Τελευταίες ειδήσεις

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Διακήρυξη Πλατφόρμας Συνδικαλιστικών και Κοινωνικών Οργανώσεων, ενόψει της καθόδου του κ.Γιούνκερ στη Κύπρο

Στις 16 και 17 Ιουλίου 2015 ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Κύπρο, στα πλαίσια της οποίας θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Με αυτή την ευκαιρία, οι Συνδικαλιστικές και Κοινωνικές Οργανώσεις που συναποτελούν την Πλατφόρμα “Η Κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί”,  έχουν αποφασίσει, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργεί το γεγονός ότι η ομιλία του κ. Γιούγκερ  στη Βουλή θα γίνει σε εργάσιμη ώρα,  την διοργάνωση  κινητοποίησης διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή  ενάντια στις πολιτικές σκληρής λιτότητας που εκβιαστικά επιβάλλονται μέσω των Μνημονίων. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιουλίου και  θα ξεκινήσει με συγκέντρωση η ώρα 11 π.μ στο χώρο έξω από το σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία.  Θα ακολουθήσει  πορεία προς τη Βουλή, όπου εκείνη την ώρα θα απευθύνει ομιλία ο κ.Γιούνκερ.

Με αυτή την  αντιπροσωπευτική κινητοποίηση,   η Κοινωνία της Κύπρου καταθέτει και με αυτή την ευκαιρία,  την αντίδρασή της για τη συνεχιζόμενη κι εντεινόμενη πολιτική σκληρής  λιτότητας που διευρύνει ολοένα και περισσότερο την φτώχεια και την κοινωνική ανισότητα.

Ξεκαθαρίζουμε ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν αφορά τις όποιες προσπάθειες για εμπλοκή και βοήθεια στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος από μέρους της Ε.Ε και του κ.Γιούνκερ, τις οποίες και καλωσορίζουμε.

Αφορά τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές και κοινωνικές  πολιτικές των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, οι οποίες όχι μόνο δεν οδήγησαν στο ξεπέρασμα της κρίσης αλλά καταδίκασαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες σ’ ένα φαύλο κύκλο μαρασμού και ύφεσης, με την ανεργία  να προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και τη φτώχεια να αυξάνεται δραματικά.

Ιδιαίτερα δραματικές είναι οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, στις χώρες που εφαρμόζονται τα λεγόμενα μνημόνια διάσωσης.

Η κινητοποίηση μας  αφορά την απαράδεκτη στάση, τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα που με κυνικό τρόπο επιβάλλουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί σε συνεργασία με το ΔΝΤ, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας.  Συμπεριφορές οι οποίες δυστυχώς παραπέμπουν σε νεοαποικιακές αντιλήψεις και οι οποίες είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με τις διακηρυγμένες αρχές της ίδιας της Ε.Ε για αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμό και δημοκρατία.

Στη χώρα μας ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών που έχουν επιβληθεί, η οικονομία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα φαύκλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας, οι μισθοί μειώνονται, το κοινωνικό κράτος αποδυναμώνεται, ο δημόσιος πλούτος οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση και χιλιάδες συμπατριώτες μας κινδυνεύουν με απώλεια της πρώτης κατοικίας τους

Οι Συνδικαλιστικές και Κοινωνικές Οργανώσεις της Πλατφόρμας “Η Κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί”, απορρίπτουν την  σκληρή λιτότητα που επιβάλλεται στη χώρα μας και απαιτούν την ριζική αναθεώρηση και επαναπροσανατολισμό των πολιτικών που ακολουθεί η Ε.Ένωση.

Οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν μπορούν να συνεχίσουν να ανέχονται την δογματική προσκόλληση σε πολιτικές που οδηγούν σε φτωχοποίηση και εξαθλίωση ολόκληρες χώρες και στη ραγδαία επιδείνωση των κατακτήσεων και του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Καλούμε τους πολίτες της Κύπρου, εργαζόμενους, άνεργους, μικρομεσαίους,  συνταξιούχους, αγρότες,  νέους και νέες,  παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, να δώσουν μαχητικό  παρών σε αυτή τη κινητοποίηση, για να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους όσους απαιτούν αλλαγή πορείας και διεκδικούν πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, με όλους όσους αγωνίζονται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

Οι οργανώσεις:
Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ),Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ), Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ), Οργάνωση Ελλήνων Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΕΛΜΕΚ), Οργάνωση Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΛΤΕΚ) Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συντεχνιών  (ΠΟΑΣ), Παγκύπρια Οργάνωση Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ), Ένωση Συντακτών Κύπρου, Κίνημα Κατά των Εκποιήσεων, Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), Νεα Αγροτική, Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων (ΠΟΠ), Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ), Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ), Κίνηση κατά των Ιδιωτικοποιήσεων, Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κίνηση Πολιτισμού.

15 Ιουλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου