Τελευταίες ειδήσεις

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Συνήγορος της Παγκόσμιας Τράπεζας η «ΑΛΛΑΓΗ»... μετά από «μια πρώτη ανάγνωση των Εκθέσεων»!

Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσε η ανακοίνωση της «ΑΛΛΑΓΗΣ» για τις Εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πρόκειται για τη μοναδική ανακοίνωση εκπαιδευτικής οργάνωσης ή παράταξης που δεν βρίσκει κάτι μεμπτό στο περιεχόμενό των Εκθέσεων, με βάση έστω «μια πρώτη ανάγνωση» τους, όπως αναφέρει! Για να είμαστε δίκαιοι, επεσήμανε κάποιο αρνητικό στοιχείο στις Εκθέσεις που δε βρήκε κανείς άλλος. Ποιο είναι αυτό; Ότι οι Εκθέσεις δεν έχουν αγγίξει το σύνολο των θεμάτων που θα επιθυμούσε η «ΑΛΛΑΓΗ». Για τα πολλά θέματα που άγγιξε η Παγκόσμια Τράπεζα στις Εκθέσεις της, με απαράδεκτο τρόπο κατά την άποψή μας, ούτε κουβέντα.
Η «πρώτη ανάγνωσή των δύο Εκθέσεων» εκ μέρους της «ΑΛΛΑΓΗΣ» μπορεί να μην έφτανε για να διακρίνουν κάτι αρνητικό σ’ αυτές, ήταν όμως αρκετή για να παρατηρήσει ότι «η Προοδευτική επιδιώκοντας προεκλογικά οφέλη έχει διαστρεβλώσει πολλά από τα σημεία που περιέχονται στις δύο εκθέσεις». Μιλούν ακόμα και για δαιμονοποίηση των Εκθέσεων εκ μέρους μας! Ως Προοδευτική δηλώνουμε ότι δεν περιοριστήκαμε σε μια πρόχειρη ανάγνωση των εκθέσεων. Μέσα από αυτή τη μελέτη καταλάβαμε αυτό που κατάλαβαν όλοι, εκτός βέβαια από την «ΑΛΛΑΓΗ». Το παράδοξο είναι ότι ούτε καν ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας αμφισβήτησε το περιεχόμενο της ανακοίνωσής μας. Απλά, ανέφερε, ότι πέρα από αυτά οι Εκθέσεις περιλαμβάνουν και αρκετά άλλα. Ως εκ τούτου, ξενίζει το γεγονός ότι το ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης του περιεχομένου των Εκθέσεων ανέλαβε, αντί του ίδιου του Υπουργείου, η «ΑΛΛΑΓΗ».
Μάλιστα, η «ΑΛΛΑΓΗ» δεν περιορίζεται στην ανακοίνωσή της μόνο στα πιο πάνω. Αναφέρει, επίσης, ότι «μέσα από μια ορθή ανάγνωση της Έκθεσης δεν διαπιστώνουμε να κατατίθενται εισηγήσεις για απολύσεις εκπαιδευτικών». Έχουν δίκαιο; Στις Εκθέσεις ασφαλώς και δεν υπάρχει ρητή αναφορά σε απολύσεις. Τι περιλαμβάνουν όμως οι Εκθέσεις; Αναφέρουν ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών είναι αδικαιολόγητα μεγάλος, μιλούν για κατάργηση της μείωσης του διδακτικού χρόνου που δίνεται σήμερα ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, προτείνουν την αντικατάσταση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών από δημόσιους υπαλλήλους, εισηγούνται το συνολικό επανακαθορισμό του εργάσιμου και διδακτικού χρόνου και την κατάργηση της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης. Πού θα οδηγήσει η εφαρμογή αυτών των μέτρων; Στη μεγάλη μείωση θέσεων και, αν εφαρμοστούν όσα προτείνονται, σε απολύσεις εκπαιδευτικών! Αυτό καταλαβαίνουν όλοι από την πραγματικά ορθή και όχι την πολιτικά ή κυβερνητικά ορθή ανάγνωση των Εκθέσεων. Για να καθησυχάσει η «ΑΛΛΑΓΗ» τους καθηγητές επικαλείται και τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα γίνουν απολύσεις. Εμάς αυτά τα «ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ» της κυβέρνησης μας ανησυχούν ακόμα περισσότερο.
Κατανοούμε τον εκνευρισμό της «ΑΛΛΑΓΗΣ» για τη δημοσιοποίηση των Εκθέσεων πριν από τις εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ. Είναι εύλογο ότι θα προτιμούσαν να μείνουν στα συρτάρια του Υπουργείο Παιδείας τουλάχιστον μέχρι τότε. Ας σταματήσουν όμως την προσπάθεια διαστρέβλωσης του περιεχομένου των Εκθέσεων, γιατί όσοι τις διαβάζουν προσεκτικά καταλαβαίνουν το ίδιο, δηλαδή ότι είναι καταστροφικές για την Παιδεία μας και τους καθηγητές. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι αντι-εκπαιδευτικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να περάσουν αυτές τις απαράδεκτες θέσεις, πριν ή το πιθανότερο μετά τις εκλογές. Για να τις αποκρούσουμε, χρειάζεται η συστράτευση όλων και η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου και των καθηγητών. Η δημιουργία αυτού του κοινού μετώπου, στο οποίο καλούμε όλους να συμμετάσχουν, είναι αναγκαία όχι με τον κοντόφθαλμο ορίζοντα των επερχόμενων εκλογών αλλά με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του δημόσιου σχολείου, των καθηγητών και των μαθητών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι θα ενταχθούν σ’ αυτό το κοινό μέτωπο και δε θα προτιμήσουν να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα, αυτή την κρίσιμη περίοδο, αντί για τα συμφέροντα του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου