Τελευταίες ειδήσεις

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Το μεγάλο κόλπο του ΥΠΠ και της Κυβέρνησης με τους Συμβασιούχους

Οι πρόσφατοι διορισμοί της Μέσης Εκπαίδευσης που ανακοινώθηκαν από την ΕΕΥ αποκάλυψαν με οδυνηρό –για όλους τους εκπαιδευτικούς- τρόπο, το μεγάλο κόλπο που έστησαν το ΥΠΠ και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη με το θέμα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών.

Όπως φανέρωσαν ξεκάθαρα τα πραγματικά δεδομένα και όχι κάποιες μαθηματικές αλχημείες του ΥΠΠ, εκατοντάδες είναι τελικά οι εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις μετά από χρόνια εργασίας στα σχολεία θα οδηγηθούν στην ανεργία, διαψεύδοντας τα όσα στομφώδη διακήρυτταν πριν λίγους μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.

Από την πρώτη στιγμή η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών προειδοποιούσε όλους τους εκπαιδευτικούς, τόσο τους μόνιμους που δέχτηκαν να συνεισφέρουν για τη διάσωση των θέσεων συμβασιούχων όσο και τους ίδιους τους συμβασιούχους, για το μεγάλο κόλπο που στήθηκε στις πλάτες τους. Συγκεκριμένα, ανακοίνωση της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ τον Απρίλιο ανέφερε ότι «η κλιμακωτή συνεισφορά από τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που τελικά με το μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί δεν είναι έκτακτη αλλά μόνιμη μείωση μισθού, δεν στόχευε στο να διασωθούν οι θέσεις των συμβασιούχων εκπαιδευτικών όπως θέλουν να προβάλουν επικοινωνιακά κάποιοι».

Όλους αυτούς τους μήνες το ΥΠΠ αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας. Αντί να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα των συμβασιούχων καθώς και με τα άλλα σημαντικά ζητήματα της εκπαίδευσης, επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια βολέματος ημετέρων και σε ένα πρωτοφανές κυνήγι μαγισσών στο ΥΠΠ, γυρίζοντας την εκπαιδευτική πολιτική για δεκαετίες πίσω.

Τα αποτελέσματα της απραξίας αλλά και των λανθασμένων ενεργειών του ΥΠΠ μιλούν από μόνα τους:

•  Η αποκοπή μέχρι 2% από τους μισθούς όλων των εκπαιδευτικών  για τη διάσωση των θέσεων συμβασιούχων (που έγινε τελικά μόνιμη αποκοπή), εξουδετερώθηκε καταργώντας τις θέσεις με άλλους τρόπους.

•   Προσέφερε έτσι στην Τρόικα διπλάσιες αποκοπές στην Παιδεία από όσες είχαν ζητηθεί αρχικά. Το ΥΠΠ παρουσιάζεται δηλαδή τροϊκανότερο των ίδιων των Τροϊκανών.

•   Απέκρυψε έντεχνα τα μέτρα που συμφώνησε με την Τρόικα, με τα οποία χάθηκαν δεκάδες θέσεις συμβασιούχων.

•   Δεν έλαβε κανένα νέο αντισταθμιστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Καλούμε έστω και τώρα το ΥΠΠ να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους παραπλανητικούς αριθμούς και να εγκύψει σοβαρά στο θέμα των συμβασιούχων, ώστε να τηρήσει τη δική του δέσμευση.

Καλούμε την ΟΕΛΜΕΚ να ασκήσει πιέσεις και να μην αποδεχτεί να χάσει έστω και ένας συμβασιούχος τη δουλειά του, γεγονός που ουσιαστικά θα εξουδετέρωνε τη συνεισφορά όλων των εκπαιδευτικών για τη διάσωση των θέσεων συμβασιούχων.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν έστω και ένας συμβασιούχος χάσει τη θέση του, καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς σε ένα δυναμικό αγώνα για να μην περάσει η κοροϊδία και το μεγάλο επικοινωνιακό κόλπο που έστησαν σε όλους τους εκπαιδευτικούς το ΥΠΠ και η Κυβέρνηση. 

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ δεν πρόκειται ούτε να αποδεχτεί ούτε να ανεχτεί να μείνει στο δρόμο ούτε ένας συνάδελφός μας. Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να κατέβουμε στους δρόμους, να κλείσουμε τα σχολεία, να απεργήσουμε, για να μη μείνουν άνεργοι οι συνάδελφοί μας.

Είναι η ώρα της συλλογικής ευθύνης και δράσης. Χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν έγινε ακόμα.

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ είναι ΕΔΩ…



Λευκωσία, Αύγουστος 2013

1 σχόλιο:

  1. στην κατασταση που εχει περιελθει η χωρα ειναι σωφρον να παλεψουμε ολοι , να απαιτησουμε οτι δεσμευτηκαν με ενα ομως τροπο. χωρις κομματικες φαμφαρες. ωραιο το αρθρο το τελος τι το θελετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή