Τελευταίες ειδήσεις

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Η Τρόικα μας εκβιάζει… Το Υπουργείο μας ξεπουλά


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συμπεριφερόμενος ως κομιστής των θέσεων της Τρόικας, μέσα σε 48 ώρες, μάζεψε δυο φορές τις εκπαιδευτικές οργανώσεις όχι για να συζητήσει μαζί τους, αλλά για να τους παγιδέψει και να τους οδηγήσει σε ψευδοδιλήμματα.
Τη μια προφασίστηκε ότι έπρεπε άρον – άρον να καταθέσει στο Υπουργικό τη θέση για αύξηση στο διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών μιας ώρας. Χωρίς διαπραγμάτευση. Απλή ανακοίνωση. Αυτό σήμαινε ότι 450 περίπου εκπαιδευτικοί θα χάσουν τη δουλειά τους. Πριν περάσουν 48 ώρες, η ιστορία, επαναλαμβάνεται. Πανικοβλημένος -τάχα- από την Τρόικα (αφού την προηγούμενη διαβουλεύτηκε μαζί της) μας μεταφέρει την εισήγηση για μείωση του μισθού των εκπαιδευτικών και μια σειρά περικοπών στην εκπαίδευση προκειμένου να μην εφαρμοστεί η αύξηση της μιας διδακτικής ώρας στο ωράριο των εκπαιδευτικών. Και πάλι χωρίς διάλογο. Η ώρα ήταν 9.00π.μ. Η Τρόικα του έδωσε περιθώριο μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Ή το δέχεστε ή οι 450 εκπαιδευτικοί θα χάσουν τη δουλειά τους. Αυτή είναι η Τρόικα. Αυτό και το Υπουργείο;;;
Κι όμως, δυο μέρες πριν, το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ απέρριπτε πρόταση της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ για δυναμικές κινητοποιήσεις του κλάδου, ώστε να μην εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα της Τρόικας. Δυστυχώς, η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΟΕΛΜΕΚ δεν αφουγκράζεται πλέον τα αισθήματα του κλάδου.
Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ δεν πρόκειται ούτε να αποδεκτεί ούτε να ανεχτεί να μείνει στο δρόμο ούτε ένας συνάδελφός μας. Είναι γι’ αυτό που πιέσαμε και την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία παγοποίησε την πρόνοια για τη μια ώρα αύξηση στο ωράριο και η οποία ενεργοποιήθηκε από τη νέα κυβέρνηση.
Παρότι, μετά τη συμφωνία Eurogroup - Αναστασιάδη, το πρόσφατο μνημόνιο και τις εισηγήσεις του Δ.Ν.Τ. ετοιμάζουν καταιγισμό νέων μέτρων, γενικότερων αλλά και ειδικότερων για την Παιδεία, ο υπουργός δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί για οτιδήποτε. Και ενώ οι φήμες για σοβαρή αποκοπή στους μισθούς ολοένα και φουντώνουν, κανείς πλέον δεν πιστεύει σε υποσχέσεις του τύπου: «Δεν θα υπάρξουν απολύσεις, δε θα γίνει άλλη περικοπή στους μισθούς» και άλλα.
Την ώρα που εκατοντάδες συνάδελφοί μας κινδυνεύουν να βρεθούν στους δρόμους, το υπουργείο αντί να ορθώσει ανάστημα, συμπεριφέρεται ως να είμαστε χώρα υπό κατοχή, μετακυλώντας τις ευθύνες του στις πλάτες των εκπαιδευτικών.
Η αλληλεγγύη μας προς τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς είναι δεδομένη. Έχουμε όμως κατά τραγικό τρόπο εγκλωβιστεί στη φιλοσοφία, την πολιτική και την ιδεολογία των διεθνών δανειστών μας. Η συνεχής παραμονή μας στις λογικές της Τρόικας οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο και κατήφορο χωρίς τέλος.
Ο λαός μας βιώνει δραματικές στιγμές. Κάποιοι, δυστυχώς, θέλουν να μας μετατρέψουν σε πεδίο άσκησης αυταρχικών πειραμάτων. Και αν το πείραμα πετύχει, να το μεταφέρουν και αλλού. Όμως αξίζουμε καλύτερης τύχης. Γι’ αυτό το λόγο παίρνουμε και τη μοίρα και τις ευθύνες που μας αναλογούν, στα χέρια μας. Κανένας δε μπορεί να μείνει πίσω μόνος και αβοήθητος. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται έρμαιο του αυταρχισμού των Ευρωπαίων -τάχα- εταίρων μας.
Είναι η ώρα της συλλογικής ευθύνης και δράσης. Ή όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό ρεύμα που θα μας βγάλει από τη δίνη που μας έχουν ρίξει ή θα βουλιάξουμε στις παγίδες και τα ψεύτικα διλήμματα της Τρόικας και στο βάλτο της ηττοπάθειας. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.
Λευκωσία, Απρίλης 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου