Τελευταίες ειδήσεις

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Taureapolis II


Δελτίο τύπου
 
Taureapolis II
 
Susan Vargas
3 – 31 Μαρτίου, 2012
 
Εγκαίνια: Σάββατο 3 Μαρτίου στις 8μμ.
 
Η γκαλερί Chiaki Kamikawa Contemporary Art στην Πάφο παρουσιάζει σχέδια με μελάνια της ζωγράφου Σούζαν Βάργκας  με τίτλο «Taureapolis 2».  Τα σχέδια ανήκουν στην ίδια θεματική ενότητα έργων (ζωγραφική, υφασματογραφίες) που παρουσίασε πριν δύο χρόνια στη Λευκωσία και Λάρνακα με τίτλo « Taureapolis » .
Ο θεωρητικός Τέχνης Χριστόδουλος Καλλίνος αναφέρει μεταξύ άλλων για τη δουλειά της Βάργκας:
 «Όλα τα έργα τέχνης, έγραφε ο Theodor Adorno, είναι αινίγματα· και αυτός τους ο αινιγματικός χαρακτήρας έγκειται στο ότι ενώ λένε κάτι, την ίδια στιγμή το αποκρύπτουν. Θα έλεγα ότι η Taureopolis, της Susan Vargas κρύβει περισσότερα από ένα αινίγματα. Εντοπίζονται μυστικοί κώδικες, σύμβολα και αλληγορίες που παραπέμπουν αφ’ ενός σε συγκεκριμένες στιγμές της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας και αφ’ ετέρου στην μεγάλη παράδοση της ιβηρικής τέχνης· από την προ-ιστορική ζωγραφική των σπηλαίων της Altamira μέχρι και τους μεγάλους ισπανούς ζωγράφους του 19ου και του 20ο αιώνα.  
Η ζωγραφική της Vargas ανατρέπει την ορθολογική τάξη και απελευθερώνει στοιχεία της λανθάνουσας ποιητικότητας των αντικειμένων. Η ζωγραφική, έγραφε ο Andre Bretton· πρέπει ν’ αναγγέλει την έλευση ενός νέου κόσμου και η ζωγράφος παραμένει πιστή σ’ αυτήν του την έκκληση. Με όπλο την φαντασία και το όνειρο η καλλιτέχνης απελευθερώνει την ζωγραφική της από τις καταπιεστικές δομές και σχέσεις.  Αιωρούμενα μπουκάλια, μικρές βάρκες που περιφέρονται στο αστικό-εικαστικό σύμπαν, δίκυκλα και μηχανοκίνητα οχήματα που οδηγούνται από ζωόμορφα όντα, αντικείμενα σε αναπάντεχες τοποθεσίες δημιουργούν ένα αφηγηματικό παράδοξο το οποίο επανενεργοποιεί το μυστηριακό στοιχείο και επαναμαγικοποιεί τον καθημερινό βίο.» 
Πέρα  από μια προσωπική μυθολογία, τίτλοι όπως «Η πρώτη μέρα των Αχαιών στην Πάφο», «Ετεοκύπριοι», «Ταύρος και βάρκες της  Μεσογείου» φανερώνουν την επίδραση που είχε στη δουλειά της ζωγράφου η τοπική ιστορία και πολιτισμός. Στη Τέχνη της Σούζαν Βάργκας πραγματοποιείται μια γόνιμη συνάντηση: Η παράδοση της Λατινικής Αμερικής  βρίσκει τους Μεσογειακούς πολιτισμούς. 
 
 
Σύντομο Βιογραφικό
 Η Σούζαν Βάργκας γεννήθηκε στη Μπογκοτά της Κολομβίας το 1963. Το 1982 - 86 σπούδασε Εικαστικές Τέχνες στο Agnes Scott College  της Ατλάντα των ΗΠΑ και στη Φλωρεντία της Ιταλίας.  Το 1987 συνέχισε στο Hocshule fur Angewedete Kunst στη Βιέννη της Αυστρίας.  Το 1988 – 89 σπούδασε Βίντεο και Πειραματικό θέατρο στο Universidad Nacional de Colombia, Bogotá.  Το 1989 – 90 έκανεμεταπτυχιακές  σπουδές στο Cyprus College of Art και έκτοτε ζει στη Κύπρο.  Το 1990 αρχίζει τα δρώμενα «Πράξεις» με τον Ρήνο Στεφανή και το 1991 σχηματίζουν την ομάδα «Κάθοδος».  Σημαντικές θεματικές ενότητες της ζωγραφικής της δουλειάς και της υφασματογραφίας είναι τα Δέντρα και Taureapolis.
Έχει στο ενεργητικό της 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές.
Ζει και εργάζεται στην Τάλα της Πάφου.
Ημερομηνίες έκθεσης:
3 - 31 Μαρτίου 2012
 
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα- Παρασκευή: 10:00-13:00 και 16:00-18:00, Σάββατο: 10:00-13:30
 
Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε με την Chiaki Kamikawa στο 99 31 12 25

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου