοινωνική προέκταση του ζητήματος. Παραμένουν σταθεροί στα στενά πλαίσια των οικονομίστικων και αριθμοκεντρικών προσεγγίσεων. Δεν σέβονται τις δημοκρατικές αποφάσεις, που εκφράστηκαν με δημοψηφίσματα και με άλλους τρόπους, και ιδιαίτερα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι οι νέοι και οι νέες μας θα είναι το μεγάλο θύμα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης.

Αναγνωρίζουμε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν προβλήματα στους εκπαιδευτικούς σε σχέση με τις συντάξεις και σε σχέση με το χρόνο που εισέρχονται στη δημόσια εκπαίδευση. Αυτά όμως τα ευαίσθητα ζητήματα δεν επιλύονται με μονομερείς αποφάσεις, αλλά με σοβαρό διάλογο όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα επιδιώξουν να βρουν τις λύσεις οι οποίες δεν θα φορτώνουν με απόλυτο τρόπο το κόστος στη νέα γενιά του τόπου.

Η ΕΔΟΝ παραμένει σταθερή στις διαχρονικές και πάγιες της θέσεις, υποστήριζε και υποστηρίζει σθεναρά τη νέα γενιά, αλλά και τον εκπαιδευτικό κόσμο για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του. Καλούμε το σύνολο του νεολαιίστικου κινήματος και ευρύτερα τους εργαζόμενους σε εγρήγορση και ετοιμότητα για αγώνες, για να περιφρουρήσουμε τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα μας.

Κ.Σ. ΕΔΟΝ
29/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου