Τελευταίες ειδήσεις

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ποιοι φοβούνται τους Καθηγητές και την ΠΣΓΑ;



Με βάση το Καταστατικό της οργάνωσής μας, «κυρίαρχο σώμα της ΟΕΛΜΕΚ είναι η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων» (ΠΣΓΑ), η οποία «χαράσσει τη γενική πολιτική που θα ακολουθήσει η οργάνωση». Ως εκ τούτου, είναι αυτονόητη σε όλους η ανάγκη άμεσης σύγκλησης της ΠΣΓΑ, για να χαράξει την πολιτική της οργάνωσης στα κεφαλαιώδη ζητήματα που έχουμε μπροστά μας (προτάσεις για Ωρολόγιο Πρόγραμμα, Κατάλογο Διοριστέων, Επιμόρφωση).

Ενώ συμβαίνουν τα πιο πάνω και οι εν λόγω προτάσεις έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στα σχολεία και τους Καθηγητές, κάποιοι προσπαθούν να αποφύγουν την ΠΣΓΑ όπως ο διάβολος το λιβάνι. Προφανής αιτία είναι οι τεράστιες ευθύνες που έχουν για το απαράδεκτο περιεχόμενο των προτάσεων που κατατέθηκαν από το Υπουργείο και ο φόβος τους για τις αντιδράσεις των Καθηγητών.

Έτσι, η ΑΛΛΑΓΗ και η ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ απέρριψαν στο ΚΔΣ την πρόταση για σύγκληση Έκτακτης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ) της ΟΕΛΜΕΚ, στις 2 Απριλίου 2015. Μετά την απόρριψη, ενεργοποιήσαμε σχετική πρόνοια του Καταστατικού της οργάνωσης, παρουσίαζοντας πέραν των εξήντα υπογραφών Γενικών Αντιπροσώπων και απαιτήσαμε τη σύγκληση Έκτακτης ΠΣΓΑ, στις 2 Απριλίου 2015. Την πιο πάνω πρόταση δεν μπορούσαν να την απορρίψουν, κάνουν όμως ότι είναι δυνατό για να μεταθέσουν τη ΠΣΓΑ χρονικά, με αποτέλεσμα να μην συγκληθεί τελικά τη μέρα που ζητήσαμε.

Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης, ως Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών ζητήσαμε στην συνεδρία της Γραμματείας την Δευτέρα 30 Μαρτίου, νέα έκτακτη σύγκλιση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, για να καθορίσει τη Σύγκλιση της ΠΣΓΑ στις 2 Απριλίου. Η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία Αλλαγής και Νέας Κίνησης που ελέγχει τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ. Ακολούθως Προοδευτική, ΔΗΚΙ και Νέα Πνοή κατέθεσαν τις υπογραφές όλων των εκπροσώπων τους στο ΚΔΣ (ενεργοποιώντας σχετική καταστατική πρόνοια) ζητώντας και πάλι έκτακτη σύγκλιση του ΚΔΣ την Δευτέρα το απόγευμα. Ο πρόεδρος αρνήθηκε να συγκαλέσει άμεσα το έκτακτο ΚΔΣ και το συγκάλεσε για την Πέμπτη 2 Απριλίου.  Στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, θα ζητήσουμε εκ νέου τη σύγκληση της έκτακτης ΠΣΓΑ τη συντομότερη δυνατή ημερομηνία, που είναι η Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί φοβούνται ο νυν και ο τέως Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ τη σύγκληση της ΠΣΓΑ; Ποια συμφέροντα υπερασπίζονται αποφεύγοντάς το κυρίαρχο σώμα της οργάνωσης; Τις απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα τις γνωρίζουν καλά όλοι οι Καθηγητές. Η έκδηλη αγωνία που τους διακατέχει τις αποκαλύπτει. Φαίνεται στις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να αμβλύνουν τις αντιδράσεις κινούμενοι σε ένα χώρο οικείο και προσφιλή γι’ αυτούς: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Επικαλούμενοι τις «στενές» σχέσεις με τον Υπουργό, τάζουν ώρες και μοιράζουν υποσχέσεις, για να αποφύγουν τη μήνη των συναδέλφων. Δεν είναι η πρώτη φορά, το έχουμε ξαναζήσει. Υπενθυμίζουμε τις προηγούμενες «υποσχέσεις» τους, για το 30μηνο στον κατάλογο διοριστέων, για τον επαναδιορισμό όλων των συμβασιούχων κτλ. Δεν πείθουν πλέον κανέναν.

Μέσα σε όλα αυτά εκδίδουν και ανακοινώσεις, οι οποίες μόνο θυμηδία προκαλούν. Δε θα τις σχολιάσουμε στην παρούσα φάση εκτενώς, γιατί δεν αποτελεί προτεραιότητα μας σήμερα που βράζει ο κλάδος και επειδή δε θέλουμε να εντείνουμε το φόβο και την αγωνία τους.

Ζητούμε απλά να αφουγκραστούν επιτέλους τα αισθήματα του κλάδου, να συνειδητοποιήσουν το ρόλο και την αποστολή τους και να βάλουν τα συμφέροντα των Καθηγητών πάνω από τα όποια άλλα συμφέροντα.. Ως πρώτο βήμα, ελπίζουμε να αποδεχτούν την πρότασή μας για σύγκληση της Έκτακτης ΠΣΓΑ τη Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου