Τελευταίες ειδήσεις

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Χαιρετισμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2014-15

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2014-2015, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών σας εύχεται καλή και δημιουργική χρονιά, καλή δύναμη και κουράγιο. Καλωσορίζουμε ιδιαίτερα τους νεοεισερχόμενους συνάδελφους, οι οποίοι δυστυχώς όλο και λιγοστεύουν λόγω της πολιτικής των περικοπών που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, δεν ξεχνάμε όλους εκείνους τους συναδέλφους που έχουν παραμείνει αδιόριστοι την τελευταία διετία, παρά την αποκοπή 0,8-2% που συνεισφέρουμε όλοι για τον επαναδιορισμό τους.

Δυστυχώς, οι συνθήκες μέσα στις οποίες ξεκινά η σχολική χρονιά 2014-2015 είναι κάκιστες. Καταγράφηκε μια πρωτοφανής καθυστέρηση στη στελέχωση των σχολείων, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των καθηγητών να μάθει στο παρά πέντε το σχολείο που θα εργαστεί. Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των σχολείων δημιούργησε η απαράδεκτη στάση του κυβερνώντος ΔΗΣΥ και οι παλινωδίες άλλων πολιτικών δυνάμεων στο θέμα των προαγωγών. Με όλα τα πιο πάνω δεδομένα και ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλα κενά και να γίνονται ανακατατάξεις προσωπικού στα σχολεία, οι οποίες θα ενταθούν τις επόμενες μέρες και εξαιτίας της αδικαιολόγητης μεταφοράς του προγράμματος επιμόρφωσης από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, η επίκληση της ετοιμότητας των σχολικών μονάδων από τον Υπουργό Παιδείας μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί. Επίσης, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Παιδείας να συγκαλύψει το θέμα, η Μέση Εκπαίδευση καταγράφει και φέτος μια σημαντική απώλεια θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού. Μια απώλεια, που καθιστά ορατό τον κίνδυνο να μην επαναδιοριστούν και φέτος συμβασιούχοι, έκτακτοι και αντικαταστάτες συνάδελφοί μας που εργάστηκαν, σε πολλές περιπτώσεις, για αρκετά χρόνια στα σχολεία.

Αυτό που χαρακτηρίζει το Υπουργείο Παιδείας κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι η παντελής έλλειψη σχεδιασμού, προγραμματισμού και οράματος για το παρόν και το μέλλον της Παιδείας μας. Δυστυχώς για τους ίδιους, δεν μπορούν να κρύψουν αυτή την πραγματικότητα όπως και την ανικανότητά τους να ασκήσουν εκπαιδευτική πολιτική, όσες κομματικά ελεγχόμενες επιτροπές και αν διορίσουν και όσες στημένες αξιολογήσεις και αν διενεργήσουν για υφιστάμενες πολιτικές. Φέτος ξεκινά η δεύτερη σχολική χρονιά επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη χωρίς να έχει ληφθεί κανένα απολύτως νέο μέτρο για την αναβάθμιση της Παιδείας μας, γιατί προφανώς δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει, να προγραμματίσει και να υλοποιήσει αλλαγές, πέρα από όσες της υπαγορεύει η Τρόικα και η Παγκόσμια Τράπεζα. Εξαντλείται αποκλειστικά στην προσπάθεια να σταματήσει πολιτικές που είχαν ξεκινήσει με στόχο την περικοπή δαπανών και, κυρίως, σε αυτό που φαίνεται να γνωρίζει καλύτερα: ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ ΗΜΕΤΕΡΩΝ.

Τρανταχτό παράδειγμα της κομματικοποίησης της Παιδείας που προωθεί αποτελεί το θέμα των αποσπάσεων, όπου κυριαρχεί η αδιαφάνεια και το βόλεμα ημετέρων. Δυστυχώς, ο Υπουργός Παιδείας χειραγωγείται πλήρως από κομματικούς παράγοντες και στο θέμα των αποσπάσεων, επιτρέποντας αλλαγές που ανατρέπουν τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών και διευθύνσεων και εγκρίνοντας την απόσπαση ατόμων που δεν υπέβαλαν καν αίτηση για απόσπαση!!!

Ως Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών θ’ αντισταθούμε στην πολιτική της παρατεταμένης λιτότητας, στην   υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, στον απίστευτο εμπαιγμό που δεχόμαστε τα δύο τελευταία χρόνια με την αποκοπή μέχρι 2% από τους μισθούς μας που δεν αξιοποιούνται για το σκοπό για τον οποίο γίνεται και στις συντηρητικές δυνάμεις της αντιμεταρρύθμισης, που έχουν βαλθεί να πάνε την εκπαίδευσή μας δεκαετίες πίσω.

Σας καλούμε να συνταχθείτε στον κοινό μας αγώνα, για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, για την προάσπιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων μας και για την ανατροπή των συνεχιζόμενων επιθέσεων και των μέτρων που στρέφονται εναντίον των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου.


Λευκωσία, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου