Τελευταίες ειδήσεις

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Υποχρέωση ΥΠΠ ο επαναδιορισμός όλων των συμβασιούχων-εκτάκτων-αντικαταστατών

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών με ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι «ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς για τους κινδύνους που υπάρχουν αναφορικά με τον επαναδιορισμό των συμβασιούχων, εκτάκτων και αντικαταστατών». Ταυτόχρονα, τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός στο πιο πάνω θέμα, ο οποίος ενδεχομένως να έχει τα ίδια τραγικά αποτελέσματα με την περσινή σχολική χρονιά, όπου εκτυλίχθηκε μια από τις μεγαλύτερες απάτες εναντίον του κλάδου στην ιστορία της εκπαίδευσής μας». Και συνεχίζει:  «Υπενθυμίζουμε για να μην ξεχνάμε:
  • Από την περσινή σχολική χρονιά αποκόπηκε μέχρι 2% από τους μισθούς όλων των εκπαιδευτικών για τη διάσωση των 413 έκτακτων θέσεων που θα χάνονταν με την αύξηση της μιας διδακτικής περιόδου σε όλες τις βαθμίδες. Σημειώνεται ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την αποκοπή επαρκούν τόσο φέτος όσο και πέρσι για την κάλυψη 400-450 θέσεων.
  • Η αποκοπή εξουδετερώθηκε με την κατάργηση 330 θέσεων σε όλες τις βαθμίδες με άλλους τρόπους (μείωση αριθμού μαθητών, κατάργηση ωρών μετακίνησης, κατάργηση 1:1,5 στα Εσπερινά Σχολεία, μείωση αποσπάσεων, κατάργηση μεντορισμού, παγοποίηση προαγωγών).
  • Το Υπουργείο Παιδείας ουδέποτε αξιοποίησε αυτό το ποσό για τον επαναδιορισμό των συναδέλφων μας, αφού δεν έλαβε μέτρα που θα δημιουργούσαν πρόσθετες ανάγκες διορισμών. Υπογραμμίζουμε ότι χωρίς τη λήψη μέτρων που να αναβαθμίζουν τα σχολεία και να δημιουργούν πρόσθετες ανάγκες διορισμών τα πολλά εκατομμύρια της αποκοπής του 0,8-2% θα μένουν εσαεί χωρίς αντίκρισμα.
  • Αποτέλεσμα των πιο πάνω ενεργειών ήταν να μείνουν τελικά αδιόριστοι 74 συμβασιούχοι, οι οποίοι θα ήταν πολλαπλάσιοι αν δεν προέκυπτε το κύμα των μαζικών πρόωρων αφυπηρετήσεων.
Δυστυχώς, παρά την τραγική περσινή εμπειρία, τα πράγματα οδεύουν και φέτος στην ίδια κατεύθυνση. Τείνει να επικρατήσει και φέτος ένας αδικαιολόγητος και επικίνδυνος εφησυχασμός, ο οποίος καλλιεργείται εξαιτίας της αποπαγοποίησης των προαγωγών από τη Βουλή, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει οριστικά ο αριθμός και ο χρόνος των προαγωγών.
Ως εκ τούτου, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών επισημαίνει:
  • Απευθυνόμενοι προς τον Υπουργό Παιδείας, σημειώνουμε ότι το θέμα του επαναδιορισμού των συμβασιούχων, έκτακτων και αντικαταστατών δεν είναι ζήτημα καλών προθέσεων, τις οποίες εκδηλώνει δημοσίως, αλλά αποτελεί υποχρέωση του ΥΠΠ να αξιοποιήσει πλήρως τα εκατομμύρια της αποκοπής μέχρι 2% από όλους τους καθηγητές.
  • Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι δηλώσεις στις οποίες προβαίνει συχνά, ότι δε θα δημιουργήσει πρόσθετες ανάγκες διορισμών, οφείλονται σε κακή πληροφόρηση εκ μέρους στελεχών του Υπουργείου, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος αξιοποίησης των χρημάτων της αποκοπής εκτός από τη δημιουργία πρόσθετων αναγκών.
  • Ως ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ δεν προτείνουμε ασφαλώς τη δημιουργία πλασματικών αναγκών αλλά όπως τα χρήματα της αποκοπής αξιοποιηθούν για μέτρα που θα αναβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο και θα δημιουργούν, ταυτόχρονα, πρόσθετες ανάγκες διορισμών. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
ü  Επέκταση της εργαστηριοποίησης των μαθημάτων.
ü  Επιμόρφωση των καθηγητών στα νέα Αναλυτικά Προγράμματα.
ü  Επέκταση της πιλοτικής εφαρμογής των νέων ωρολογίων προγραμμάτων στα Γυμνάσια.
ü  Επαναφορά των παλιών ρυθμίσεων υπολογισμού του διδακτικού χρόνου στα Εσπερινά Σχολεία.
ü  Άμεση και έγκαιρη πραγματοποίηση των προαγωγών για την κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών θέσεων.
ü  Επαναφορά του μεντορισμού για τη στήριξη νεοεισερχομένων καθηγητών.
Χωρίς τη λήψη του συνόλου ή κάποιων από τα πιο πάνω μέτρα, μέσα από την αξιοποίηση των χρημάτων που αποκόπτονται από όλους τους καθηγητές, είναι ορατός και πάλι ο κίνδυνος μη επαναδιορισμού πολλών συναδέλφων μας. Αν δε ληφθούν μέτρα, τα χρήματα αυτά είτε θα παραμείνουν στα κρατικά ταμεία είτε θα αξιοποιηθούν και φέτος για άλλους σκοπούς από εκείνο για τον οποίο έγινε η αποκοπή. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να αντιληφθεί άμεσα τα δεδομένα και να προβεί έγκαιρα στις αναγκαίες αποφάσεις και δηλώνουμε έτοιμοι να συμβάλουμε δημιουργικά και εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση. 
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών δεν πρόκειται ούτε να αποδεχτεί ούτε να ανεχτεί να μείνει στο δρόμο ούτε ένας συνάδελφός μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου