Τελευταίες ειδήσεις

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Συνάδελφε Συμβασιούχε, Έκτακτε, Αντικαταστάτη μην ξεγελιέσαι… Συνεχίζεις να Κινδυνεύεις !!!


Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ δήλωνε ξεκάθαρα, από την έλευση ήδη των «δανειστών» μας στην Κύπρο το περσινό καλοκαίρι και πριν από την κατάληξη ακόμα σε οποιαδήποτε «συμφωνία», ότι απορρίπτει τη λογική και τη φιλοσοφία των προγραμμάτων οικονομικής εξυγίανσης και δημοσιονομικής αναπροσαρμογής που επιβάλλει η Τρόικα, μέσω μνημονίων, στα κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες για το δανεισμό τους.

Συνεπείς με την πιο πάνω θέση μας, αντιταχθήκαμε στην αύξηση του διδακτικού χρόνου κατά μια περίοδο που κακώς είχε συμπεριληφθεί στην κατ’ αρχήν συμφωνία του μνημονίου, γιατί θα οδηγούσε στη μείωση των αναγκών για διορισμό στη θέση συμβασιούχου, έκτακτου και αντικαταστάτη κατά 400 περίπου άτομα, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός σχολείου συνάδελφοι που δουλεύουν για χρόνια και να καταδικαστούν σε μόνιμη αδιοριστία.

Ως ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ εκφράσαμε τότε την ετοιμότητά μας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο, ακόμα και με περαιτέρω θυσίες, το δικαίωμα στην εργασία των συναδέλφων μας που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Παράλληλα αποδείξαμε έμπρακτα την ετοιμότητά μας να κατέβουμε στους δρόμους, να κλείσουμε τα σχολεία, να απεργήσουμε, για να μη μείνουν άνεργοι οι συνάδελφοί μας.

Την ίδια άποψη εκφράζουμε και σήμερα και δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ δεν πρόκειται ούτε να αποδεχτεί ούτε να ανεχτεί να μείνει στο δρόμο ούτε ένας συνάδελφός μας.

Η προσθήκη της μιας διδακτικής περιόδου δε συμπεριλήφθηκε στο τελικό μνημόνιο και αντικαταστάθηκε με άλλα μέτρα. Ο στόχος όμως που είχαμε θέσει να μη μείνει ούτε ένας έκτακτος, συμβασιούχος και αντικαταστάτης συνάδελφός μας στο δρόμο δυστυχώς δεν επιτυγχάνεται.

Γι’ αυτό λέμε στους έκτακτους, συμβασιούχους και αντικαταστάτες συναδέλφους μας να μην ξεγελιούνται και να μην εφησυχάζουν, γιατί συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος για το διορισμό τους.

Η κλιμακωτή συνεισφορά από τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν είναι αρκετή για να διασωθούν οι θέσεις των έκτακτων, συμβασιούχων και αντικαταστατών εκπαιδευτικών όπως θέλουν να προβάλλουν επικοινωνιακά κάποιοι.

Αυτό οφείλεται από τη μια στην κατάργηση ορισμένων κατακτήσεων του κλάδου που συμπληρώνουν τη μείωση του μισθού, οι οποίες βαπτίστηκαν στο μνημόνιο «μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα», που είναι η μείωση του αριθμού των αποσπασμένων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, η κατάργηση της αναλογίας  1:1,5 του διδακτικού χρόνου σε εσπερινά σχολεία της Γενικής και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η κατάργηση παραχώρησης διδακτικού χρόνου στους εκπαιδευτικούς για να μετακινούνται σε δύο ή περισσότερες εκπαιδευτικές επαρχίες, η κατάργηση της καθοδήγησης (μέντορας) για την προϋπηρεσιακή και ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση για νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς και η μείωση του κόστους των απογευματινών και  βραδινών προγραμμάτων. Τα μέτρα αυτά από μόνα τους οδηγούν στη μείωση των αναγκών για διορισμό στη θέση συμβασιούχου, έκτακτου και αντικαταστάτη κατά 140-160 περίπου άτομα.

Ταυτόχρονα, οι ανάγκες για διορισμούς αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω λόγω της μείωσης του μαθητικού πληθυσμού στη Μέση Εκπαίδευση, της μαζικής φυγής των αλλόγλωσσων μαθητών, της δραστικής μείωσης των περιόδων που παραχωρούνται για τη στήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες, του τερματισμού της πιλοτικής εφαρμογής των νέων ωρολογίων προγραμμάτων στα Γυμνάσια και του προγράμματος επιμόρφωσης για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα.

Τα πιο πάνω ανεβάζουν τη μείωση των αναγκών για διορισμούς έκτακτων, συμβασιούχων και αντικαταστατών σε περισσότερα από 300 άτομα. Ενώ δηλαδή στόχος μας ήταν να προστατέψουμε από την ανεργία τους 400 εκπαιδευτικούς που θα έμεναν στο δρόμο λόγω της αύξησης της μιας διδακτικής περιόδου, συμφωνήθηκαν μέτρα στο μνημόνιο και δρομολογούνται άλλα από το Υπουργείο Παιδείας που μπορεί να αφήσουν στο δρόμο περίπου τον ίδιο αριθμό εκπαιδευτικών.

Συνάδελφοι Συμβασιούχοι, Έκτακτοι και Αντικαταστάτες

Είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθείτε εκτός σχολείου και με τα νέα μέτρα. Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών σας καλεί να συνταχθείτε στον κοινό μας αγώνα για να μη μείνει στο δρόμο ούτε ένας συνάδελφός μας, καθώς και για να αποτρέψουμε τις επιθέσεις και τα μέτρα που στρέφονται εναντίον των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου που αναμένονται στο μέλλον.

Απέναντί μας είναι η πολιτική της παρατεταμένης λιτότητας, της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, των περικοπών. Μην τους κάνεις το χατίρι να παραιτηθείς, να δειλιάσεις.

Είναι η ώρα της συλλογικής ευθύνης και δράσης. Ή όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό ρεύμα που θα μας βγάλει από τη δίνη που μας έχουν ρίξει ή θα βουλιάξουμε στις παγίδες και τα ψεύτικα διλήμματα της Τρόικας και στο βάλτο της ηττοπάθειας. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν έγινε ακόμα. Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ είναι ΕΔΩ…


Λευκωσία, Απρίλης 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου