Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

ΟΕΛΜΕΚ: ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ΟΕΛΜΕΚ, μαζί με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣ κ.ά), συναποφάσισαν την προκήρυξη στάσης εργασίας για την ερχόμενη Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011, αντιδρώντας στη μονομερή απόφαση της Κυβέρνησης και των Κομμάτων να επιβάλουν επιπρόσθετα μέτρα στους εργαζομένους του δημοσίου.
Πέραν της μείωσης των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο που ξεπερνούν το 7,5% με τις αποφάσεις της 26ης Αυγούστου 2011, η Κυβέρνηση κατέθεσε και τα κόμματα συνηγορούν και δηλώνουν πρόθυμα να ψηφίσουν την Τρίτη:
§ Την παγοποίηση της ΑΤΑ για την περίοδο 2012-2013
§ Την παγοποίηση των προσαυξήσεων για την ίδια περίοδο.
Παράλληλα η Κυβέρνηση ζητά με νομοσχέδιό της την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα τέκνου και τη φοιτητική χορηγία, πρόταση με βάση την οποία αυτόματα και ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί με τα φανερά και δηλωμένα (και φορολογημένα) εισοδήματά τους θα μείνουν εκτός των επιδομάτων αυτών.
Τα δύο μέτρα για την παγοποίηση θα επιφέρουν μείωση των εισοδημάτων μας πέραν του 10% κατά την επόμενη διετία. Η μείωση στην αγοραστική αξία του μισθού μας θα είναι σημαντικότερη, γιατί ο πληθωρισμός καλπάζει. Οι τιμές των προϊόντων διαπιστώνουμε καθημερινά ότι ανεβαίνουν, ενώ οι μισθοί μας θα είναι «παγοποιημένοι». Όσο για τις προσαυξήσεις, ακόμη και αν αρχίσει η καταβολή τους από το 2014, η παγοποίηση/αφαίρεση των δύο προσαυξήσεων του 2012 και του 2013 θα συνοδεύει τους δημοσίους υπάλληλους σε όλη την υπόλοιπη υπηρεσιακή ζωή τους, με αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε βάθος χρόνου, σε σχέση με το μισθό, το εφάπαξ και τη σύνταξη.
Η παγοποίηση των μισθών μας δεν αποσκοπεί, όπως ισχυρίζονται αυτοί που την εισηγήθηκαν, στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά στη μείωση των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο σε βάθος από τούδε και εις το εξής.  Είναι σαφέστατη η πρόθεση κάποιων να αξιοποιήσουν την οικονομική κρίση, για να μειώσουν τους μισθούς και το βιοτικό επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων διαχρονικά.   
Η ΟΕΛΜΕΚ είχε δηλώσει από τον Ιούνιο του 2011 ότι οι εκπαιδευτικοί είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των δημοσιονομικών προβλημάτων της Κυπριακής Οικονομίας. Θέσαμε τρεις αυτονόητες προϋποθέσεις:
§ Να συνεισφέρουμε αυτά που μας αναλογούν
§ Να συνεισφέρουν αναλογικά όλοι και ιδιαίτερα αυτοί που κατέχουν τον πλούτο
§ Να δούμε έμπρακτα δείγματα από Κυβέρνηση και Βουλή για περιορισμό της σπατάλης και κακοδιαχείρισης των δημόσιων δαπανών, λήψη διαρθρωτικών μέτρων για την κυπριακή οικονομία και μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής.
§ Να δούμε να περικόπτονται τα δεκάδων χιλιάδων ευρώ επιδόματα που λαμβάνουν πολιτειακοί και κρατικοί αξιωματούχοι σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί, αν και καμία ευθύνη δεν φέρουν για την άσχημη κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, ουδέποτε αρνήθηκαν να συνεισφέρουν, για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα προβλήματα της οικονομίας. Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο να μπει η χώρα υπό επιτήρηση και βλέποντας με οδύνη τα όσα υφίσταται η  Ελλάδα, εξέφρασαν επανειλημμένα την ετοιμότητα και πρόθεσή τους να συμβάλουν τα μέγιστα, αναγνωρίζοντας την πλεονεκτικότερη θέση στην οποία βρίσκονται έναντι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα, όμως, βλέπουμε στην έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας να καταγράφονται  εκατομμύρια ανείσπρακτες οφειλές στο κράτος:
§  1.027 δις οι ανείσπρακτοι/καθυστερημένοι φόροι
§  220 εκατ. ανείσπρακτη/καθυστερημένη καταβολή ΦΠΑ
§  133 εκατ. η αξία των ανεκτέλεστων ενταλμάτων.     
Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής δεν μπορούμε να σιγήσουμε. Δεν μπορούμε ως εκπαιδευτικοί να βλέπουμε ένα κράτος ανήμπορο και αναποτελεσματικό να αδυνατεί να εισπράξει βεβαιωμένες οφειλές και παράλληλα να ζητά από τους μισθωτούς του Δημοσίου να συνεισφέρουν από το μισθό τους. 
Παρατηρώντας τη συνεχόμενη και συστηματική επίθεση που δέχονται για τους μισθούς και τα δικαιώματα τους οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο,  οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις που τους εκπροσωπούν, αποφάσισαν να κατέλθουν σε προειδοποιητική στάση εργασίας, την ερχόμενη Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 1.30μ.μ.
Έγκαιρα οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις (ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ) βλέποντας την άνιση και άδικη επιβολή οικονομικών μέτρων μόνο σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων / εκπαιδευτικών προχώρησαν σε απεργία στις 27 Σεπτεμβρίου 2011. Αν αντιδρούσαν τότε όλες οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ίσως ήταν διαφορετικά σήμερα τα πράγματα. Οι άλλες συντεχνίες έχοντας την πείρα του παρελθόντος πίστευαν ότι με το διάλογο θα ανέτρεπαν τα ετεροβαρή μέτρα κατά των μισθωτών του Δημοσίου. Τα γεγονότα, όμως, τις διέψευσαν.
Τώρα όλες οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις που εκπροσωπούν εργαζόμενους στο Δημόσιο και στους Ημικρατικούς αποφάσισαν να αντιδράσουν με στάση εργασίας την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011. Από αυτή την πανσυδικαλιστική αντίδραση δεν μπορεί να απουσιάζει η ΟΕΛΜΕΚ, η οποία πρωτοστάτησε στην αντίδραση κατά των ετεροβαρών οικονομικών μέτρων.
Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στη στάση εργασίας και να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Μια διαμαρτυρία που έχει να κάνει με τα μέτρα που θα επιχειρηθούν να ψηφιστούν την Τρίτη, αλλά και με τα μέτρα τα οποία σίγουρα θα επιχειρήσουν να επιβάλουν στη συνέχεια. Ήδη κάποιοι από τους πολιτικούς κάνουν λόγο και για άλλα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων στο Δημόσιο.   
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στη στάση εργασίας της Τρίτης, 13 Δεκεμβρίου 2011 και να συγκεντρωθούν έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
....................................................................................................................................................

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ καλεί όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τη στάση εργασίας και τις ενέργειες που έχουν συναποφασίσει οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις για τους λόγους που αναφέρονται στη πιο πανω ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ. Ως Προοδευτική θα είμαστε όπως πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

(Εκφράζουμε επιφύλαξη για μια άλλη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΟΕΛΜΕΚ που καλεί τους διευθυντές να επιβάλουν σε όσους συναδέλφους δεν συμμετέχουν στη στάση εργασίας επιπλέον 4 αναπληρώσεις.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου