Τελευταίες ειδήσεις

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΝΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ • Όχι στην αύξηση του ωραρίου • Όχι στην αύξηση μαθητών κατά τμήμα

ΚΑΝΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ
  • Όχι στην αύξηση του ωραρίου
  • Όχι στην αύξηση μαθητών κατά τμήμα

Ανοιχτό γράμμα προς όλους τους καθηγητές / τριες

Συνάδελφε / ισσα,
Σου γράφουμε πάλι από ανάγκη, γιατί ξεχείλισε η οργή και η αγανάκτησή μας, γιατί περίσσεψε η αλαζονεία των κάθε λογής Τροϊκανών, ντόπιων και ξένων και κάποιοι άσπονδοι φίλοι μας, μετράνε αριθμούς και μας βλέπουν νούμερα, γι’ αυτό ανοιχτά απευθυνόμαστε σε σένα.
Όταν κατά την περσινή χρονιά οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επισκέφτηκαν τους αρχηγούς των κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ (και υποψήφιος για την Προεδρία) μας έδωσε και γραπτώς τις θέσεις του. Δυστυχώς οι θέσεις αυτές ήταν πανομοιότυπες μ’ αυτές που αργότερα μας έφερε η Τρόικα.  Δηλαδή, κατάργηση της Α.Τ.Α., ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών και άλλα.  Αναγκαστήκαμε τότε να καταγγείλουμε ως ΟΕΛΜΕΚ (ομόφωνα) τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και τον Νικόλα Παπαδόπουλο, του οποίου οι θέσεις δεν διέφεραν. Όταν πρόσφατα επισκεφτήκαμε ξανά τους αρχηγούς, ο κ. Αναστασιάδης μας εισηγήθηκε την αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών και την αύξηση μαθητών κατά τμήμα.  Λίγο αργότερα θα τα εισηγηθεί και επίσημα στο προεδρικό, απαιτώντας μάλιστα την περικοπή 20 εκατομμυρίων από την εκπαίδευση. Αυτά, είμαστε σίγουροι τα εισηγήθηκε και κατ’ ιδίαν στην Τρόικα.
Προειδοποιήσαμε τον κ. Αναστασιάδη ότι, οι εισηγήσεις του αυτές θα χρησιμοποιηθούν από την Τρόικα και θα ήταν απέναντί μας σκληρή και απαιτητική.  Δυστυχώς κώφευσε.
Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.
Όπως το είχαμε προβλέψει και προειδοποιούσαμε, η Τρόικα κατάφερε να εμβάλει στο Μνημόνιο τις απαράδεκτες εισηγήσεις του κ. Αναστασιάδη. Και το παράδοξο, ούτε ο Υπουργός Παιδείας είχε εισηγηθεί κάτι τέτοιο, ούτε είχε προσυμφωνηθεί. Οι Τροϊκανοί φυσικά δεν το έβαλαν από μόνοι τους στο Μνημόνιο. Ποιοι τους βοήθησαν; Ποιοι παγίδευσαν ποιους;
Ο καθένας ας κάνει τις δικές του εικασίες. Και επειδή κάποιοι διερωτούνται αν έχουμε δυο κυβερνήσεις, μια του Υπουργείου Οικονομικών και μια δεύτερη, η απάντηση είναι απλή. Μπορεί δυο κυβερνήσεις να μην έχουμε.  Ξέρουν πολύ καλά όμως ότι, άλλο κυβέρνηση και άλλο κράτος. Η κυβέρνηση είναι για μια πενταετία. Το κράτος είναι βαθύ, πάνω από 50 χρόνια.  Αυτό κ. Αναστασιάδη, εν πολλοίς, εσείς το ελέγχετε.
Ευθύνες και στην Κυβέρνηση.
Φυσικά δεν απαλλάσσεται η κυβέρνηση από τις ευθύνες της. Μπορεί να μην ήταν θέση της η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, ή η αύξηση των μαθητών κατά τμήμα, όμως έχουν περιληφθεί στο συμφωνημένο μνημόνιο και αυτό την καθιστά υπεύθυνη.  Δυστυχώς, αν παγιδεύτηκε ή αν πιέστηκε, αν ξεγελάστηκε ή αν άλλοι αποφάσισαν, αυτό δεν την απαλλάσσει από τις δικές της ευθύνες. Ακόμα ούτε και η δήλωση του Υπουργού Παιδείας, ότι «εμείς ουδέποτε εισηγηθήκαμε κάτι τέτοιο».
Άμεσες και οδυνηρές οι επιπτώσεις.
Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το πιο πάνω μέτρο, οι συνέπειες θα είναι άμεσες και οδυνηρές για ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που είναι συμβασιούχοι ή έκτακτοι επί σειρά ετών, οι οποίοι από τη μια στιγμή στην άλλη θα βρεθούν στο δρόμο.  Όσο για το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών θα δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, το οποίο αν συνυπολογιστεί με τις υπόλοιπες περικοπές και εισφορές στις οποίες έχουμε προβεί και τις επιπτώσεις από τα γενικότερα μέτρα τα οποία άμεσα μας επηρεάζουν, ισοδυναμεί με σφαγιασμό μιας συγκεκριμένης ομάδας εργαζομένων, των εκπαιδευτικών. Υπάρχει όμως και η καθαρά εκπαιδευτική πτυχή του θέματος. Η οποιαδήποτε αρνητική διευθέτηση στο εργασιακό πλαίσιο επιδρά άμεσα στις συνθήκες μάθησης των παιδιών μας. Γι’ αυτό είχαμε καλέσει όλους τους αρμόδιους να προσέξουν ιδιαίτερα τα μέτρα τα οποία αφορούν την παιδεία.
Ανατρέψιμη η κατάσταση. Χρειάζεται συναίνεση.
Τα κόμματα μπορούν στην Βουλή ν’ ανατρέψουν την αρνητική αυτή εξέλιξη.  Φτάνει να παραμεριστούν οι μικροκομματικές ή άλλες σκοπιμότητες και προ πάντων, ν’ αφήσουν τα θέματα της Παιδείας μακριά από τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ήρεμα και νηφάλια τις όποιες εισηγήσεις κατατεθούν στο τραπέζι. Είμαστε ακόμη έτοιμοι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο, ακόμα και με περαιτέρω θυσίες, το δικαίωμα στη εργασία των συναδέλφων μας που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Παράλληλα δεν θα διστάσουμε να κατέβουμε στους δρόμους, να κλείσουμε τα σχολεία, να απεργήσουμε, αν οι κραυγές διαμαρτυρίας και απόγνωσης φτάσουν σε ώτα μη ακουόντων.
Η ΟΕΛΜΕΚ
Ενώ από την προηγούμενη χρονιά παίρνονται μέτρα που πλήττουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μαζί και τους εκπαιδευτικούς, η ηγεσία της Οργάνωσης μας παρουσιάζεται απονευρωμένη και αδύναμη ν’ αντιδράσει. Η Προοδευτική είχε προτείνει δυναμικές κινητοποιήσεις αλλά αυτές απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία που σχημάτιζαν οι κινήσεις ΑΛΛΑΓΗ και ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ. Η τελευταία μάλιστα, που προέβλεπε έστω και εκδήλωση διαμαρτυρίας σε απογευματινό χρόνο έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή, απορρίφθηκε και πάλι από την ΑΛΛΑΓΗ και τη ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ. Υπέρ των κινητοποιήσεων ψήφισαν οι υπόλοιπες κινήσεις (ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΔΗΚΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΝΕΑ ΠΝΟΗ).  Δυστυχώς η πρότασή μας απορρίφθηκε με τη νικώσα ψήφο του Προέδρου. Το επιχείρημά τους: «Να ξεκαθαρίσει το θέμα με την Τρόικα και βλέπουμε», ή «Να δούμε τι θα κάνουν και υπόλοιποι…».
Τώρα που ξεκαθάρισε όμως το θέμα με την Τρόικα, η ΟΕΛΜΕΚ παρουσιάζεται αμήχανη. Τώρα έπρεπε ο αγώνας μας να κορυφώνεται. Εμείς δεν κάναμε ούτε ένα βήμα.  Δεν στείλαμε κανένα μήνυμα σε κανένα αποδέκτη. Αποτέλεσμα: Δεχτήκαμε σιωπηλά τα όποια μέτρα και οι συνάδελφοί μας, συμβασιούχοι και έκτακτοι, κινδυνεύουν να μην επαναδιοριστούν.
Συνάδελφε,/ συναδέλφισσα,
Όταν συνάδελφοι μας κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, δεν είμαστε απλώς αρωγοί και συμπαραστάτες, αλλά δράστες και συμμέτοχοι. Οι ντόπιοι και ξένοι Τροϊκανοί υπολογίζουν σοβαρά την αποχή, την αντοχή και τη δράση σου. Απέναντί μας είναι η πολιτική της παρατεταμένης λιτότητας, της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, των περικοπών. Μην τους κάνεις το χατίρι να παραιτηθείς, να δειλιάσεις.
Χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν έγινε ακόμα. Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ είναι ΕΔΩ…

Λευκωσία,  3  Δεκεμβρίου  2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου