Τελευταίες ειδήσεις

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και… τις πταίει;



Δύσκολη προβλέπεται η φετινή χρονιά, όχι μόνο για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, αλλά ακόμα και για τους συμβασιούχους και έκτακτους, αφού αρκετοί απ’ αυτούς - ίσως - να μην επαναδιοριστούν. Επισημαίνουμε τους πιο κάτω λόγους που οδήγησαν στο φαινόμενο αυτό:

1.   Φέτος υλοποιείται η απόφαση για παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο. Την ευθύνη φέρει η πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής που το ψήφισαν (ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ – ΕΥΡΩΚΟ), αλλά και η ΟΕΛΜΕΚ η οποία το ζήτησε από τη Βουλή, παρά την απόρριψη από τον κλάδο. Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ είχε έντονα διαφωνήσει. Η μη εφαρμογή των Νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων που θα οδηγούσε σε διορισμό μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών (κάτι για το οποίο προειδοποιούσαμε στην ανακοίνωση μας 26ης Ιουνίου 2012, όπου η πλειοψηφία της ΟΕΛΜΕΚ -ΑΛΛΑΓΗ, ΔΗΚΙ- απέρριψε την πρόταση του ΥΠΠ για εφαρμογή του νέου ωρολογίου προγράμματος) ήταν ταφόπλακα στον επαναδιορισμό των συναδέλφων. Λέγαμε τότε: «Η μη εφαρμογή των Ωρολογίων Προγραμμάτων, στην πράξη, σημαίνει: Ανακοπή της πορείας υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στέρηση από τα παιδιά των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και των σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας. Μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών (συμβασιούχοι και έκτακτοι) δε θα επαναδιοριστούν.

2.   Την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ η οποία απέρριψε την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για καθολική εφαρμογή, αδιαφορώντας ακόμα και για τις εκπαιδευτικές / παιδαγωγικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Με την άποψη αυτή συμφώνησαν στη Βουλή και τα κόμματα ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ.

3.   Η μείωση των μαθητών και κατά τη φετινή σχολική χρονιά στη Μέση Εκπαίδευση. Ο τρίτος και αντικειμενικός αυτός λόγος δε θα επηρέαζε, αν δεν υφίσταντο οι δυο προηγούμενοι.

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών καταγγέλλει τόσο τη στάση των κομμάτων ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ – ΕΥΡΩΚΟ για τα αντινεανικά μέτρα που ψηφίζουν καταδικάζοντας πολλούς νέους στην αδιοριστία ή και την απώλεια εργασίας, αλλά και την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, που γίνεται συνοδοιπόρος, μακριά από την εκφρασμένη βούληση της βάσης των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, λαμβάνοντας εκείνα τα μέτρα που θα οδηγήσουν στον επαναδιορισμό όσων κινδυνεύουν να μείνουν εκτός εργασίας, κατά τη φετινή χρονιά.

Γραφείο Τύπου
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ Κίνησης Καθηγητών
Λευκωσία, 24 Αυγούστου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου