Τελευταίες ειδήσεις

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Τo μενού του ΔΝΤ για την Παιδεία


Ερώτηση ξένης δημοσιογράφου προς Υπουργό Οικονομικών 
πριν από το τελευταίο Eurogroup στο Δουβλίνο
«Θα εφαρμόσετε οποιαδήποτε πολιτική σας ζητήσει η Τρόικα 
προκειμένου να παραμείνει η Κύπρος στη Ζώνη του Ευρώ;»

                        Απάντηση Χάρη Γεωργιάδη: «Ναι, αυτό είναι μονόδρομος…»


Ο πιο πάνω διάλογος μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και  ξένης δημοσιογράφου, όπως εκτυλίχθηκε στο Δουβλίνο την προηγούμενη Παρασκευή και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, αποτυπώνει με τον πλέον ωμό και ξεκάθαρο τρόπο τη στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη απέναντι στην Τρόικα, αποδεχόμενη ότι της ζητήσουν οι «δανειστές» μας.

Εξάλλου, όπως φαίνεται από το πιο κάτω απόσπασμα του εγγράφου που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ίδια συνεδρίαση του Eurogroup, η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος    

«In the event of underperformance of revenues or higher social spending needs, the Cypriot government has committed to stand ready to take additional measures to preserve the programme objectives, including by reducing discretionary spending, taking into account adverse macroeconomic effects».

Δε θα πρέπει να υπάρχει καμία ψευδαίσθηση ότι θα αποφύγουμε τη λήψη  πρόσθετων μέτρων, αφού ήδη σήμερα παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος. Πρόσθετα μέτρα, τα οποία αφορούν διάφορους τομείς πολιτικής, μη εξαιρουμένης και της Παιδείας.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, ποια θα είναι τα πιθανά πρόσθετα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν στην πορεία εφαρμογής του μνημονίου, ως αποτέλεσμα των τριμηνιαίων αξιολογήσεων που θα διενεργεί η Τρόικα;

Η απάντηση σ’ ό,τι αφορά στην Παιδεία είναι εύκολη, αφού ο ένας από τους τρεις πυλώνες της Τρόικα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κατέθεσε ένα ολόκληρο μενού μέτρων στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη, από το οποίο θα επιλέγονται, κατά παραγγελία των Τροϊκανών, εκείνα τα μέτρα που θα κρίνονται αναγκαία για να καλύπτουν τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν.




Τι περιλαμβάνει το μενού του ΔΝΤ για την Παιδεία;


  • Κατάργηση του 13ου μισθού και αντικατάστασή του με ενιαίο 13ο μισθό ύψους 500 ευρώ

  • Αύξηση διδακτικού χρόνου ώστε να μειωθεί ο αριθμός των κατά 2.000 άτομα

  • Αύξηση αριθμού μαθητών στην τάξη

  • Συγχώνευση και κλείσιμο σχολείων

  • Επέκταση σχολικού χρόνου ώστε να εργάζονται οι εκπαιδευτικοί και το απόγευμα

  • Προσαρμογή των μισθών των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε δημόσια σχολεία στους μισθούς των ιδιωτικών σχολείων

  • Εισαγωγή διδάκτρων στα δημόσια Πανεπιστήμια   



Τι συνέπειες θα έχει το μενού του ΔΝΤ για την Παιδεία μας;

  • Δραστική μείωση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης.

  • Κατάργηση οργανικών θέσεων και απολύσεις εκπαιδευτικών

  • Κατάργηση εκατοντάδων τμημάτων και κλείσιμο δεκάδων σχολείων

  • Μόνιμη αδιοριστία για χιλιάδες απόφοιτους πανεπιστημίων

  • Μαζικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών


Αυτή τη βδομάδα είδαμε να υλοποιείται ήδη ένα κομμάτι αυτού του μενού, με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ και ψήφισε η Βουλή, η οποία απαγορεύει τις μονιμοποιήσεις και τις προαγωγές εκπαιδευτικών, προφανώς για να προετοιμάσει το έδαφος και να διευκολύνει την υλοποίηση των προτάσεων του ΔΝΤ, όταν αυτές υλοποιηθούν.

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών καλεί ΟΛΟΥΣ σε συστράτευση και αγώνα, για την αποτροπή των σχεδίων του ΔΝΤ και της Τρόικα. Ας πάρουμε επιτέλους την τύχη μας στα δικά μας χέρια, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι οι Κυβερνώντες δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν ότι μας μαγειρεύει το ΔΝΤ και η Τρόικα.

Ας απαντήσουμε με ΕΝΟΤΗΤΑ και ΑΓΩΝΑ, ενάντια σε ότι μας μαγειρεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου