Τελευταίες ειδήσεις

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Ο διορισμός «εμπειρογνώμονα» και οι όροι εντολής του Υπουργού Παιδείας προμηνύουν νέες περικοπές στην Παιδεία



Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, όπως έχει ήδη δηλώσει σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, εκφράζει την αντίθεσή της με την απόφαση της Κυβέρνησης να αναθέσει στον οίκο Ernst & Young την εκπόνηση μελέτης για τον δήθεν «εξορθολογισμό» της αξιοποίησης του εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και με τους απαράδεκτους όρους εντολής, που δόθηκαν στον συγκεκριμένο οίκο από τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.  
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού είναι προφανές ότι ξεκίνησε μια μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης των εκπαιδευτικών στα μάτια της κοινωνίας, που είναι συνυφασμένη με νέο κύμα περικοπών, το οποίο θα πλήξει πρωτίστως τους/τις μαθητές/-τριες του δημόσιου σχολείου και ασφαλώς τους εκπαιδευτικούς. Μέσα στο πλαίσιο των πιο πάνω επιδιώξεων του Υπουργείου Παιδείας εντάσσεται και η επιλογή ενός λογιστικού-οικονομικού οίκου για την ετοιμασία της μελέτης, ο οποίος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εκπαίδευση και τη λειτουργία των σχολείων. Η επιλογή του συγκεκριμένου οίκου, που χαρακτηρίζεται μάλιστα παραπλανητικά από το ΥΠΠ ως «εμπειρογνώμονας», προδιαγράφει την λογιστική αποτύπωση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και, εν πολλοίς, το αποτέλεσμά της, που αναμένεται να είναι προτάσεις αντιεκπαιδευτικές και απόλυτα ευθυγραμμισμένες με όσα απαιτεί εδώ και καιρό η Παγκόσμια Τράπεζα.    
Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται να ανεχτεί τις πιο πάνω μεθοδεύσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, οι οποίες θα οδηγήσουν σε εκπτώσεις του πολυποίκιλου εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται στο δημόσιο σχολείο επ’ ωφελεία των μαθητών/τριών και σε θυματοποίηση εκπαιδευτικών, με απώλεια θέσεων εργασίας.
Θεωρούμε ότι η χθεσινή απόφαση των Κινήσεων ΑΛΛΑΓΗ και ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ να δώσουν γραπτώς τις θέσεις της Οργάνωσης στον οίκο Ernst & Young για καθεμιά από τις 38 κατηγορίες εκπαιδευτικού έργου που υποδείχθηκαν από τον συγκεκριμένο οίκο, είναι λανθασμένη και θα οδηγήσει την ΟΕΛΜΕΚ σε περιπέτειες. Για το συγκεκριμένο θέμα, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών υποστήριξε ότι η ΟΕΛΜΕΚ θα έπρεπε:
  1. Να διακόψει κάθε επαφή με τον οίκο που ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης.          
  2. Να συνεννοηθεί με τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις (ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ) για χάραξη κοινής -κατά το δυνατόν- πολιτικής.
  3. Να προγραμματιστούν επαφές με την ηγεσία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων.
Δυστυχώς, η πιο πάνω πρόταση της Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών απορρίφθηκε. Καλούμε εκ νέου την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ να αναθεωρήσει την απόφασή της, με στόχο να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα ισχυρό διεκδικητικό μέτωπο απέναντι σε τέτοιες μεθοδευμένες ενέργειες που υποσκάπτουν το δημόσιο σχολείο, αλλά και τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών – μελών της Οργάνωσής μας.  

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Επίσκεψη σε Τουρκοκυπριακή Τεχνική Σχολή και στον Απόστολο Ανδρέα Τετάρτη, 28/12/2016

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών της Τεχνικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την KTÖEOS (Τουρκοκυπριακή Οργάνωση Καθηγητών) διοργανώνει επίσκεψη σε τουρκοκυπριακή τεχνική σχολή. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας και κοινών εκδηλώσεων μεταξύ των δυο εκπαιδευτικών οργανώσεων καθώς και στην προσπάθεια ανταλλαγής εμπειριών σε θέματα Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Μετά το πέρας της επίσκεψης στην τεχνική σχολή, τα μέλη και οι φίλοι της Προοδευτικής που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη μονή του Αποστόλου Ανδρέα και άλλα μέρη στην περιοχή Καρπασίας. 
·        Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016.
·        Τιμή εισιτηρίου για το λεωφορείο: €15 το άτομο.
·        Θέσεις διαθέσιμες με σειρά προτεραιότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 99520531, 99533912, 99672536 και 99347067.