Λευκωσία: Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η αναπομπή των δύο νόμων περί συντάξεων και περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, που είχε ψηφίσει κατά πλειοψηφία την 1η Ιουλίου 2010 η Βουλή και που ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ως αντισυνταγματικούς.
Υπέρ της αποδοχής της αναπομπής και για τους δυο νόμους τάχθηκαν, μετά από συζήτηση που κράτησε πέραν της μιάς ώρας, 18 βουλευτές από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΥΡΩΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, ενώ εναντίον ψήφισαν 25 βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ. Δεν υπήρξαν αποχές.
Οι δύο προτάσεις νόμου, που υπερψηφίστηκαν σε νόμους, προβλέπουν την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης των καθηγητών στο 63ο έτος της ηλικίας τους και παράλληλα τη δυνατότητα για πρόωρη οικειοθελή αφυπηρέτηση με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας των ή σε οποιοδήποτε μεταγενέστερο χρόνο μέχρι την ημερομηνία της υποχρεωτικής αφυπηρέτησής των.
Διαμαρτυρία στη Βουλή
Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή λίγο πριν την έναρξη της σημερινής έκτακτης συνεδρίας της Ολομέλειας του Σώματος, πραγματοποίησαν μέλη του Φορέα Κατά της Επέκτασης του Ορίου Αφυπηρέτησης.
Ακολούθως αντιπροσωπεία του Φορέα εισήλθε στο κτίριο του Κοινοβουλίου και επέδωσε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν.
Στην επιστολή του ο Φορέας εκφράζει την αντίθεση του στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 60ο στο 63ο έτος στον τομέα της εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις, όπως η αύξηση της ανεργίας στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα στους νέους, ο μαρασμός του δημόσιου σχολείου, η απουσία ανανέωσης σε όλες τις βαθμίδες των εκπαιδευτικών και το πάγωμα των προαγωγών για τα επόμενα χρόνια, η απ' αόριστον αναμονή των νέων για είσοδο στην εκπαίδευση και ο μη διορισμός το Σεπτέμβρη των εκτάκτων και επί δοκιμασία εκπαιδευτικών.
Μέσω της επιστολής του, ο Φορέας καλούσε τη Βουλή και τα κόμματα ''έστω και καθυστερημένα'' να απορρίψουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στην εκπαίδευση.
''Θεωρούμε ότι από τη στιγμή που οι άμεσα επηρεαζόμενοι από το μέτρο διαφωνούν, τότε θα έπρεπε οι βουλευτές, οι οποίοι το προωθούν να αντιμετωπίσουν με περισσότερη σοβαρότητα το μαθητικό, φοιτητικό, νεολαιίστικο και εκπαιδευτικό κίνημα».
Ο Φορέας σημειώνει ακόμη πως το όλο θέμα ανοίχτηκε ''ερήμην του οργανωμένου νεολαιίστικου και εκπαιδευτικού κινήματος''.
Την επιστολή υπογράφουν οι ΠΟΦΕΝ, ΠΣΕΜ, ΠΟΕΔ, ΕΔΟΝ, ΝΕΔΗΚ, Νεολαία ΕΔΕΚ, ΝΕ.ΟΙ, Προοδευτική Κ.Φ, ΔΗ.ΠΑ.Κ.Φ Αναγέννηση, ΔΗ.Κ.Φ Αγώνας, Κίνηση Αδιόριστων Καθηγητών, Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, Συνεργασία Καθηγητών, Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων - Νηπιαγωγών, Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Δασκάλων - Νηπιαγωγών και, όπως αναφέρεται, ανεξάρτητοι μαθητές, γονιοί, εκπαιδευτικοί και πολίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου