Τελευταίες ειδήσεις

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Κύριε Αναστασιάδη, μην εκτελείτε και την παιδεία


Κύριε Αναστασιάδη, μην εκτελείτε και την παιδεία
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*
Η Τρόικα ψάχνει τον εκτελεστή της Παιδείας. Της ελληνικής παιδείας στον τόπο μας. Και τον βρήκε στο πρόσωπο του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος εσχάτως απαιτεί αποκοπή 20 εκατομμυρίων από την εκπαίδευση. Όταν πριν 10 περίπου μήνες επισκεφτήκαμε τον κ. Αναστασιάδη (μαζί και τον κ. Αβέρωφ), για να ζητήσουμε, οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις, την στήριξή τους, μας μίλησαν για κατάργηση της ΑΤΑ, για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, για μειώσεις κλιμάκων και άλλες περικοπές, τις οποίες αργότερα μας εισηγήθηκε και η Τρόικα. Σύμπτωση; Ίσως.
Πριν λίγες μέρες επισκεφτήκαμε ξανά τον κ. Αναστασιάδη (τώρα χωρίς τον κ. Αβέρωφ). Αυτό δεν είναι σύμπτωση. Και πάλι απογοήτευση. Εμείς ζητήσαμε στήριξη, καταθέτοντας και το παράπονό μας ότι ως εκπαιδευτικοί αλλά και ως εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιο τομέα έχουμε ήδη συνεισφέρει και καλούμαστε και πάλι να συνεισφέρουμε πολύ περισσότερα από όλους και ιδιαίτερα από τον πλούτο, τους έχοντες και κατέχοντες. Ο κ. Αναστασιάδης τι μας είπε; Να αυξηθεί το ωράριο σας. Να αυξηθούν οι μαθητές κατά τάξη. Εμφάνταστες ιδέες!! Τις κατέθεσε και στο Προεδρικό – για να τις ακούσει καλά και η Τρόικα. Και ζητά 20 εκατομμύρια αποκοπές. Δηλαδή, αύξηση ωραρίου εκπαιδευτικών, αύξηση μαθητών κατά τάξη, ακύρωση όλων των ωρών για στήριξη της ομαλής λειτουργίας του σχολείου (εκδηλώσεις / υπευθυνότητες τμημάτων / προγράμματα / θεατρικές παραστάσεις / σχολικά προγράμματα κ.α.). Δηλαδή, έξω η ζωή από το σχολείο. Εκτός των άλλων, εκατοντάδες συνάδελφοι έκτακτοι και συμβασιούχοι θα καταδικαστούν σε αδιοριστία. Ψιλά γράμματα!!
Διάβασα και τις θέσεις του υποψηφίου Προέδρου κ. Αναστασιάδη για την παιδεία. Τίποτε απολύτως απ’ αυτά που εισηγείται δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν υλοποιηθούν οι προτάσεις του οι οικονομικές που αφορούν την παιδεία. Η παιδεία και η υγεία αποτελούν την ίδια τη ζωή, την ύπαρξή μας, την επιβίωσή μας. Μέχρι και ο κ. Πισσαρίδης κάλεσε την Τρόικα ν’ αφήσει την υγεία και την παιδεία εκτός των μέτρων. Εσείς την καλείται να πράξει το αντίθετο. Και μάλιστα με τον πιο σκληρό τρόπο. Έτσι όπως μόνο η Τρόικα ξέρει. Εσείς όμως δεν ξέρετε ότι βρίσκεται, για πρώτη φορά στον τόπο μας, σε εξέλιξη, μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και με την πρότασή σας κινδυνεύει άμεσα ν’ ανασταλεί; Μήπως δε σας νοιάζει; Μήπως θέλετε να την ακυρώσετε; Σ’ αυτή έχουν καταθέσει τα όνειρά τους τα παιδιά μας, οι γενιές που έρχονται, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, ολόκληρη η κοινωνία. Δεν είδαμε αλήθεια τόση ευαισθησία όταν ήλθαν μπροστά σας νομοσχέδια για τον πλούτο, την πολυτέλεια, τη μεγάλη ιδιοκτησία, τις εταιρείες. Δεν τα ψηφίσατε! Ούτε εσείς ούτε οι συνοδοιπόροι σας του ΔΗ.ΚΟ. Ποιους εκπροσωπείτε τελικά;
Αυτός ο λαός κ. Αναστασιάδη στηρίχτηκε – διαχρονικά – στις αξίες του, στον πολιτισμό του, στην Ιστορία του. Αξίες που καλλιεργούνται στα σχολεία μας, στην εκπαίδευση μας και που συνθέτουν τις δομές της παιδείας του τόπου μας. Αυτές οι αξίες διαπλάθουν προσωπικότητες. Προσωπικότητες με κριτική σκέψη που να μπορούν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο τους και να παρεμβαίνουν στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Η πρότασή σας κ. Αναστασιάδη ακυρώνει κάθε προσπάθεια για ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, όπως όλοι το οραματιστήκαμε και αγωνιζόμαστε να το πραγματοποιήσουμε. Θα’ ναι μάταιο μετά από χρόνια να επικαλεστείτε άλλο ένα mea culpa.
*Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου