Τελευταίες ειδήσεις

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Όχι σε εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων

 Ένα από τα πιθανολογούμενα μετρά δημοσιονομικής εξυγίανσης που συζητιέται αυτό τον καιρό είναι και η μείωση των κλιμάκων εισδοχής των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών. Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Καθηγητών  τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά του συγκεκριμένου μέτρου και θεωρεί κάτι τέτοιο ως αιτία πολέμου. Πέρα από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο πλήττει τους νέους -κάτι που η παράταξη μας θεωρεί απαράδεκτο- ειδικότερα στην εκπαίδευση ένα τέτοιο μέτρο θα δημιουργήσει εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων. Θα δημιουργήσει εκπαιδευτικούς που, ενώ θα εργάζονται ο ένας δίπλα στον άλλο στα σχολεία, ενώ θα έχουν τα ίδια προσόντα και τις ίδιες υποχρεώσεις, θα αμείβονται με διαφορετικό τρόπο και θα απολαμβάνουν διαφορετικών ωφελημάτων. Ένας  τέτοιος διαχωρισμός  πέρα από της νομικής άποψης ότι  πιθανόν να παραβιάζει την αρχή της ισότητας, και άρα να είναι αντισυνταγματικός, θα προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστες παρενέργειες στο όλο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Είναι πεποίθηση μας ότι ένας τέτοιος διαχωρισμός θα πλήξει καίρια και την ποιότητα του δημόσιου σχολείου. Αν οι θιασώτες του εν λόγω μέτρου έκαναν τον κόπο να ασχοληθούν πιο σοβαρά με το συγκεκριμένο μέτρο θα έβρισκαν χιλιάδες έρευνες που καταδεικνύουν την άμεση συσχέτιση της επαγγελματικής ικανοποίησης και της απόδοσης του εργαζομένου. Είναι κοινή λογική ότι ο εκπαιδευτικός της Β’ κατηγορίας θα νιώθει ιδιαίτερα αδικημένος, αφού θα έχει σαφώς λιγότερα ωφελήματα από τον συνάδελφο του στην διπλανή τάξη που έτυχε να είναι Α’ κατηγορίας. Μια δυσαρέσκεια που μπορεί, σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία επί του θέματος, να οδηγήσει σε μείωση της απόδοσης του εκπαιδευτικού.
Επιπρόσθετα,  ένα τέτοιο μετρό αποτελεί κίνδυνο για τη συνδικαλιστική  ενότητα  των εκπαιδευτικών με απρόβλεπτες συνέπειες. Μήπως τελικά αυτό επιδιώκεται από τους αποδεδειγμένα και διαχρονικά εχθρούς του συνδικαλισμού και νεροκουβαλητές του μεγάλου κεφαλαίου; Είναι αυτό το μέτρο ο Δούρειος Ίππος της αποδυνάμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος;
Η Προοδευτική θα αντιταχθεί με πάθος κατά των συγκεκριμένων μεθοδεύσεων κλείνοντας τα αυτιά στις καθοδηγούμενες σειρήνες της κινδυνολογίας και της παραγωγής φόβου, εμμένοντας στην αρχή της ισότητας και της δικαιοσύνης στο χώρο της εργασίας.

Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου