Τελευταίες ειδήσεις

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ: Η ΟΕΛΜΕΚ στέλλει στην αδιοριστία εκπαιδευτικούς - Τροχοπέδη στη Μεταρρύθμιση


Η ΟΕΛΜΕΚ στέλλει στην αδιοριστία εκπαιδευτικούς -
Τροχοπέδη στη Μεταρρύθμιση

Με τις δέκα (10) ψήφους της ΑΛΛΑΓΗΣ και της ΔΗΚΙ έναντι εννέα (9) της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ, της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ και της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ, η ΟΕΛΜΕΚ απορρίπτει την εφαρμογή των Νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων.

Ακολουθώντας παρελκυστική τακτική για πάρα πολλούς μήνες και καθοδηγούμενες οι Κινήσεις αυτές από τα αντίστοιχα κόμματα στα οποία πρόσκεινται (ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ), αφού ξεγέλασαν τους εκπαιδευτικούς αποσιωπώντας τις προθέσεις τους ακόμα και στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων που μόλις  4 μέρες προηγουμένως πραγματοποιήθηκε (21/6/2012) και μετρώντας τα κουκιά τους, σχηματίζοντας περιστασιακή πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρία του Κ.Δ.Σ. στις 25/6/2012, προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, απορρίπτοντας τα νέα Ωρολόγια Προγράμματα.

Η πρόταση του ΥΠΠ που δόθηκε στην ΟΕΛΜΕΚ από τις 23 του Γενάρη, θα έμπαινε κανονικά σε εφαρμογή από 1η Σεπτεμβρίου, ξεκινώντας από το Γυμνασιακό κύκλο.  Παρόλες τις γραπτές διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι δεν επρόκειτο να αυξηθεί ο διδακτικός χρόνος των εκπαιδευτικών, δεν θα διαταρασσόταν το εργασιακό καθεστώς κανενός, ότι θα επεκτεινόταν η εργαστηριοποίηση που άρχισε τα τελευταία χρόνια, ότι θα ολοκληρωνόταν η υλικοτεχνική υποδομή και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ κώφευσε, αδιαφορώντας ακόμα και για τη βούληση του ίδιου του κλάδου.

Η μη εφαρμογή των Ωρολογίων Προγραμμάτων, στην πράξη, σημαίνει:
·         Ανακοπή της πορείας υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
·         Στέρηση από τα παιδιά των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και των σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας.
·         Μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών (συμβασιούχοι και έκτακτοι) δε θα επαναδιοριστούν.

Δυστυχώς, παρόλες τις προσπάθειες της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ, αλλά και άλλων κινήσεων, επικράτησαν οι μικροπαραταξιακές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.  Η ίδια τακτική ακολουθείται και για άλλα ζητήματα όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Οι δυνάμεις εκείνες που δεν επιθυμούν κατάργηση του επιθεωρητισμού, προσπαθούν να στείλουν στις ελληνικές καλένδες και αυτό το πάγιο αίτημα του κλάδου. 

Η ΟΕΛΜΕΚ, γυμνή από θέσεις, μετά και το φιάσκο με τη δήθεν «επιστημονική επιτροπή», που τάχα θα τη συμβούλευε στο διάλογο, μη έχοντας τι να αντιπροτείνει και ορμούμενη από αντιπολιτευτική και μόνο διάθεση, θυσιάζει τα συμφέροντα της εκπαίδευσης αλλά και του κλάδου.

Αρνείται το διάλογο, κωλυσιεργεί, επιδίδεται σε στείρα κριτική και σε λαϊκισμό, ενώ εμφανής είναι η πρόθεση για αποπροσανατολισμό από τα μεγάλα ζητήματα του κλάδου στα οποία αρνείται να τοποθετηθεί ελλείψει θέσεων.
Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση όμως δεν αφορά μόνο την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ αλλά ολόκληρο τον κλάδο των εκπαιδευτικών και την κοινωνία στο σύνολο της.  Πρώτιστα αφορά τους μαθητές, τα παιδιά μας.  Κανένας δεν έχει δικαίωμα να θυσιάζει το μέλλον, τα όνειρα και τις προσδοκίες τους στο βωμό των όποιων σκοπιμοτήτων.  Γι’ αυτό καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους αδιόριστους, τους έκτακτους, τους συμβασιούχους, τους γονείς, τους μαθητές, την κοινωνία ολόκληρη να ορθώσουν το ανάστημά τους μπροστά στην κάθε αντιμεταρρυθμιστική ενέργεια που σκοπό έχει ν’ ακυρώσει το όραμα για μια καλύτερη παιδεία, για ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, ένα σχολείο της χαράς, της δημιουργίας, της κριτικής σκέψης, σύγχρονο και δημιουργικό.


Γραφείο Τύπου
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ Κίνησης Καθηγητών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου