Τελευταίες ειδήσεις

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

"Η παιδεία δεν είναι για πούλημα"




Ημέρα αναβρασμού στον τομέα της παιδείας σε Γερμανία και Γαλλία η χθεσινή. "Η παιδεία δεν είναι για πούλημα", γράφει το πανό των φοιτητών στη Λειψία, όπου συνεχίζεται η κατάληψη του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται κατά των πανεπιστημιακών διδάκτρων και κατά της διαδικασίας της Μπολόνιας. Παράλληλα χθες στη Γαλλία απήργησαν οι εκπαιδευτικοί διαμαρτυρόμενοι κατά των περικοπών χιλιάδων θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση, που "απογυμνώνουν" τα σχολεία.


Όχι στις μεταρρυθμίσεις Σαρκοζί στην παιδεία 



Σε απεργία "για τα παιδιά μας" κατέβηκαν χθες οι Γάλλοι καθηγητές, καταγγέλλοντας την πολιτική παιδείας της κυβέρνησης Σαρκοζί - Φιγιόν. Διαδηλώσεις καθηγητών σημειώθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλης της χώρας, καθώς και στο Παρίσι. Σχεδόν οι μισοί καθηγητές του συστήματος εθνικής εκπαίδευσης δεν πήγαν χθες στις τάξεις. "Πρόκειται για σοβαρή προειδοποίηση τόνισε σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο Snes-FSU, το πρώτο συνδικάτο στον χώρο της εκπαίδευσης στη χώρα. "Αν ο υπουργός δεν θέλει σοβαρή και μακρόχρονη σύγκρουση, θα πρέπει να κάνει βαθιές αλλαγές στην πολιτική του", συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.
Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται κατά της συνέχισης των καταργήσεων θέσεων εργασίας, ζητούν αναθεώρηση των μεταρρυθμίσεων στο Λύκειο και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών, καθώς και επανεκτίμηση των μισθών. Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2010 προβλέπει κατάργηση 16.000 θέσεων εργασίας για τον επόμενο χρόνο - κάτι που ανεβάζει τον αριθμό των καταργήσεων θέσεων εργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης σε 50.000 μέσα σε διάστημα τριών ετών. Πάντως παρά την απεργία, ο υπουργός Παιδείας, Λικ Σατέρ παραμένει αδιάλλακτος, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης του προσανατολισμού της πολιτικής του, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν κι άλλες καταργήσεις θέσεων εργασίας το 2011. "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μου ζήτησε και δεν ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει την πολιτική του σχετικά με την μη αντικατάσταση ενός δημοσίου υπαλλήλου στους δύο", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κινητοποιήσεις φοιτητών στη Γερμανία
Εξάλλου και στη Γερμανία ο τομέας της παιδείας βρίσκεται σε αναβρασμό. Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν χθες στη Λειψία κατά των πανεπιστημιακών διδάκτρων και κατά της διαδικασίας της Μπολόνιας. Αφορμή των κινητοποιήσεων η σύνοδος των Γερμανών πρυτάνεων, η οποία ασχολήθηκε με την πορεία ενοποίησης των ευρωπαϊκών τίτλων σπουδών. Τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στη Γερμανία διαμαρτυρήθηκαν κατά της εισαγωγής των τίτλων μπάτσελορ και μάστερ που προωθεί η διαδικασία της Μπολόνια. Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου από την Αυστρία.


Συντάκτης: Τσερεζόλε Ε.
Αυγή: 25/11/2009

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου