Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014

Το ανέκδοτο των ημερών: «Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς»Το ανέκδοτο των ημερών: «Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς»

Ακούμε τον Υπουργό Παιδείας να επαναλαμβάνει συνεχώς τις τελευταίες μέρες ότι όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Δε γνωρίζουμε που στηρίζει ο Υπουργός την πιο πάνω άποψη, αν οφείλεται στην άγνοιά του για την πραγματικότητα των σχολείων, αν του μεταφέρουν αυτή την εικόνα οι λειτουργοί του Υπουργείου μέσα από τα κλιματιζόμενα γραφεία τους ή αν πρόκειται για στοχευμένη επικοινωνιακή προσπάθεια, στην οποία είδαμε δυστυχώς να συμμετέχει και ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δ. Ταλιαδώρος, λειτουργώντας όχι μόνο σε αυτό το θέμα ως εκπρόσωπος του Υπουργείου.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η επαναλαμβανόμενη επίκληση της ετοιμότητας των σχολείων έχει γίνει ανέκδοτο μέσα στα ίδια τα σχολεία, τα οποία γνωρίζουν καλύτερα από τον κάθε γραφειοκράτη την κατάσταση μέσα στην οποία ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά. Πώς αλλιώς θα μπορούσαν εξάλλου να εκληφθούν οι δηλώσεις περί ετοιμότητας των σχολείων, τη στιγμή που η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τα εξής δεδομένα:

Ø  Είχαμε μια πρωτοφανή καθυστέρηση στη στελέχωση των σχολείων, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των καθηγητών να μάθει στο παρά πέντε το σχολείο που θα εργαστεί κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015. Η στελέχωση των σχολείων, παρά τα όσα λέγονται από την πλευρά του Υπουργείου δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως θα διαφανεί από τις ανακοινώσεις μεταθέσεων, μετακινήσεων και τοποθετήσεων που θα γίνουν τις επόμενες βδομάδες.

Ø  Καθυστέρησαν αδικαιολόγητα οι προαγωγές, λόγω της αργοπορίας της Κυβέρνησης να προωθήσει το θέμα, καθώς και λόγω της απαράδεκτης στάσης του κυβερνώντος ΔΗΣΥ και των παλινωδιών άλλων πολιτικών δυνάμεων. Αποτέλεσμα της αργοπορίας αυτής είναι να γίνουν οι τοποθετήσεις των νεοπροαχθέντων Βοηθών Διευθυντών τη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία των προαγωγών.

Ø  Αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις του εκπαιδευτικού προσωπικού (μεταθέσεις, μετακινήσεις, τοποθετήσεις) το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω των ενστάσεων που θα υποβληθούν στις αργοπορημένες τοποθετήσεις που έγιναν μέχρι τώρα, καθώς και εξαιτίας της αδικαιολόγητης μεταφοράς του προγράμματος επιμόρφωσης από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.

Ø  Υπάρχει μια παντελής έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού από την πλευρά του Υπουργείου αναφορικά με τα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα. Οι οδηγίες που δίνουν οι Επιθεωρητές στα σεμινάρια που διεξάγονται αυτές τις μέρες για τα αναλυτικά προγράμματα ορισμένων μαθημάτων (π.χ. Αρχαία Ελληνικά, Γλώσσα, Ιστορία) είναι ασαφείς και νεφελώδεις (για να χρησιμοποιήσουμε ήπιους χαρακτηρισμούς), προκαλώντας μεγάλη αβεβαιότητα στους καθηγητές. Το Υπουργείο και στο πιο πάνω θέμα παρουσιάζεται ανέτοιμο και ανίκανο να το διαχειριστεί με σοβαρότητα και επιστημονικότητα, αφού άγεται και φέρεται από κομματικούς παράγοντες εντός και εκτός Υπουργείο και στα εκπαιδευτικά θέματα.

Ø  Υπάρχει και φέτος ο κίνδυνος να μείνουν συμβασιούχοι, έκτακτοι και αντικαταστάτες καθηγητές αδιόριστοι, λόγω του τεράστιου εμπαιγμού που δεχόμαστε από το Υπουργείο που συνεχίζει να μην αξιοποιεί την αποκοπή μέχρι 2% που συνεισφέρουμε για το σκοπό αυτό.

Ø  Δεν έχουν σταλεί ακόμα όλα τα βιβλία στα σχολεία, αντίθετα με όσα λέγονται από το Υπουργείο.

Τα πιο πάνω και αυτά που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες δυστυχώς θα επιβεβαιώσουν πως τα σχολεία κάθε άλλο παρά έτοιμα είναι κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Καλούμε το Υπουργό και το Υπουργείο Παιδείας να εστιάσουν στα υπαρκτά προβλήματα και να μην εξαντλούνται σε ρητορικές διακηρύξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου