Τελευταίες ειδήσεις

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

A.Δημητρίου:Οραμα μας η δημιουργία ενός σύγχρονου, ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου

www.sigmalive.com :

Στόχος της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης είναι ένα σχολείο που προωθεί πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, προάγει την κριτική σκέψη και καλλιεργεί δεξιότητες και ταλέντα προσφέροντας γνώσεις από όλο το φάσμα των επιστημών, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου.
Μιλώντας στο 11ο Παγκύπριο Συμπόσιο της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών, στη Λευκωσία, ο κ. Δημητρίου είπε ότι η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση είναι ένα εγχείρημα που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ενώ αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό των Αναλυτικών Προγραμμάτων, λέγοντας ότι αποτελούν έναν από τους βασικότερους άξονες της Μεταρρύθμισης.

Όραμα όλων μας, ανέφερε ο Υπουργός, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο.

Ενός σχολείου, πρόσθεσε, όπου όλοι, μέσα σε συνθήκες αποδοχής, αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων του καθενός οδηγούνται στο δρόμο που θα τους κάνει ευτυχισμένους και ολοκληρωμένους πολίτες.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι μέσα στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης έχουν ληφθεί σοβαρές αποφάσεις για αρκετά ζητήματα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην απόφαση για την ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και την επιχορήγηση των μαθητών της Β΄ Γυμνασίου για αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Επίσης μίλησε για την επέκταση και στήριξη των ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας, τα μέτρα για την ένταξη των αλλόγλωσσων μαθητών και την επέκταση της εργαστηριοποίησης των μαθημάτων της Βιολογίας, της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής στο Λύκειο.

Μιλώντας για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα, είπε ότι στόχος είναι να τεθούν οι βάσεις για ένα σύγχρονο και δημοκρατικό σχολείο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Ανέφερε ότι τα νέα Προγράμματα Σπουδών για κάθε γνωστικό αντικείμενο είναι ενιαία από την Α΄ τάξη του Δημοτικού έως και την Α΄ τάξη Λυκείου, προσθέτοντας ότι έτσι διασφαλίζεται η συνοχή και αποφεύγονται τυχόν χάσματα μεταξύ των τάξεων και των βαθμίδων.

Είπε επίσης ότι τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα προωθούν σύγχρονες μορφές διδασκαλίας και αυξάνουν τα κίνητρα των μαθητών και την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας, προσβλέποντας στην παραπέρα ανάπτυξη του δημοκρατικού σχολείου.

Ο κ. Δημητρίου είπε τέλος πως φέτος αρχίζει η δοκιμαστική εφαρμογή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και πρόσθεσε ότι από την επόμενη σχολική χρονιά θα εφαρμοστούν οριστικά.

Κατέληξε λέγοντας ότι ήδη εφαρμόζονται κάποιες αλλαγές, όπως για παράδειγμα η οργάνωση του σχολικού χρόνου σε δύο τετράμηνα.

Πηγή : www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου