Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

Ιδιωτικοποιείται η Παιδεία - Η Δημόσια Εκπαίδευση θυσιάζεται στα συμφέροντα της Ιδιωτικής ΕκπαίδευσηςΆλλο ένα πλήγμα δέχτηκε το δημόσιο σχολείο από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Μετά τους πειραματισμούς, όπως αποδείχτηκε, που βιώνουν μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί και γονείς σχετικά με το Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα και το νέο τύπο Λυκείου, τις πρόχειρες και αλλεπάλληλες αλλαγές στις κατευθύνσεις μαθημάτων και συνακόλουθα στα πλαίσια πρόσβασης, τα ανύπαρκτα σε πλήθος μαθημάτων Αναλυτικά Προγράμματα και τα υποκατάστατα αυτών που ευφάνταστα αποκλήθηκαν Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας, το σχεδόν ανύπαρκτο καινούριο εκπαιδευτικό υλικό, τις τελευταίες προτάσεις για μετατροπή των Σχολείων σε διαρκή εξεταστικά κέντρα και άλλα πολλά, τη Δευτέρα, δια χειρός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, προωθήθηκε και τελικά εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για δεύτερη, εναλλακτική και παράλληλη διαδικασία εισδοχής των αποφοίτων της  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου. Και όλα αυτά προς τέρψη των Ιδιωτικών Σχολείων και των μεγάλων συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτά. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων αγγίζει πλέον και το χώρο της Παιδείας!

Παρά το χρύσωμα του χαπιού που επιχειρείται με πρόνοιες της συγκεκριμένης κυβερνητικής πρότασης, όπως για παράδειγμα η αναφορά σε υπεράριθμες θέσεις τις οποίες θα μπορούν να διεκδικούν και οι απόφοιτοι των δημοσίων σχολείων, στην πραγματικότητα οι θέσεις αυτές προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τους απόφοιτους των Ιδιωτικών Σχολείων. Με το 10% του συνολικού αριθμού των προσφερόμενων θέσεων να παραχωρείται ουσιαστικά στους μαθητές/τριες των Ιδιωτικών Σχολείων, η διάκριση σε βάρος των παιδιών του δημόσιου σχολείου είναι σαφής: Οι μαθητές/τριες των Ιδιωτικών Σχολείων ταυτόχρονα με τη φοίτησή τους θα εξασφαλίζουν τα απαραίτητα GCE για τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και την ίδια στιγμή θα μπορούν να παρακάθονται σε Παγκύπριες εξετάσεις, στην αγγλική ή ελληνική γλώσσα, για να εισαχθούν στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου.

Είναι πραγματικά απορίας άξιον, γιατί δεν μπορούσαν όλα αυτά τα χρόνια τα Δημόσια Πανεπιστήμια να προσφέρουν αυτές τις θέσεις μέσα από τη θεσμοθετημένη διαδικασία των Παγκυπρίων Εξετάσεων, προκειμένου εκατοντάδες οικογένειες να μην αναγκάζονται να στέλλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό για σπουδές και να επιβαρύνονται οικονομικά.

Σημειώνουμε ότι διαχρονική θέση της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ήταν και παραμένει η πλήρης αποσύνδεση των Παγκυπρίων Εξετάσεων από το Λύκειο και γενικά το Δημόσιο σχολείο και όχι η διαιώνιση της λογικής που θέλει το Λύκειο προθάλαμο των Πανεπιστημίων. Ως εκ τούτου, θα αντιδράσουμε δυναμικά και θα αγωνιστούμε για την ανατροπή της απόφασης που λήφθηκε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη για την εναλλακτική διαδικασία εισδοχής στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου.

Καλούμε την ΟΕΛΜΕΚ να απαντήσει δυναμικά στις προκλητικές ενέργειες του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Καλούμε, επίσης, την ΟΕΛΜΕΚ να ενώσει τις δυνάμεις της με εκείνα τα Κοινοβουλευτικά κόμματα που ενδιαφέρονται πραγματικά  για τη δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση, αλλά και με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Γονέων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης,  την ΠΣΕΜ και τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις με στόχο την προάσπιση του δημόσιου Σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου