Τελευταίες ειδήσεις

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Η ΟΕΛΜΕΚ να αντλήσει δύναμη από τη βάση των εκπαιδευτικών και να αποταθεί ανοικτά στην κοινωνία.


Ζούμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο μιας συστημικής κρίσης που γίνεται η αφορμή για την μεγαλύτερη επίθεση κατά των μισθωτών αυτού του τόπου. Διάφοροι κύκλοι συμφερόντων σε ολόκληρη την Ευρώπη προσπαθούν να προωθήσουν πρακτικές που βολεύουν συμφέροντα συγκεκριμένων τάξεων που διαχειρίζονται το κεφάλαιο, προσπαθώντας μάλιστα να πείσουν τους λαούς ότι είναι για το καλό τους. Ήρθε και η σειρά της Κύπρου να προσπαθήσουν να πλασάρουν τις αποτυχημένες συνταγές που σπρώχνουν την κοινωνία στην εξαθλίωση, δήθεν για να μας σώσουν. Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες οι μορφωμένοι άνθρωποι αυτού του τόπου και ειδικά οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πρέπει να βγουν μπροστά και να διαφωτίσουν την κοινωνία με αναλύσεις και απόψεις τεκμηριωμένες και ασφαλώς διαφορετικές από αυτές που επιβάλλονται στα, ως επί το πλείστον ελεγχόμενα από τα μεγάλα συμφέροντα, Μέσα Ενημέρωσης. 

Δυστυχώς σε αυτή την κρίσιμη φάση η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ είναι αποξενωμένη από την βάση των καθηγητών. Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο αφού στο πρόσφατο παρελθόν η ηγεσία πέταξε στα σκουπίδια απόφαση δημοψηφίσματος των καθηγητών για μη αποδοχή αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης, επικαλούμενη «νομικίστικη» ερμηνεία του καταστατικού της οργάνωσης. Από τότε άρχισε και επιδεινώνεται η αμφισβήτηση από τη βάση. Πολλοί συνάδερφοι κατηγορούν την ηγεσία ότι ενδιαφέρεται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα και τις προαγωγές τους, άλλοι λένε ότι η ηγεσία αποφασίζει μόνη της κατά το δοκούν χωρίς να ακούει τη βάση και δεν πρόκειται να ακολουθήσουν, ενώ η ηγεσία κατηγορεί τους συναδέλφους ότι δεν ενδιαφέρονται να στηρίξουν την οργάνωση (με αφορμή π.χ. την πενιχρή προσέλευση στις πρόσφατες Επαρχιακές Συνελεύσεις).

Είναι αλήθεια ότι το μοντέλο διοίκησης της ΟΕΛΜΕΚ είναι πολύ συγκεντρωτικό (όλες οι ευθύνες των διαβουλεύσεων , των επαφών, των αποφάσεων, της ενημέρωσης, της επαφής με τη βάση, με τα ΜΜΕ, με την κοινωνία τις επιφορτίζεται η Κεντρική Γραμματεία), με αποτέλεσμα τις μέρες μας που οι εξελίξεις τρέχουν και οι ευθύνες πολλαπλασιάζονται να μην είναι κατορθωτό να αντεπεξέλθει η ηγεσία στο βαθμό που θα επιθυμούσαν όλοι οι συνάδελφοι και όχι μόνο. Διότι η παρέμβαση των δασκάλων και καθηγητών στα τεκταινόμενα  είναι για μένα πολύ κρίσιμης σημασίας για ολόκληρη την κοινωνία, όχι μόνο για την υπεράσπιση των δικών τους συμφερόντων, αλλά για την υπεράσπιση των συμφερόντων της συντριπτικής πλειοψηφίας του Κυπριακού λαού και σε τελική ανάλυση ολόκληρου του επικοδομήματος της Κυπριακής κοινωνίας.

Γι’ αυτό η εισήγηση μου είναι πολύ συγκεκριμένη. Η ΟΕΛΜΕΚ πρέπει να αντλήσει στήριξη αλλά και δύναμη πυρός από τη βάση των καθηγητών. Η ηγεσία πρέπει να καλέσει τους Καθηγητικούς Συλλόγους να συζητήσουν και να τεκμηριώσουν σε ψήφισμα θέσεις για το πώς μπορούμε και πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση, χωρίς να πληγεί η ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και ο κοινωνικός ιστός καθώς και προτάσεις αντίστασης έναντι της αντίθετης κατεύθυνσης. Τα ψηφίσματα πρέπει να προωθηθούν στην ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ για να τα συμπεριλάβει στη διαμόρφωση των  δικών της αποφάσεων και θέσεων, αλλά και προς ΟΛΑ τα μέσα ενημέρωσης. Έτσι πιστεύω θα αρχίσει η μαζική παρέμβαση μιας άλλης άποψης στην καθημερινή ενημέρωση, που θα δώσει άλλη δυναμική και άλλη ίσως κατεύθυνση στη λήψη των αποφάσεων. Διότι, να είστε σίγουροι, ότι οι όποιες αποφάσεις μέτρων δεν θα είναι μόνο αυτής της συγκεκριμένης στιγμής και τελειώσαμε  (δεν είναι αυτό που έδειξε η Ευρωπαϊκή εμπειρία).

Η πρόταση μου ήταν αυθόρμητη και διαβιβάστηκε προφορικά στον πρόεδρο και μέλη της Γραμματείας  του Κ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ μετά τη λήξη της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης στη Λευκωσία. Την καταθέτω και δημόσια με την ελπίδα να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψην.

Κυριάκος Ματθαίου
Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών Λάρνακας
Ταμίας ΟΕΛΜΕΚ Λάρνακας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου