Αξιότιμοι κύριοι/ες βουλευτές,
Δια της παρούσης ανοικτής επιστολής θα θέλαμε να σας να σας ενημερώσουμε ότι η 15λεπτη παρουσία μας στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ούτε ουσιαστική αλλά ούτε και εποικοδομητική. Παρά το γεγονός ότι κληθήκαμε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής για να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας όσον αφορά την πρόταση νόμου για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης στο 63ο έτος της ηλικίας, διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε πρόθεση να ληφθούν υπόψη οι δικές μας προτάσεις και ανησυχίες. Αντίθετα, ήταν μια προσπάθεια ετσιθελικής επιβολής των θέσεων των μελών της Επιτροπής Παιδείας.
Τα επιχειρήματα που κατατέθηκαν από κάποια μέλη της Επιτροπής αφορούσαν τον ηλικιακό ρατσισμό, το ότι μοναδικός γνώμονας τους είναι η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος αλλά και για τα πολλαπλά και ποικίλα οφέλη που δημιουργούνται υπέρ της οικονομίας και των κοινωνικών ταμείων. Επιπλέον, μας είπαν ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν συμπληρώνουν τα απαραίτητα εργάσιμα χρόνια που θα τους παρέχουν πλήρη σύνταξη, ότι η ίδια η Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ το ζήτησε και τέλος ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε όπου το όριο είναι στα 60.
Παρά την κατανόηση μας για τα επιχειρήματα όσων ευνοούν την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, θα θέλαμε παράλληλα να εκφράσουμε την αντίθεσή μας και τις ανησυχίες μας και να αντιπαρέλθουμε αυτά τα επιχειρήματα για τους παρακάτω λόγους:
1) Για εμάς τις χιλιάδες των ατόμων που διαφωνούμε, δεν υφίσταται κανένας ηλικιακός ρατσισμός.
2) Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το μέτρο δεν θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας. Δεν νοείται λογικό ότι η παραμονή στα έδρανα υψηλόμισθων καθηγητών, με ελάχιστες διδακτικές ώρες, πολλά χρόνια υπηρεσίας , με μεγαλύτερες συντάξεις όταν αφυπηρετήσουν και με μεγαλύτερα εφάπαξ, θα βοηθήσει τους αριθμούς να ευημερήσουν.
3) Όσο δε αφορά το ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί δεν συμπληρώνουν τα απαραίτητα εργάσιμα χρόνια για να πάρουν πλήρη σύνταξη, είναι ευνόητο ότι αυτό θα μεταφερθεί σύμφωνα με αυτό το μέτρο και στους επόμενους αφού θα καθυστερήσουν να διοριστούν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Επιπλέον, ούτως ή άλλως η πραγματικότητα είναι ότι οι πλείστοι από αυτούς που πλησιάζουν το 60ο έτος της ηλικίας τους είναι εξ αυτών που διορίστηκαν σε μικρή ηλικία και έχουν προ πολλού συμπληρώσει τα 33 1/3 χρόνια υπηρεσίας που απαιτούνται για πλήρη σύνταξη.
4) Τα πλείστα μέλη της βάσης της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ διαφωνούν με την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στη Μέση Εκπαίδευση και αντιδρούν με την ασέβεια που επιδεικνύεται στη βούλησή τους μέσω του δημοψηφίσματος του 2006.
5) Σε κάθε χώρα μέλος της Ε.Ε πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι εκάστοτε ιδιαιτερότητες, οι κοινωνικές συνθήκες και οι χρονικές συγκυρίες. Άλλωστε οι πλείστες από αυτές τις χώρες που επέκτειναν το όριο αφυπηρέτησης, το τοποθέτησαν σε τέτοιο βάθος χρόνου ικανό να μην δημιουργήσει κοινωνικά προβλήματα.
Γι΄ αυτούς τους λόγους και με δεδομένο ότι η παιδεία είναι ένα κεφάλαιο το οποίο πρέπει να προσεγγιστεί σφαιρικά θα θέλαμε να σας καλέσουμε όπως λάβετε υπόψη τις ανησυχίες αλλά και τις θέσεις της κίνησης μας σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης στο 63ο έτος της ηλικίας. Ιδιαίτερη δε έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρακτική που ακολουθείται στις πλείστες χώρες – μέλη της Ε.Ε όσο αφορά την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης. Στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν χώρες που υιοθέτησαν το μέτρο της επέκτασης, αλλά σε μεγάλο βάθος χρόνου και μεταβατικές περιόδους ικανές να απορροφήσουν τους κοινωνικούς κραδασμούς. Τέτοιες χώρες είναι η Γαλλία με επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από τα 60 στα 62 με χρονικό ορίζοντα το 2018, η Γερμανία στο 67ο έτος μέχρι το 2029, η Ιταλία στο 61ο μέχρι το 2013, το Ηνωμένο Βασίλειο στο 65ο μέχρι το 2020, η Δανία στο 67ο μέχρι το 2025 και η Ισπανία στο 68ο μέχρι το 2025. Ακολούθως θέλουμε να τονίσουμε ότι αναφορές στα επιτεύγματα πιο εξελιγμένων χωρών της Ε.Ε δεν πρέπει να γίνεται κατά το δοκούν και ζητούμε όπως ληφθούν πρόνοιες που να αφορούν κάποια μεταβατική περίοδο για εφαρμογή του μέτρου της επέκτασης, παράλληλα και με κάποια άλλα μέτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου