Τελευταίες ειδήσεις

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Προσωρινή άρση των μέτρων αποφάσισε η ΟΕΛΜΕΚ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κ.Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΕΛΜΕΚ
13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ που συνήλθε σήμερα 13 Οκτωβρίου 2011 αξιολόγησε τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Υπουργό Οικονομικών στις 11 Οκτωβρίου 2011 και αξιολόγησε την εφαρμογή των απεργιακών κινητοποιήσεων που αποφάσισε η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ στη Χοιροκοιτία στις 9 Σεπτεμβρίου 2011.

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τα εξής:

1.     Εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε το αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ και συμπεριέλαβε στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012 την εξαίρεση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι διαθέτουν εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε δημόσιο σχολείο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011, από τη μείωση των μισθολογικών τους κλιμάκων κατά 10%. Την εξαίρεση των συμβασιούχων και εκτάκτων εκπαιδευτικών από την αντινεανική αυτή πρόνοια της μείωσης των κλιμάκων των νεοεισερχομένων εκπαιδευτικών έθεσε έντονα η ΟΕΛΜΕΚ κατά τη συνάντηση των τριών εκπαιδευτικών Οργανώσεων με τον Υπουργό Οικονομικών στις 5 Σεπτεμβρίου 2011, όπως επίσης και κατά τη συνάντησή τους κατά την ημέρα της απεργίας μας στις 27 Σεπτεμβρίου 2011.

2.     Το ΚΔΣ θεωρεί την εξαίρεση αυτή ιδιαίτερα σημαντική, γιατί
δικαιώνει ένα αίτημα που αφορά το 15-20% των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στη Μέση Εκπαίδευση. Μια κοινωνικά και ηθικά άδικη ρύθμιση κατά των συμβασιούχων και εκτάκτων συναδέλφων αποτράπηκε.

3.     Η ΟΕΛΜΕΚ συνεχίζει να εμμένει στη θέση της να είναι αντίθετη
με τη μείωση των κλιμάκων των νεοεισερχομένων εκπαιδευτικών κατά 10%. Μια τέτοια μείωση θεωρούμε ότι πλήττει στην ουσία της τη δημόσια εκπαίδευση.

4.     Δηλώνει την αντίθεσή του στη ρύθμιση που προωθεί η
Κυβέρνηση για τις κοινωνικές παροχές (φοιτητική χορηγία και επίδομα τέκνου), η οποία ουσιαστικά αφήνει εκτός τους εκπαιδευτικούς, των οποίων τα εισοδήματα είναι και δηλωμένα και φορολογημένα. Η ΟΕΛΜΕΚ έχει ήδη από τις 7 Οκτωβρίου 2011 ζητήσει συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα για να εκθέσει τις θέσεις της Οργάνωσης για τις κοινωνικές παροχές.

5.     Η συμφωνία που έχει γίνει για την Αυτόματη Τιμαριθμική
Αναπροσαρμογή ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις τρεις συντεχνίες (ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ) δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Άλλωστε οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις δεν συμμετείχαμε στο διάλογο για τη ρύθμιση του ζητήματος αυτού. Η Οργάνωσή μας έχει ήδη ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών τη συμμετοχή των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων στον κοινωνικό διάλογο που θα γίνει για την οριστική ρύθμιση του ζητήματος της καταβολής της ΑΤΑ.

6.     Θεωρεί ένα σημαντικό αποτέλεσμα των απεργιακών κινητοποιήσεών μας το γεγονός ότι αναδείχθηκε το τεράστιο, σημαντικό και πολυσχιδές έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί με το εξωδιδακτικό τους έργο. Οι μαθητικές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις ανέδειξαν πόσο σημαντικό θεωρούν και οι ίδιοι οι μαθητές μας το εξωδιδακτικό έργο των καθηγητών τους.                
   
7.     Οι απεργιακές κινητοποιήσεις μας ανέδειξαν και το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί έχουμε ήδη συνεισφέρει αρκετά για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αναμένουμε από Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλους φορείς επιτέλους να το αναγνωρίσουν.

8.     Με τις απεργιακές κινητοποιήσεις της η ΟΕΛΜΕΚ υπερασπίστηκε το έργο αλλά και το κύρος και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών. Το Κ.Δ.Σ. για ακόμη μια φορά εκφράζει την αγανάκτηση του εκπαιδευτικού κόσμου για τις απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικών προσώπων, οικονομικών παραγόντων, δημοσιογράφων και άλλων εναντίον των εκπαιδευτικών, αλλά και για απαράδεκτα συνθήματα που υιοθέτησε μικρή μερίδα των μαθητών κατά τις κινητοποιήσεις τους. Οι δηλώσεις και τα συνθήματα αυτά προσέβαλαν βάναυσα το κύρος και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και ουσιαστικά υπονόμευσαν τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο.

9.     Η ΟΕΛΜΕΚ σε συνεννόηση με τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και άλλους φορείς δηλώνει την ετοιμότητά της να προχωρήσει σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ανάλογα με τις εξελίξεις κατά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού του 2012 στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών και κατά τη συζήτηση και ψήφισή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

10.    Το Κ.Δ.Σ. εξουσιοδοτεί την Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ να προωθήσει το αίτημα για καταβολή της μόνιμης αποκοπής του 3% στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς επίσης και στη δημιουργία Ταμείου Προνοίας για τους έκτακτους / συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.

11.    Αξιολογώντας τα πιο πάνω το ΚΔΣ και επιδιώκοντας ταυτόχρονα την επαναφορά της ομαλότητας στην παιδεία αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των μέτρων με τη σαφή προειδοποίηση ότι, αν επιχειρηθεί από οποιονδήποτε με νέα οικονομικά μέτρα (ένα τρίτο πακέτο οικονομικών μέτρων) να πληγεί για ακόμη μια φορά το μισθολόγιο των εκπαιδευτικών να επαναφέρει τα μέτρα και καθιστούμε υπεύθυνους αυτούς που έχουν στοχοποιήσει το μισθολόγιο των εκπαιδευτικών και τη δημόσια εκπαίδευση. Στη συνάντησή της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ με τον Υπουργό Οικονομικών καταστήσαμε σαφές ότι σε ένα τρίτο πακέτο οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν θα δεχθούμε να περιλαμβάνονται και πάλι οι εκπαιδευτικοί. Έχουμε ήδη συνεισφέρει αρκετά και αναμένουμε να στραφεί προς άλλες κατευθύνσεις και ιδιαίτερα τους έχοντες το συσσωρευμένο πλούτο.        

12.    Το ΚΔΣ καλεί τον εκπαιδευτικό κόσμο της Μέσης Εκπαίδευσης σε εγρήγορση για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας, του κύρους και του έργου του αλλά ταυτόχρονα και τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή των βαρών της οικονομικής κρίσης. Τα βάρη της οικονομικής κρίσης δεν θα τα πληρώσουν ΜΟΝΟ οι εκπαιδευτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου