Τελευταίες ειδήσεις

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Χιλιάδες νέοι υπολογιστές στις σχολικές μονάδες

 Εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ :


Καθημερινή υπόθεση έχει γίνει, το τελευταίο διάστημα, η αποστολή ηλεκτρονικών υπολογιστών στις σχολικές μονάδες, καθώς το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε ανανέωση και αύξηση του τεχνολογικού εξοπλισμού των δημοσίων σχολείων, όλων των βαθμίδων. Οι χιλιάδες νέοι υπολογιστές, που αγόρασε το Υπουργείο, εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας για εκσυγχρονισμό των μέσων και μεθόδων διδασκαλίας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Με βάση τον σχεδιασμό που καταρτίστηκε, σε μερικές βδομάδες από σήμερα, τα σχολεία θα έχουν 6.743 ολοκαίνουργιους υπολογιστές.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», έχουν αποσταλεί ή θα σταλούν τις προσεχείς μέρες 3.421 σταθεροί υπολογιστές.

Ειδικότερα, 219 αναλογούν στα νηπιαγωγεία, 1.099 στα Δημοτικά, 29 στα Ειδικά Σχολεία, άλλοι 1.460 στα Γυμνάσια και Λύκεια και 600 στις Τεχνικές Σχολές. Οι υπόλοιποι 14 υπολογιστές, προορίζονται για το σχολείο των Φυλακών.

Εκτός όμως από τους σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το Υπουργείο προμηθεύει τα σχολεία και με φορητούς υπολογιστές, 3.322 στον αριθμό. Αυτοί θα κατανεμηθούν ως ακολούθως: 255 στα νηπιαγωγεία, 987 στα Δημοτικά, 15 στα Ειδικά Σχολεία και ένας στο σχολείο των φυλακών. Άλλοι 50 φορητοί υπολογιστές θα σταλούν στην Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου, 14 προορίζονται για παιδιά με ειδικές ανάγκες, 1.278 για τα Γυμνάσια και Λύκεια και τέλος, 71 θα πάνε στις Τεχνικές Σχολές.

Αρμόδιος λειτουργός του Υπουργείου εξήγησε ότι η αποστολή των υπολογιστών γραφείου έγινε προς αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού, καθώς επίσης για κάλυψη νέων αναγκών εργαστηρίων, ειδικών αιθουσών και καινούργιων σχολείων. Συμπλήρωσε δε, ότι κάποιοι από αυτούς θα αναπληρώσουν εξοπλισμό των σχολείων που κλάπηκε. Όσον αφορά στους φορητούς υπολογιστές, είπε ότι γίνεται στο περιθώριο της επιθυμητής ευελιξίας της χρήσης της τεχνολογίας από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

«Ένας φορητός υπολογιστής μεταφέρεται με ευκολία σε οποιαδήποτε αίθουσα και παρέχει όλα τα πλεονεκτήματα όπως δυνατότητα προβολής από τους εκπαιδευτικούς στην τάξη μαζί με βιντεοπροβολέα, εξατομίκευση της εργασίας των μαθητών, μεταφορά σε χώρους μελέτης εκτός αιθουσών κ.ά.», εξήγησε.

Να σημειωθεί ότι βάσει των υπολογισμών του Υπουργείου, η αποστολή του πιο πάνω αριθμού υπολογιστών στα σχολεία, με την παράλληλη επιδότηση της αγοράς ηλεκτρονικού υπολογιστή για τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου, ανεβάζει την Κύπρο στις πιο ψηλές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην αναλογία υπολογιστή ανά μαθητή. 

Πηγή : Εφημερίδα Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου