Τελευταίες ειδήσεις

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

10 συν 1 λόγοι για να ανησυχούμε



Εδώ και μερικές μέρες έχει γίνει γνωστή η «έκθεση» της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Εκπαίδευση, έκθεση που έχει προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Παράδοξο το γεγονός πως η ΟΕΛΜΕΚ δια της πλειοψηφίας των κινήσεων ΑΛΛΑΓΗ – ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ θεωρεί πως κινείται σε ορθά πλαίσια, καθησυχάζοντας τους εκπαιδευτικούς ότι είναι απλώς εισηγήσεις, «μη δεσμευτικού χαρακτήρα».
Γιατί όμως οι εκπαιδευτικοί, και όχι μόνο, πρέπει να ανησυχούν;
1.    Η Παγκόσμια Τράπεζα δε είναι τίποτε άλλο από ακόμα ένα όπλο στο οπλοστάσιο του νεοφιλελευθερισμού. Από πού ως πού ένας τέτοιος οικονομικός οργανισμός  να έχει λόγο στα της κυπριακής εκπαίδευσης;
2. Η κυπριακή κυβέρνηση ανέθεσε στην Παγκόσμια Τράπεζα να εκπονήσει εισηγήσεις για τα τρία πιο «πολυέξοδα» και συνάμα χωρίς «έσοδα», σύμφωνα με τις νεοφιλελεύθερες λογικές, υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας (Παιδείας, Υγείας, Γεωργίας). Άρα είναι προφανής ο στόχος των κυβερνώντων για περιορισμό του προϋπολογισμού του ΥΠΠ και όχι μόνο. Εθελοτυφλούν όσοι θεωρούν ότι είναι τυχαίο αυτό το γεγονός, γνωρίζοντας και το παρελθόν της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και τις ιδεοληψίες των κυβερνώντων για λιγότερο κράτος.
3. Στη βάση ποιας λογικής η Παγκόσμια Τράπεζα καταθέτει εισηγήσεις για την αξιολόγηση, για τις περιόδους διδασκαλίας, για τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση;
4.   Είναι δυνατόν ένας τέτοιος οργανισμός (βραχίονας του νεοφιλελευθερισμού) να έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα (μη δεσμευτικό, όπως ανέφερε και ο ΥΠΠ); Οι συζητήσεις άραγε που θα αρχίσουν τον Ιούνη ποια βάση θα έχουν;  Την «έκθεση» της Παγκόσμιας Τράπεζας μήπως;
5. Διότι η πλειοψηφία της ΟΕΛΜΕΚ (ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ-ΑΛΛΑΓΗ) μας ενημέρωσε καθησυχάζοντας μας στο ΚΔΣ ημερ. 8/5/14  ότι ο ΥΠΠ πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση θα διαβουλεύεται μαζί μας. Μάλιστα «χωρίς κοινές συμφωνίες τίποτε δεν θα προχωρεί», όπως μας λέχθηκε,  και ότι δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρχουν απολύσεις. Και όπου υπάρχει ΔΕΣΜΕΥΣΗ εμείς πρέπει να ανησυχούμε…
6.  Διότι η πλειοψηφία της ΟΕΛΜΕΚ (ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ-ΑΛΛΑΓΗ) μας ενημέρωσε στο ΚΔΣ ημερ. 8/5/14 ότι ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι «συμβουλευτικός και όχι μνημονιακή υποχρέωση». Αν και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο Νοεμβρίου υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην έλευση της Παγκόσμιας Τράπεζας και στην υποχρέωση της κυβέρνησης «να προωθήσει αλλαγές στην εκπαίδευση», η πλειοψηφία της απερχόμενης ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ αγρόν ηγόρασε. Ενώ είναι πλέον παραδεκτό ότι ΥΠΠ και ιδιώτες-θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού συνδιαμόρφωσαν το περιεχόμενο των εκθέσεων η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ εθελοτυφλεί.
7.  Διότι έχουμε μια πλειοψηφία στην ΟΕΛΜΕΚ η οποία αποκοιμίζει τον κλάδο εδώ και χρόνια, που ενώ βλέπει τις επιθέσεις που δεχόμαστε ως εκπαιδευτικοί, τις απώλειες κεκτημένων και δικαιωμάτων δεν αντιδρά ή απλά εκδίδει ανακοινώσεις για την τιμή των όπλων. Αν η ηγεσία του κλάδου ήταν αποφασιστική και βρισκόταν σε τροχιά διεκδίκησης είμαι σίγουρος ότι δεν θα είχαμε όλες αυτές τις απώλειες (αποκοπές 30% επί του ακάθαρτου μισθού περίπου, παγοποίηση προαγωγών, έκτακτες εισφορές, εισφορές για τη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αύξηση εισφοράς στο συνταξιοδοτικό, μείωση εφάπαξ (τη στιγμή που άλλοι συνάδελφοι δεν θα λάβουν),  τέλος αλληλεγγύης για διορισμό ΟΛΩΝ των συμβασιούχων, οι οποίοι τελικά ΔΕΝ διορίστηκαν παρόλες τις ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ, μείωση κλιμάκων εισδοχής νεοεισερχομένων, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο 65ο και βάλε).
8.   Διότι η Κίνηση ΑΛΛΑΓΗ που ελέγχει την ΟΕΛΜΕΚ εδώ και έξι χρόνια εκτιμά σε ανακοίνωση της «Μέσα από μια ορθή ανάγνωση της Έκθεσης δεν διαπιστώνουμε να κατατίθενται εισηγήσεις για απολύσεις εκπαιδευτικών, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, την Κυβέρνηση και τη Βουλή ότι δεν θα δεχθούμε να θυματοποιηθούν συνάδελφοι που εργάζονται σήμερα στην Εκπαίδευση με οποιοδήποτε εργασιακό καθεστώς.» Η σύγχυση είναι εμφανής, όπως και η προσπάθεια προπώλησης αγωνιστικότητας ελέω εκλογών.
9. Διότι η ΑΛΛΑΓΗ γνωρίζει ότι «δεν αποτελούν την κυβερνητική πολιτική» οι εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Γιατί τότε το Υπουργείο βρισκόταν σε αμφίδρομη επικοινωνία μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα εδώ και ένα χρόνο;
10. Διότι ακόμα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θυμήθηκε(;) μια βδομάδα πριν το κλείσιμο της Βουλής να αποστείλει επιστολή-έκκληση για αποπαγοποίηση των προαγωγών στο Δημόσιο Τομέα. Τώρα θυμήθηκε η κυβέρνηση ότι η Παιδεία πάσχει και υποφέρει από την έλλειψη διοικητικών στελεχών; Ή μήπως λόγω εκλογών είπε να ρίξει κάτι να αποπροσανατολίσει από τα χειρότερα που έπονται τον Ιούνιο; Με αυτές τις προσεγγίσεις θα διεξαχθεί ο «διάλογος» που επικαλείται η κυβέρνηση τον Ιούνιο για τις εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας;
Και τέλος,
11. Διότι κάθε φορά που η ηγεσία καθησύχαζε τον κλάδο ή η κυβέρνηση ΔΕΣΜΕΥΟΤΑΝ, κάτι χειρότερο ερχόταν… Ο Ιούνης είναι κοντά.
Επιβάλλεται η ΟΕΛΜΕΚ να βγει από το καβούκι της, να κατέβει στον κλάδο, να διαλεχτεί με τα μέλη της, να ακούσει τι έχουν να πουν, να ακούσει όλους όσοι συνειδητά απέχουν από την ΟΕΛΜΕΚ απογοητευμένοι από την ανυπαρξία και την ευθυνοφοβία της, να ακούσει ακόμα και τους νεότερους συνάδελφους, οι οποίοι βρίσκονται σε χειρότερη εργασιακή θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους και τότε να καθορίσει ένα πλάνο διεκδίκησης στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο να έχουν οι εκπαιδευτικοί.
Οι εργαζόμενοι  γενικά προστατεύουν τα δικαιώματα τους με δύο τρόπους. Με  τις κινητοποιήσεις, τη δράση τους καθώς και με τη ψήφο τους. Αν κρίνετε αγαπητοί συνάδελφοι ότι η πλειοψηφία διεκδίκησε και προστάτεψε τα κεκτημένα μας ή ορθά προσεγγίζει τα ζητήματα με την Παγκόσμια Τράπεζα, τότε επιβραβεύσετέ την. Φυσικά, η Κατάσταση Μισθοδοσίας του καθενός αλλά και η πραγματικότητα στην Εκπαίδευση δίνει την απάντηση... Αν όμως κρίνετε ότι δεν το έπραξε, τότε έχετε επιλογή΄ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ.
Γιώργος Γιαλλούρης
Μέλος ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου