Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

Κακοί οι οιωνοί για τη νέα σχολική χρονιάΔυστυχώς, με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι οιωνοί για τη νέα σχολική χρονιά 2014-2015 είναι κάκιστοι. Το δημόσιο σχολείο, οι καθηγητές και οι μαθητές αναμένεται να νιώσουν πιο έντονα όσο ποτέ τα αρνητικά αποτελέσματα που επιφέρουν στη δημόσια εκπαίδευση του τόπου μας οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Τρόικα, της Παγκόσμιας Τράπεζας, των αντι-εκπαιδευτικών δυνάμεων εντός της Βουλής και των μέτρων της Κυβέρνησης. 
Ταυτόχρονα, τις ανησυχίες μας εντείνει η πρωτοφανής έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δεν είναι καν σε θέση να παρουσιάσει αξιόπιστα στοιχεία για τα δεδομένα που αφορούν στη στελέχωση των σχολικών μονάδων. Το Υπουργείο Παιδείας εμφανίζει μια τεράστια αδυναμία στην άσκηση πολιτικής και στη λήψη μέτρων που να αναβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο, την οποία καλύπτει πίσω από την υποτιθέμενη προσπάθεια αξιολόγησης των υφιστάμενων πολιτικών. Από Υπουργείο Παιδείας δείχνει να έχει μετατραπεί σε Υπουργείο Έρευνας και Αξιολόγησης, όχι για να χρησιμοποιήσει την αξιολόγηση ως εργαλείο για τη βελτίωση της εκπαίδευσής μας αλλά ως άλλοθι για την επιβολή περικοπών και σκληρών πολιτικών λιτότητας στην Παιδεία.
Τα συγκεκριμένα δεδομένα που προμηνύουν τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν κατά τη νέα σχολική χρόνια έχουν ως εξής:
* Η διοικητική υποστελέχωση των σχολείων η οποία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μετά το καλοστημένο θέατρο με τη δήθεν αποπαγοποίηση των προαγωγών, τελικά τα σχολεία θα παραμείνουν σε επικίνδυνο βαθμό υποστελεχωμένα σε διευθυντικό προσωπικό, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των σχολείων και στην εκπαίδευση που παρέχεται στους μαθητές μας.
* Το πρόβλημα των αδιόριστων εκπαιδευτικών,το οποίο παρουσιάζεται φέτος οξύτερο παρά το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποκόπτονται από όλους μας μέχρι 2% του μισθού για τον επαναδιορισμό των συμβασιούχων, εκτάκτων και αντικαταστατών. Δυστυχώς, το Υπουργείο Παιδείας είτε είναι ανίκανο είτε δε θέλει να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα για το σκοπό που τα μαζεύει.
* Παρουσιάζεται μια πρωτόγνωρη αργοπορία στις μεταθέσεις, μετακινήσεις, τοποθετήσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών, που δημιουργούν τον κίνδυνο να παρουσιαστούν μεγάλα κενά στη στελέχωση των σχολικών μονάδων με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
* Επίσης, αβεβαιότητα προκαλεί η στάση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε σημαντικά εκπαιδευτικά θέματα (π.χ. Αναλυτικά και Ωρολόγια Προγράμματα, Αξιολόγηση, Κατάλογοι Διοριστέων, εισηγήσεις Παγκόσμιας Τράπεζας), στα οποία δεν ξεκαθαρίζει τις θέσεις του ως προς τον τρόπο που θα τα προχωρήσει.  
* Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε αναίτια και μονομερώς στην απόφασή του  για μετακίνηση του Νικολαϊδειου Γυμνασίου στις εγκαταστάσεις του Λυκείου Κύκκου Πάφου, τη συστέγαση των δύο σχολείων για μια διετία και την ακόλουθη κατάργηση του Λυκείου Κύκκου, αφού έχει ήδη καταργήσει το Γυμνάσιο Παναγίας, ακολουθώντας πιστά τις συνταγές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό σκηνικό, έρχονται να προστεθούν οι απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών εναντίον των δημόσιων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών, μέσα από τις οποίες διαφαίνεται η πρόθεση της Κυβέρνησης να επιβάλει πρόσθετα μέτρα εναντίον των εκπαιδευτικών.
Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ κ.κ., παρακαλουθώντας αυτές τις εξελίξεις, δηλώνει ξεκάθαρα ότι δε θα παραμείνει αδρανής, αλλά θα προτείνει τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την αποτροπή των όποιων αρνητικών εξελίξεων για το δημόσιο σχολείο, τους καθηγητές και τους μαθητές. Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ κ.κ., συνεργαζόμενη με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης, θα αντισταθεί σε κάθε μέτρο που θυματοποιεί έστω κι έναν συνάδελφο και αποδυναμώνει το δημόσιο σχολείο και την εκπαίδευση που παρέχεται στους μαθητές μας. 
Ως εκ τούτου η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ κ.κ. πρότεινε ΣΤΟ Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ τα ακόλουθα μέτρα/ενέργειες:
·          Δημοσιογραφική διάσκεψη για παρουσίαση των μέτρων. 
·          Συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα.
·          Συνάντηση με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων.
·          Πραγματοποίηση κινητοποίησης έξω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Σύνδεσμο των Συμβασιούχων/Εκτάκτων σε χρόνο που θα οριστεί.
·          Προειδοποίηση για μη άνοιγμα των σχολείων την 1η Σεπτεμβρίου και πραγματοποίησης δυναμικών κινητοποιήσεων.

Δυστυχώς η πρόταση μας καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες κινήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου