Τελευταίες ειδήσεις

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Ανοιξε θέμα για τις εικόνες στα σχολεία


Δικαστικό προηγούμενο για την αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες στις χώρες της ΕΕ

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ορίζει ότι πρέπει να απομακρυνθεί από τις ιταλικές σχολικές αίθουσες ο Εσταυρωμένος, θέτει εκ των πραγμάτων θέμα για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις οποίες υπάρχουν αναρτημένα θρησκευτικά σύμβολα στις αίθουσες των σχολείων. Αυτό ισχύει και για τη χώρα μας, όπου στις αίθουσες των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων υπάρχουν αναρτημένες θρησκευτικές εικόνες. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η παρουσία των σταυρών στις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας «αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας των γονέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους,καθώς και της ελευθερίας της θρησκευτικής επιλογής για τους μαθητές». Στο σκεπτικό της απόφασης- είναι η πρώτη που αφορά την παρουσία θρησκευτικών συμβόλων σε σχολικές αίθουσες- οι επτά δικαστές του Δικαστηρίου αναφέρουν ότι η ανάρτηση του Σταυρού στις σχολικές αίθουσες μπορεί να επηρεάσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μαθητών. Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν περιορίζεται μόνο στα ιταλικά σύνορα, αλλά αφορά όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε περίπτωση που το Δικαστήριο δεν αναγνωρίσει το δικαίωμα της ιταλικής κυβέρνησης να ασκήσει έφεση, τότε η απόφαση θα καταστεί τελεσίδικη και θα ισχύει πλέον για όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Δ. ΜΠΡΑΤΗΣ , πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος
«Σωστή απόφαση» 
«Πρέπει να γίνει είναι ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας και της πολιτείας σε σχέση τόσο με το μάθημα των Θρησκευτικών όσο και με τη χρήση των θρησκευτικών συμβόλων, με δεδομένο πλέον ότι ζούμε σε μια πολυπολιτισμική εκπαιδευτική πραγματικότητα. Οτιδήποτε λειτουργεί ως διαχωρισμός μεταξύ των παιδιών και τα κάνει να αισθάνονται μειονεκτικά θα πρέπει να εκλείψει, δεν έχει θέση στο ελληνικό σχολείο. Ολοι οι έλληνες μαθητές θα πρέπει να έχουν την αίσθηση ότιαντιμετωπίζονται στα ελληνικά σχολεία ως ίσοι μεταξύ ίσων. Αυτό είναι το σκεπτικό του Δικαστηρίου».


Διαβάστε το πλήρες κείμενο εδώ

2 σχόλια:

  1. Άντε με το καλό να δούμε την αποκαθήλωση και στα δικά μας σχολεία, μπας και ζήσουμε καμιά φυσιολογική σχολική μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουμε το τσαγανό γιά να κάνουμε κατι για αυτό το ζήτημα στη Κύπρο ή απλώς χαιρόμαστε που έγινε κάτι στην Ιταλία και περιμένουμε μοιρολατρικά να κάνει κάποιος απο μηχανής θεός κάτι και για μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή