Τελευταίες ειδήσεις

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Κύπρο μέσω... Θεσσαλονίκης!



Ο καθηγητής και πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος, έπειτα από πρόταση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέλαβε το έργο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στη Μεγαλόνησο. Για την προσπάθεια αυτή συζήτησε με το Μιχάλη Γουδή και την Ελισάβετ Σεργιάδου.


Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Κύπρο μίλησε στο TVXS και για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, τον βραχνά των εισαγωγικών εξετάσεων, το σχολείο του 21ου αιώνα.


Μπορεί, άραγε, το σχολείο να είναι ένας ευχάριστος χώρος για τους μαθητές; Είναι δυνατόν η απαιτούμενη διδακτέα ύλη να μην αποτελεί θηλιά που σφίγγει στο λαιμό εκπαιδευτικών και μαθητών; Μπορεί να φανταστεί κανείς παιδεία χωρίς την αναγκαία φροντιστηριακή παραπαιδεία; Η απάντηση που έρχεται ενστικτωδώς στα χείλη των περισσοτέρων είναι λογικά «όχι». Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν η επί σειρά ετών διαμορφωμένη πραγματικότητα στα ελληνικά σχολεία μοιάζει ανυπόφορα ζοφερή. Ο Γιώργος Τσιάκαλος, όμως, έχει πολύ διαφορετική άποψη και μάλιστα είναι αρκετά τολμηρός, ώστε να επιχειρήσει να την υπερασπιστεί στην πράξη.


Καθηγητής με πολυετή και επιτυχημένη πορεία στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Γ. Τσιάκαλος δε δείχνει διατεθειμένος να επιτρέψει την περαιτέρω φθορά τη παιδικής ηλικίας και της εφηβείας για το... τίποτα. Αποδέχθηκε την πρόσκληση- πρόκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χρηστόφια και ανέλαβε το δύσκολο έργο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην Κύπρο. Μία μεταρρύθμιση που είναι με σαφήνεια επικεντρωμένη στην αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και που έχει ξεκάθαρους στόχους.


Ίσως να είναι τελικά η προσπάθεια αυτή στην Κύπρο η επιπλέον ώθηση που χρειάζεται το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα για να ξεθαμπώσει τη ματιά του απέναντι στις δυσλειτουργίες που το ταλανίζουν... Ίσως να είναι ένα ακόμη επιτυχημένο παράδειγμα που οι ελληνικές κυβερνήσεις θα αγνοήσουν κατά την προσφιλή τους πρακτική... Ίσως να είναι και μία υπέρμετρα φιλόδοξη προσπάθεια... Το σίγουρο είναι πως ο Γιώργος Τσιάκαλος έχει σαφείς θέσεις για την παιδεία και δε διστάζει να τις παραθέσει σε μία ψύχραιμη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, εξεταστέας και μη...


Μέρος 1ο


Tα σχολεία της Κοινωνίας της Γνώσης που καλλιεργούν τις «ικανότητες-κλειδιά» και οι επιβεβλημένες ριζικές αλλαγές στο παραδοσιακό τραπεζικό μοντέλο εκπαίδευσης.


Για να δείτε το πρώτο βίντεο πατήστε ΕΔΩ


Μέρος 2ο Η αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων στην Κύπρο, μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με αρχή και τέλος.


Για να δείτε το δεύτερο βίντεο πατήστε ΕΔΩ


Μέρος 3ο Ο Γιώργος Τσιάκαλος εξηγεί τους λόγους για τη μονίμως προβληματική ελληνική εκπαίδευση και γιατί θα απέρριπτε ασυζητητί μία αντίστοιχη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση.


Για να δείτε το τρίτο βίντεο πατήστε ΕΔΩ


Για να διαβάσετε όλο το ρεπορτάζ και να δείτε τα σχόλια ΧΡΗΣΤΩΝ του tvxs.gr πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου