Τελευταίες ειδήσεις

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Απόλυτη εμπιστοσυνή στον Υπουργό Παιδείας από τον Δημήτρη Χριστόφια

Αποσπάσματα από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, τα οποία αφορούν την Παιδεία και τον Πολιτισμό : 

"Ποιοτικά αναβαθμίσαμε την κρατική φοιτητική μέριμνα με την υιοθέτηση ενός γενναιόδωρου ολοκληρωμένου πακέτου πέντε μέτρων, που καλύπτουν τους φοιτητές που φοιτούν σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο (12 εκ. ευρώ). Και επειδή ελέχθη και γράφτηκε ότι τάχατες αυτό το μέτρο είναι προεκλογικό γιατί έχουν οι φοιτητές εκλογές, θέλω να σας πω ότι αυτό το μέτρο είναι κάτι το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος, το έχω εξαγγείλει ενώπιον της ΠΟΦΕΝ από τον Γενάρη. Και το Υπουργείο Παιδείας μάς έφερε την πρόταση πρόσφατα. Ήρθε μια πρόταση πρώτα που αφορούσε μόνο στα κρατικά πανεπιστήμια, την πήραμε πίσω για να καλύψουμε και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτός είναι ο λόγος που τώρα έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Και άμα έχει και εκλογές τι με αυτό, δηλαδή; Δεν πρέπει όταν έχει εκλογές να λαμβάνονται μέτρα; Είναι καλό να το ξέρουμε αυτό. Δηλαδή οι φοιτητές ή οι όποιοι τέλος πάντων πολίτες, άμα έχουν τη δυνατότητα ακριβώς να ωφεληθούν από κοινωνικά μέτρα προοδευτικά, θα πρέπει να πούμε ότι ξέρετε έχει εκλογές, δεν πρέπει; Αλλά σας λέω ξανά δεν είναι γιατί είναι οι εκλογές. Είναι γιατί αυτή η Κυβέρνηση είναι συνεπής στις διακηρύξεις και στις δηλώσεις της, παρόλη την παγκόσμια οικονομική κρίση.
· Ενισχύσαμε τα προγράμματα του Ινστιτούτου Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου. · Επεκτείναμε το θεσμό της δωρεάν μεταφοράς μαθητών (10 εκ. ευρώ).· Εγκαινιάσαμε θεσμό για επιχορήγηση της αγοράς φορητού υπολογιστή για τους μαθητές Β’ Γυμνασίου (4 εκ. ευρώ).
Τομές στην κοινωνία
Συστατικό στοιχείο της οικοδόμησης μιας πιο δίκαιης κοινωνίας είναι η διενέργεια τομών στην κοινωνία, με τη δρομολόγηση μακρόπνοων πολιτικών και τη διενέργεια μεταρρυθμίσεων που ποιοτικά θα την αναβαθμίσουν και θα ανοίξουν νέους ορίζοντες για τη χώρα μας.
Στοιχείο-κλειδί σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η οποία φιλοδοξεί όχι μόνο να κλείσει τις πληγές του εκπαιδευτικού μας συστήματος (την παραπαιδεία και τη σχολική αποτυχία), αλλά να μετατρέψει τα σχολεία μας σε χώρους που προωθούν τις πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, προάγουν την κριτική σκέψη, καλλιεργούν δεξιότητες, ικανότητες και ταλέντα και προσφέρουν γνώσεις από όλο το φάσμα των επιστημών.
Στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προχωρούμε με εντατικούς ρυθμούς και ήδη έχουμε εισέλθει στο στάδιο αναδιαμόρφωσης του περιεχομένου των αναλυτικών προγραμμάτων με το διορισμό 20 επιτροπών από καταξιωμένους επιστήμονες.
Παράλληλα με αυτή τη διαδικασία, προχωρήσαμε στη διαδικασία ολοκλήρωσης της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, με την απόφαση για ίδρυση Ιατρικής Σχολής και Σχολής Καλών Τεχνών. Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω μια παρέμβαση, την οποία θεωρώ πολύ σημαντική. 
Επειδή ο Υπουργός Παιδείας δέχεται ανελέητες επιθέσεις καθημερινά που στόχο έχουν και τον ίδιο, αλλά κατά τη δική μου άποψη και την ίδια την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, θέλω να εκφράσω την απόλυτη εμπιστοσύνη μου στον Υπουργό και στο έργο του και στο έργο του Υπουργείου.
Τομή για την κοινωνία αποτελεί η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι τουλάχιστον το 2048. Η Κυβέρνηση μέσα από εντατικό διάλογο έφτασε σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν έτσι ώστε να διασφαλιστούν το ύψος των κοινωνικών συντάξεων, όλα τα ωφελήματα, να δημιουργηθεί αποθεματικό και να ακολουθείται μια συνετή επενδυτική πολιτική με τη συλλογική διαχείριση των κοινωνικών εταίρων. Θέλω να συγχαρώ την Υπουργό Εργασίας και τον προκάτοχό της για τη σκληρή δουλειά που έκαναν για να περάσει, μέσα από δεκάδες συναντήσεις των κοινωνικών εταίρων, αυτό το σχέδιο, να την ευχαριστήσω και, βεβαίως, να ευχαριστήσω και την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων γιατί χθες συναινετικά δούλεψε και έχει εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου