Όταν πριν από ένα χρόνο, στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων, τέθηκε για συζήτηση το θέμα της επέκτασης του ορίου αφυπυρέτσης στο 63ο, η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ κίνηση καθηγητών και η Συνεργασία καθηγητών, αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αποχωρήσαμε για δύο βασικούς λόγους:
α. η πρόταση που κατατέθηκε και τελικά ψηφίστηκε ήταν αντισυνταγματική και το γνώριζαν πολύ καλά (προνοούσε μετάβαση στο 63ο όσων δεν συμπλήρωσαν 33 και 1/3 χρόνια με την αφυπηρέτηση), και
β. παραχάρασσε τη βούληση του κλάδου που εκφράστηκε μέσα από καθολική ψηφοφορία (δημοψήφισμα), όπου έλεγε ΟΧΙ στην επέκταση. Και οι δύο λόγοι στην πορεία επιβεβαιώθηκαν.
Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ είχε καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για βελτίωση του συνταξιοδοτικού πλαισίου των συναδέλφων, οι οποίες αγνοήθηκαν από την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ. Στην πορεία, η ΟΕΛΜΕΚ, σε συναντήσεις της με το υπουργείο Οικονομικών, έλαβε την απάντηση ότι, τέτοια πρόταση δεν έχει καμιά τύχη, γιατί έπασχε συνταγματικά. Προσπάθησε έπειτα ν’ ανοίξει το θέμα σε συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, πράγμα που έγινε αφού τέθηκε πρόσφατα για συζήτηση στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, με την (ένοχη) σιωπηρή ανοχή της οργάνωσης που ήταν παρούσα. Αλήθεια, γιατί δεν καταγγέλθηκαν τα κόμματα που έθεσαν ένα τέτοιο θέμα, δηλαδή για καθολική παράταση στο 63ο, ενώ για άλλα ζητήματα ασκούσε κριτική (και σε κόμματα!) η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ. Το πράγμα είναι πολύ απλό. Θα ακολουθούσε η τελευταία πράξη του «εγκλήματος». Η Π.Σ.Γ.Α της 18ης Ιουνίου 2009, όπου χωρίς να υπάρχει θέμα για συζήτηση, εντελώς «πραξικοπηματικά» οι κινήσεις ΑΛΛΑΓΗ, ΔΗ.ΚΙ, ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ και ΝΕΑ ΠΝΟΗ κατέθεσαν πρόταση για επέκταση το ορίου αφυπηρέτησης. Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αρνούμενη να γίνει συνεργός στην αλλοίωση της θέλησης του κλάδου, αποχώρησε αφού κατέθεσε την άποψη και την έντονη διαμαρτυρία της.
Η πιο πάνω πράξη της περιστασιακής πλειοψηφίας αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο, όχι μόνο για τα κυπριακά συνδικαλιστικά δρώμενα, αλλά συνάμα και ασέβεια προς τις χιλιάδες εκπαιδευτικούς που έχουν διαφορετική άποψη και αποφάνθηκαν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ καθίσταται ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη έναντι του κλάδου, το οποίο αγνόησε για άλλη μια φορά. Θα μπορούσαν, έστω, ν’ αποταθούν εκ νέου στον κλάδο, αφού επιθυμούν ν’ αλλάξουν την απόφαση του.
Τι φοβούνται αλήθεια;
Ενδεικτικό των προθέσεων όσων πήραν την απόφαση στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, είναι το γεγονός ότι, μόλις πάρθηκε η απόφαση για επέκταση στο 63ο και ενώ ακολουθούσαν σοβαρά ζητήματα (αναλυτικά προγράμματα, αξιολόγηση, ενιαίο λύκειο) που αφορούσαν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι γενικοί αντιπρόσωποι της Αλλαγής έφυγαν (αφού εκπλήρωσαν το «καθήκον» τους) ΚΡΙΜΑ! Πραγματικά διερωτούμαστε, το ενδιαφέρον τους για το δημόσιο σχολείο εξαντλείται στα όρια της παράτασης του ορίου αφυπηρέτησης; Δυστυχώς η ΑΛΛΑΓΗ δεν κατάθεσε προτάσεις για τα καίρια εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά ζητήματα, τα οποία είναι ήδη ανοικτά μπροστά μας, συζητούνται στα συμβούλια παιδείας και στο δημόσιο διάλογο, αλλά αρκέστηκε σ’ ένα χυδαίο υβρεολόγιο απέναντι στα στελέχη της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου