Ο αντιπολιτευόμενος ΔΗΣΥ και το συγκυβερνών ΔΗΚΟ, ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2011 συναγωνίζονται αλλήλους στην επίδειξη του πιο άκρατου λαϊκισμού που βίωσε ποτέ αυτός ο τόπος. Πρώτα «ξάφνιασαν» την Κυβέρνηση και κάθε νουνεχή πολίτη με το θέμα των εκ μητρογονίας προσφύγων, το οποίο παρέμεινε άλυτο για 36 χρόνια, αλλά έπρεπε να «λυθεί» τώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, από την Κυβέρνηση Χριστόφια! Και έπεται συνέχεια... Στον οίστρο της υπεροψίας που τους παρέχει η περιστασιακή πλειοψηφία των λαϊκίστικων ενόψει εκλογών επιλογών τους, τα δύο «συνεργαζόμενα» κόμματα θυμήθηκαν τώρα το 63ο έτος των εκπαιδευτικών και θέλουν άρον-άρον να το κλείσουν πριν από τις διακοπές της Βουλής.
Κατά παράδοξο μάλιστα τρόπο -ίσως γιατί θέλουν να ικανοποιήσουν κάποιους φίλους τους στη σημερινή ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των καθηγητών που εκδηλώθηκε μάλιστα και με δημοψήφισμα πριν από μερικά χρόνια, αλλά και τη δεδηλωμένη διαφωνία της ΠΟΕΔ, της ΟΛΤΕΚ, των οργανωμένων γονιών, μαθητών, φοιτητών και άλλων ενδιαφερόμενων, αλλά και κυρίως της εκτελεστικής εξουσίας.
Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση των πολιτικών δρώμενων στην Κυπριακή Δημοκρατία, και σίγουρα θα δούμε πολλά στο χρόνο που μας έρχεται. Φαίνεται να χάνουν πια οι λέξεις τη σημασία τους. Βιώνουμε την αποθέωση του λαϊκισμού και δεν θα εκπλαγούμε στη συνέχεια να δούμε κι άλλες αποφάσεις και επιλογές αντιπολίτευσης και «συμπολίτευσης» μέσα στη Βουλή, προς άγραν ψήφων και ψηλότερων ποσοστών στις επικείμενες εκλογές.
Ομως, είναι καιρός επιτέλους να αντιληφθούν όλοι αυτοί οι λαϊκιστές και οι λαϊκίζοντες ότι ο λαός μας διαθέτει την κοινή λογική και έχει αλάθητο κριτήριο, το οποίο ήδη εκφράζεται και μέσα από τις κατά καιρούς δημοσκοπήσεις. Ας μην τρέφουν λοιπόν την ψευδαίσθηση ότι συναγωνιζόμενοι αλλήλους στην επίδειξη του πιο άκρατου λαϊκισμού θα κερδίσουν ψήφους. Το αντίθετο γίνεται συνήθως. Ας περιοριστούν λοιπόν οι βουλευτές μας στις αρμοδιότητες που τους παρέχει το Σύνταγμα, σεβόμενοι τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών που διέπει κάθε ευνομούμενη πολιτεία και είναι απότοκη της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας και του γαλλικού διαφωτισμού. Για να νιώσουμε επιτέλους κι εμείς οι ταλαίπωροι πολίτες της ευρωπαϊκής Κύπρου ότι ζούμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, όπου οι θεσμοί γίνονται σεβαστοί και το κάθε κόμμα αναλαμβάνει τις ευθύνες του, επωμιζόμενο ταυτόχρονα και το πολιτικό κόστος που του αναλογεί, ανάλογα με τις πράξεις και τις παραλείψεις του.
Του Κώστα Κατσώνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου