Τελευταίες ειδήσεις

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Πρώτη Ανάλυση για τους διορισμούς Μέσης Εκπαίδευσης

Με μια πρώτη ανάλυση για τους διορισμούς Μέσης μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:

Η περσινή χρονιά έκλεισε με 805 συμβάσεις στη Μέση εκπαίδευση. Οι διορισμοί συμβασιούχων που έγιναν μέχρι τώρα είναι 583. Άρα μιλούμε για 222 συμβάσεις λιγότερες. Γνωρίζοντας ότι 48 άτομα που δεν δούλευαν πέρσι συμπεριλαμβάνονται στους πρώτους διορισμούς (μέχρι να φανεί αν θα αποδεχτούν ή όχι) τότε σημαίνει ότι 270 άτομα που δούλευαν πέρσι δεν έχουν ακόμα διοριστεί.
Τα ακόλουθα στοιχεία είναι ακόμα πιο εκπληκτικά:
Στον προϋπολογισμό που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν 424 κενές μόνιμες θέσεις (από αφυπηρετήσεις τα τελευταία 2 χρόνια που δεν έγιναν μονιμοποιήσεις) και 323 θέσεις για συμβασιούχους. Σύνολο θέσεων που μπορούν να διοριστούν συμβασιούχοι 747 (εκτός βέβαια αν υπάρξουν κι άλλες αφυπηρετήσεις).
Το υπουργείο δηλ. προέβλεψε ότι με τις περικοπές που εισηγήθηκε στην Τρόικα και έκανε, θα χρειαζόταν 58 Συμβασιούχους λιγότερους. Αν κι αυτό θεωρείται απαράδεκτο (δηλ. να θεωρεί ότι 58 θέσεις ανεργίας είναι αποδεκτό παρόλο που πληρώθηκε η εισφορά αλληλεγγύης για να διορισθούν όλοι), το πιο απαράδεκτο είναι ότι οι υπολογισμοί τους ήταν τόσο εξωπραγματικοί που εισηγήθηκαν μέτρα τα οποία μας φέρουν από τις 58 θέσεις λιγότερες στις 222 αυτή τη στιγμή.

Δηλαδή σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό το υπουργείο μπορεί να διορίσει συμβασιούχους σε ακόμα  164 θέσεις φτάνει να προωθήσει ζητήματα απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του σχολείου, όπως η πλήρωση των θέσεων προαγωγής (έστω και χωρίς μισθολογική αναβάθμιση) αλλά και προγράμματα για αναβάθμιση του δημόσιου (π.χ. προγράμματα κατάρτισης – με Ευρωπαϊκά κονδύλια).

Αν καταφέρει να καλύψει τις 164 θέσεις, θεωρώντας ότι κάποιοι από τους 48 νεοδιορισθέντες μπορεί να μην αποδεχτούν διορισμό και επιπλέον μπορεί να έχουμε κι άλλες πρόωρες αφυπηρετήσεις μπορεί μέχρι το τέλος του χρόνου να καλυφθούν οι 270 που δούλευαν τον περσινό χρόνο.

Αν δεν γίνει τίποτα από τα πιο πάνω σημαίνει ότι με τους πολύ κακούς υπολογισμούς του το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση θα προσθέσει ακόμα 270 καθηγητές στον κατάλογο της ανεργίας.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ξανά ότι κάποιοι από τους συμβασιούχους που θα απολυθούν, δουλεύουν για πολύ περισσότερο από τρία χρόνια και άφησαν άλλες δουλειές διότι κανένας δεν θεωρούσε ότι θα μείνουν ξεκρέμαστοι λόγω κακών υπολογισμών της κυβέρνησης. Διότι παρά τη μείωση των μαθητών που αφήνει η κυβέρνηση να διαδίδεται ως λόγο της μείωσης των αναγκών, λόγω των πολλών αφυπηρετήσεων αυτοί οι άνθρωποι θα δούλευαν αν δεν ήταν τόσο κακοί οι υπολογισμοί τους. Θα μπορούσαν δηλαδή να συμπεριλάβουν στην μείωση των αναγκών τη μείωση των μαθητών και να μην εισηγηθούν άλλα μέτρα περικοπών. Εδώ είναι το μέγα ζήτημα που ελέγχεται το Υπουργείο και η κυβέρνηση. Ότι οι πολλές αφυπηρετήσεις και η εισφορά αλληλεγγύης έπρεπε να ήταν αρκετά, ώστε αν έκαναν ορθούς υπολογισμούς, να μην στείλουν άλλο κόσμο στην ανεργία, όπως ήταν και η δέσμευσή τους.

Δρ Κυριάκος Ματθαίου

Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών Λάρνακας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου