Τελευταίες ειδήσεις

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΑΛΛΑΓΗ - ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ και ΓΡΙΒΑΣ



Μετά από δύο αναβολές που ζήτησαν από κοινού ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ και ΑΛΛΑΓΗ συζητήθηκε επιτέλους και λήφθηκε απόφαση για το θέμα που αφορά στις μαθητικές επισκέψεις στο κρησφύγετο του Γρίβα. Η ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ και η ΑΛΛΑΓΗ κατέθεσαν τελικά δύο «ξεχωριστές» προτάσεις που, όμως, όπως φαίνεται πιο κάτω είναι σχεδόν ίδιες:

Η πρόταση της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, μεταξύ άλλων, γράφει:

«Αναφορικά με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας ημερ. 5 Οκτωβρίου 2015 για επισκέψεις σε μνημειακούς και μουσειακούς χώρους στο πλαίσιο του υπό έμφαση στόχου της χρονιάς «Διαχρονικά διδάγματα από τους αγώνες των Κυπρίων για Ελευθερία», […] έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Θεωρούμε ότι δεν ήταν ορθή η ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να επισυναφθεί μόνο η πρόταση του ΣΙΜΑΕ για επισκέψεις σε μνημεία σχετικά με τον Αγώνα του 1955-59 στην εγκύκλιο του Υπουργείου για το στόχο της φετινής σχολικής χρονιάς «Διαχρονικά διδάγματα από τους αγώνες των Κυπρίων για Ελευθερία» και ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στον προτεινόμενο κατάλογο μνημεία που συνδέονται με άλλους αγώνες του λαού μας για την κατάκτηση της ελευθερίας. Ως εκπαιδευτικοί και ως πολίτες που αναγνωρίζουμε την τεράστια σημασία του Αγώνα του 1955-59 για την ιστορία του τόπου μας, σεβόμαστε και τιμούμε τη μνήμη των αγωνιστών της ΕΟΚΑ που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον αγγλικό ζυγό, καθώς και τη μνήμη όλων όσοι θυσιάστηκαν διαχρονικά στο βωμό της ελευθερίας, εθνικής και πολιτικής.
Θεωρούμε λανθασμένο να προτείνεται από το Υπουργείο Παιδείας η επίσκεψη σε χώρους που μπορεί να αναζωπυρώσουν πάθη του παρελθόντος και να προκαλέσουν επικίνδυνες εντάσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και ανάμεσα στους μαθητές, γιατί αφορούν αμφιλεγόμενες ιστορικές προσωπικότητες που έχουν τεκμηριωμένα συνδεθεί στη συνείδηση του κυπριακού λαού με την καταστροφή της Κύπρου».

Η πρόταση της ΑΛΛΑΓΗΣ αναφέρει (παρατίθεται ολόκληρη):

«Αναφορικά με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας ημερ. 5 Οκτωβρίου 2015 για επισκέψεις σε μνημειακούς και μουσειακούς χώρους στο πλαίσιο του υπό έμφαση στόχου της χρονιάς «Διαχρονικά διδάγματα από τους αγώνες των Κυπρίων για Ελευθερία», έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Θεωρούμε ότι δεν ήταν ορθή η ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να επισυναφθεί μόνο η πρόταση του ΣΙΜΑΕ για επισκέψεις σε μνημεία σχετικά με τον Αγώνα του 1955-59 στην εγκύκλιο του Υπουργείου για το στόχο της φετινής σχολικής χρονιάς «Διαχρονικά διδάγματα από τους αγώνες των Κυπρίων για Ελευθερία» και ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στον προτεινόμενο κατάλογο μνημεία που συνδέονται με άλλους αγώνες του λαού μας για την κατάκτηση της ελευθερίας. Ως εκπαιδευτικοί και ως πολίτες που αναγνωρίζουμε την τεράστια σημασία του Αγώνα του 1955-59 για την ιστορία του τόπου μας, σεβόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές και τη μνήμη των ηρώων της ΕΟΚΑ που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον αγγλικό ζυγό, καθώς και τη μνήμη όλων όσοι θυσιάστηκαν διαχρονικά στο βωμό της ελευθερίας, εθνικής και πολιτικής.
Θεωρούμε ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να προτείνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού η επίσκεψη σε χώρους που μπορεί να αναζωπυρώσουν πάθη του παρελθόντος και να προκαλέσουν επικίνδυνες εντάσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και ανάμεσα στους μαθητές. Ως γενική αρχή, θεωρούμε σωστό να αποφεύγονται οι επισκέψεις σε χώρους που ευνοούν ένα νέο επικίνδυνο για τον τόπο μας εθνικό διχασμό.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να συμπεριλάβει με νέα εγκύκλιο του και χώρους που καταδεικνύουν τους διαχρονικούς αγώνες των Κυπρίων για την ελευθερία (π.χ. το Μνημείο των Εθνομαρτύρων του 1821 στον περίβολο του Ιερού Ναού Φανερωμένης Λευκωσίας, την Κρύπτη των Φιλικών στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, το μνημείο των πεσόντων Κυπρίων εθελοντών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο χώρο της ΠΑΣΥΔΥ και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας)».

Τα συμπεράσματα δικά σας! Πάντως, για την Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών:
  1. Τελικά αποκαλύφτηκε για ποιον λόγο η ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ και η ΑΛΛΑΓΗ ζητούσαν επίμονα αναβολή της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος από τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015.
  2. Τελικά αποκαλύφτηκε ότι για την ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ο Γρίβας είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα μαζί με κάποιους «άλλους». Αλήθεια ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι, ποιες είναι αυτές οι αμφιλεγόμενες προσωπικότητες και ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι χώροι τους οποίους δεν  πρέπει να επισκέπτονται οι μαθητές/τριες για να μην «αναζωπυρωθούν πάθη του παρελθόντος και να προκαλέσουν επικίνδυνες εντάσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και ανάμεσα στους μαθητές»; Μήπως ο Μακάριος; Μήπως ο Δώρος Λοΐζου; Μήπως το Προεδρικό Μέγαρο;
  3. Σήμερα μάθαμε, επίσης, ότι για τη ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ το Εθνικό Μέτωπο, η ΕΟΚΑ Β΄ και το Πραξικόπημα είναι «εθνικός διχασμός» και ότι πρέπει «να αποφεύγονται οι επισκέψεις σε μνημεία που ευνοούν την ανάπτυξη ή την εκδήλωση φανατικών ιδεών, υποθάλποντας ένα νέο επικίνδυνο για τον τόπο εθνικό διχασμό».

Για την ιστορία η ΑΛΛΑΓΗ υποστήριξε την πρότασή της (παραφυάδα της πρότασης της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ) και στην ψηφοφορία πήρε τρεις ψήφους, η ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ στήριξε τη δική της πρόταση και πήρε μια ψήφο και η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ με τη ΔΗΚΙ ψήφισαν την πρόταση της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ, όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε από τις 23 Νοεμβρίου 2015 και πήρε τρεις ψήφους. Έτσι με τη νικώσα ψήφο του Προέδρου και την έμμεση προσχεδιασμένη συνέργεια της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ υιοθετήθηκε η πρόταση της ΑΛΛΑΓΗΣ.    
Είναι πραγματικά απορίας άξιον, αν τα ιστορικά στελέχη της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ αισθάνονται σήμερα περήφανοι με όλα αυτά που συμβαίνουν στην ΟΕΛΜΕΚ. Και ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι άνθρωποι που ασχολήθηκαν συγγραφικά με τον Αντιχουντικό Αγώνα στην Κύπρο της Επιτροπής Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, αποδέχονται όλα αυτά για τη δράση του Γεώργιου Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β΄. Είναι αλήθεια όλα αυτά εθνικός διχασμός και ο Γρίβας αμφιλεγόμενη προσωπικότητα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου